szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az idei második negyedévben mennyiségében nőtt, értékében azonban csökkent a magyar kiskereskedelmi forgalom az előző év hasonló időszakához képest – közölte az ACNielsen Piackutató Kft.

A Nielsen szerint értéket tekintve 3,6 százalékkal nőtt a bolti forgalom Magyarországon az idei második negyedévben a múlt évi hasonló időszakhoz képest, mennyiségben azonban 1,2 százalékkal csökkent.

A piackutató által végzett felmérés szerint a huszonegy vizsgált fejlett ország átlagát tekintve, a második negyedévben 1,9 százalékkal több élelmiszert, háztartási vegyi árut és kozmetikumot (napi fogyasztási cikket) adtak el, mint a múlt évi hasonló időszakban.

Míg tavaly a második negyedévben a vizsgált huszonegy ország élelmiszer-kiskereskedelmében az átlagárak 6,1 százalékkal emelkedtek az előző év hasonló periódusával szemben, addig a drágulás üteme idén 2,1 százalékra csökkent. Magyarországon is hasonló mértékben mérséklődött az árak emelkedésének üteme, miután a 2008 második negyedévében mért 9,1 százalékkal szemben az idei hasonló időszakban már csak 4,8 százalékkal nőttek az árak.

A vizsgált országok közül Törökországban, Lengyelországban, Svédországban, Nagy-Britanniában, Norvégiában, Hollandiában, Ausztriában és Svájcban fejlődött leginkább a napi fogyasztási cikkek értékesítése, mivel ebben a nyolc országban mennyiségben és értékben is nőtt az élelmiszerek, a háztartási vegyi áru és kozmetikumok bolti eladása a második negyedévben, 2008 negyedik-hatodik hónapjához képest.

A Nielsen az elmúlt negyedévben először, tizennégy feltörekvő országban is vizsgálta a kiskereskedelem teljesítményét, amelynek alapján a forgalom a legdinamikusabban Ukrajnában, Boszniában, Oroszországban, Szerbiában és Albániában bővült, mind értéket, mind mennyiséget tekintve.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Lengyelország: 0,8 százalékos gazdasági növekedés

Lengyelország hazai összterméke (GDP) a második negyedévben közel 0,8 százalékkal meghaladta a tavalyi második negyedévit, közölték a lengyel statisztikai hivatalban csütörtökön előzetes, nem hivatalos becslésként. Az első negyedévről is 0,8 százalékos éves növekedést tart nyilván a hivatal.

MTI Gazdaság

KSH: nőtt a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi eladások volumene 2009 júniusában 0,5 százalékkal haladta meg az előző havit a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).