szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A központi költségvetés zárszámadásban szereplő adatai összességükben megbízhatóak - mondta a 2008. évi költségvetés végrehajtásáról szóló előterjesztés keddi, parlamenti vitájában az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke.

Kovács Árpád szerint az adóbevételi előirányzatok teljesülése arra enged következtetni, hogy ezen a területen javult a tervezés megalapozottsága. Az ÁSZ elnöke kitért arra is, hogy a törvényjavaslat normaszövege és mellékletei összhangban vannak egymással. Azonban ezzel együtt sem jelentheti ki, hogy minden területen kifogástalanok az éves elemi költségvetési beszámolók – tette hozzá.

Külön felhívta a figyelmet, hogy az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek teljesülését - a koncessziós bevételek kivételével - jogszabályi előírásoknak megfelelő teljes körű dokumentációs alátámasztás hiányában nem lehetett ellenőrizni. Kovács Árpád arra is kitért, hogy az utóbbi években a kormány zárszámadási beszámolója tartalmi szempontból fokozatosan "tisztul". Ezt a változást a számvevőszéki észrevételeknek és javaslatoknak, valamint azok hasznosításának tulajdonította.

Ennek ellenére – jegyezte meg Kovács Árpád – a prezentációra vonatkozó korábban feltárt hiányosságok közül jó néhány most is fennáll. Ennek fő okaként azt nevezte meg, hogy még mindig nem teljes a zárszámadási dokumentum formai és tartalmi követelményeinek meghatározása, amelyen véleménye szerint változtatni kell.

Az előző évihez hasonló hiányosságnak nevezte, hogy az úgynevezett PPP projektek és más programok megvalósítási folyamatairól és eredményeiről, valamint a következő évekre valószínűsíthető számszerű kihatásairól nem nyújt megfelelő információt a törvényjavaslat.

Kovács Árpád az államháztartási rendszer hiányosságai között említette, hogy az államháztartási és a statisztikai információk rendszerezettsége különbözik és az eltérő forrásokból származó adatok csak nehezen vethetőek össze. Emlékeztetett: már tavaly is ráirányította a figyelmet arra, hogy nőnek a központi költségvetés felé fennálló adótartozások. Kiemelte, hogy ezek összege 2007-ben nagyságrendileg megegyezett az egészségügyre fordított kiadások felével, illetve  a nyugdíjkiadások egyharmadával.

Kovács Árpád azt mondta, hogy a visszaeső gazdasági növekedés hatására, különösen a kis- és középes gazdasági társaságok likviditási problémái miatt, a tartozások az elmúlt évben tovább nőttek és elérték azt a mértéket, ami több mint másfélszerese az államháztartás 2008. évi hiányának. Hozzátette, hogy az APEH szerint a hátralékok több mint kétharmada nem behajtható.

Elmondta azt is, hogy a felhasznált európai uniós források tavaly is jóval felülmúlták a teljesített hazai befizetési kötelezettséget. Azt viszont kedvezőtlennek nevezte, hogy a "tipikus előkészítési és szervezési hiányosságok" az uniós forrásokat hasznosító beruházások késéséhez vezettek és ez közrejátszott abban, hogy tavaly még mindig nem sikerült megfelelően kiaknázni ezen a téren az uniós tagságból adódó lehetőségeket. Az uniós forrásokat is tartalmazó előirányzatok teljesülése 43 százalékkal maradt el a tervezettől.

Az ÁSZ elnöke azt is közölte, hogy a helyszíni vizsgálatoknak az érintett szervezetekre és intézményekre irányított javaslatain túlmenően 64 átfogóbb jellegű javaslatot tettek. Ezek közül nyolc a kormánynak, 18 a pénzügyminiszternek, 29 más minisztereknek, kilenc pedig különböző szervezetek vezetőinek szólt.

Arra is kitért, hogy ismételten rámutattak a költségvetési tartalékokkal összefüggő teljesebb szabályozás szükségességére. A fővárosi 4-es metró beruházása kapcsán pedig újra azt javasolták, hogy a Kincstárnál erősíteni kell a finanszírozásra vonatkozó belső ellenőrzést és intézkedni kell a törvényi előírásnak megfelelő állami kontrollpozíció erősítéséről.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

László Csaba: Egyetlen húzással 70 milliárdot tett zsebre az állam

Bár a vagyonadó mindössze 25 milliárd forint extra adóbevételt jelentene, jogszerűségét máris többen megkérdőjelezték. Senki nem beszél viszont arról a 70 milliárdról, amelyet a vállalkozók zsebéből húztak ki, hogy a pénz az államkasszát gyarapítsa. László Csabával, a KPMG adópartnerével a 70 milliárdos trükkről és a 2010-es adócsomag várható hatásairól beszélgettünk.

hvg.hu Gazdaság

Csaba László: nem gazdaságunk visszaesése, hanem szerkezete a gond

Magyarország gazdasági visszaesése nem olyan tragikus, mint ahogy azt sokan képzelik. A csökkenés mértéke egyáltalán nem rendkívüli más országokhoz képest, inkább a magyar gazdaság elavult szerkezete okoz gondot. Könnyű és gyors megoldás sajnos nincs – mutatott rá Csaba László akadémikus, a Közép-Európai Egyetem (CEU) közgazdász professzora az SAP Siófokon megrendezett konferenciáján.

hvg.hu Gazdaság

Csaba László az utálatos kamatról és a jövő önfelemésztő politikájáról

Ami az IMF-et érdekli, rendben van, viszont ami minket kellene, hogy érdekeljen, az nincs - mondta a hvg.hu-nak Csaba László akadémikus a magyar gazdaság helyzetét jellemezve. A Közép-európai Egyetem (CEU) közgazdász professzorát a kamatcsökkentés lehetőségéről, a költségvetési szigor értelméről, az euró mielőbbi bevezetésének esélyeiről, illetve a várható világgazdasági tendenciákról kérdeztük.

MTI Gazdaság

Zárszámadás: hiba vagy félreértés?

Nemcsak a KSH által 0,5 százalékkal korrigált hiányadatról, hanem a Fidesz által 450 milliárd forintra becsült pénzügyminisztériumi "tévedésről" is folyik a vita az MSZP és a legnagyobb ellenzéki párt között.

MTI Gazdaság

ÁSZ: tipikus hiányosságok maradtak a zárszámadásban

A kormány tavalyi zárszámadásról szóló beszámolója pénzügy- és költségvetés-technikai szempontból korrekt, egészében megbízható, azonban változatlanul indokolt a közpénzügyi szabályozás megújítása – mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Komoly kockázatokat lát az ÁSZ elnöke a költségvetésben

Nem láttunk olyan hatástanulmányokat, amelyek alátámasztanák a költségvetéssel kapcsolatos várakozásokat – mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke a Népszabadságnak adott interjújában, amelyet a lap pénteki száma közöl. Beszélt arról is, jó döntésnek tartja a vezetői fizetések nyilvánosságra hozatalát.

MTI Gazdaság

A jövő évi büdzsé kockázataira figyelmeztet az ÁSZ

Nemcsak a válság alakulása jelent kockázatot a következő évek várható gazdasági növekedésére, hanem a hazai társadalmi-gazdasági és alkalmazkodási tényezők is, közöttük a nagy ellátórendszerek helyzete - véli az Állami Számvevőszék a 2010-es büdzséről készített jelentésében.

13 éves lánynak adott pszichoaktív anyagot egy kiskunhalasi férfi

13 éves lánynak adott pszichoaktív anyagot egy kiskunhalasi férfi

Matthew McConaughey maszkokat fuvarozott a kórházaknak

Matthew McConaughey maszkokat fuvarozott a kórházaknak

PTE: Alkalmas lehet a japán Avigan gyógyszer a fertőzöttek gyógyítására

PTE: Alkalmas lehet a japán Avigan gyógyszer a fertőzöttek gyógyítására