szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ötven százalékos tőkeemelést kért az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a világgazdasági válság kelet- és közép-európai hatásainak enyhítésére - írta a keddi Financial Times.

A tágabb értelemben vett Kelet-Európa átalakulásának finanszírozására csaknem két évtizede létrehozott londoni bank az üzleti napilap értesülése szerint 10 milliárd euró pótlólagos tőkéért folyamodott tagállamaihoz, hogy növelni tudja folyósításait.

A Financial Times által látott hivatalos levelében Thomas Mirow EBRD-elnök azt írta a részvényes kormányoknak, hogy jóllehet a kelet-európai térség gazdaságaiban már megindult a stabilizáció, ez nem mindenhol érvényesül egyformán, és korai lenne kijelenteni, hogy általános fordulat kezdődött.

Mirow szerint a válságnak "tartós következményei lesznek". A pénzintézet vezetője azt írta, hogy az EBRD jelenlegi, 20 milliárd eurós jegyzett tőkéje évente legfeljebb 8 milliárd eurós kihelyezést tesz lehetővé 2009-2010-ben, és utána az éves finanszírozási összegeket 6 milliárd euróra kellene csökkenteni. A bank tevékenysége így olyan időszakban esne vissza, amikor a fellendülés még ingatag - áll a Financial Times által idézett levélben.

Mirow éppen ezért "erősen javasolja" a 10 milliárd eurós tőkeemelést, amellyel az EBRD évente 9-10 milliárd eurós finanszírozásra lenne képes. Ez azt jelentené, hogy 2010-2015 között összesen 20 milliárd euróval növekedhetnének a kihelyezések. Az EBRD-finanszírozásokhoz társuló magánbefektetői tőke mozgósításával együtt a teljes pótlólagos folyósítási érték elérné a 60 milliárd eurót - írta a bankelnök.

Thomas Mirow ugyanakkor - a Financial Times szerint tekintettel azokra az esetleges részvényesi kifogásokra, hogy az EBRD vezetése a válságból hasznot húzva igyekszik megerősíteni a pénzintézetet - levelében közölte azt is: ha a gazdasági viszonyok nagyobb mértékben és gyorsabban javulnak a jelenleg vártnál, akkor a pótlólagos tőke akár szükségtelenné is válhat, és a 2015-ben esedékes felülvizsgálat után az összeg visszatéríthető lenne.

Már az EBRD május közepén Londonban tartott éves közgyűlésén megkezdődtek az előzetes viták a fenntartható mértékű finanszírozásról, és ezzel kapcsolatban az esetleges tőkeemelés lehetőségéről. Mirow akkori beszámolója szerint egyesek "nagyon pártolták" a tőkeemelést, mások viszont azon a véleményen voltak, hogy "ha lehetséges", a bank jegyzett tőkéje maradjon a jelenlegi 20 milliárd eurós szinten. A vita "nem volt megosztó", de nem is jött létre "azonnali, széleskörű konszenzus" - jellemezte a májusi közgyűlésen e kérdésben kialakult helyzetet a rendezvényt záró sajtóértekezletén az EBRD elnöke. Mirow már akkor is kiemelte, hogy a mostani tőkekészlettel 7-8 milliárd euró közötti éves finanszírozási keret tartható fenn.

A bank igazgatótanácsa szeptember első felében - tekintettel a súlyos recesszióra - jóváhagyta, hogy egymilliárd euróval 8 milliárd eurós rekordra emelkedjen az átalakuló országoknak 2009-ben folyósítandó EBRD-finanszírozás összege. Ez 52 százalékkal több a működési területhez tartozó országcsoportnak tavaly nyújtott EBRD-kihelyezéseknél.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Gazdaság

Az OTP 1,6 millió saját részvényt adott el az EBRD-nek

Az OTP Bank Nyrt. a 2009. július 9-én megkötött részvény adásvételi szerződés alapján 1 585 559 darab OTP törzsrészvényt értékesített az EBRD részére a szabályozott piacon kívül - közölte a magyar hitelintézet a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán.

MTI Gazdaság

EBRD-elnök: még sok nehézség következik

A felzárkózó európai térség államai valószínűleg nem térnek vissza a magas növekedési ütemekhez és a rekord méretű külföldi beruházásokhoz, amelyekben a válság előtt részük volt, erre figyelmeztetett pénteken az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke. Thomas Mirow óvott a válság alulértékelésétől is, mondván, hogy még sok nehézség következik.

MTI Gazdaság

EBRD: óvatos derűlátás, folytatódó támogatás

A tágabb értelemben Kelet-Európa gazdasági válságával kapcsolatos óvatos derűlátás jegyében ért véget szombaton Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) éves közgyűlése. A bank elnöke szerint a súlyos válság miatt lekerült a napirendről az EBRD korábban tervezett kivonulása a térség fejlettebb országaiból.

hvg.hu Gazdaság

Megkapta az OTP a "nem sürgős" EBRD-segítséget

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) piaci feltételek mellett 200 millió euró alárendelt kölcsöntőkét nyújt az OTP Banknak, további 20 millió eurót pedig OTP-sajátrészvény vásárlásra fordít.

MTI Gazdaság

A magyar UniCredit részleg 50 millió eurót kap az EBRD-től

Több mint 400 millió eurós befektetéssel támogatja az UniCredit bankcsoport kelet-európai érdekeltségeit a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), elsősorban a térségi kis- és középvállalatok hitelellátásának bővítése végett.

MTI Gazdaság

A tervezettnél is több pénzt ad az EBRD Kelet-Európának

Még tovább növeli eddig is rekordértékűre tervezett idei kelet-európai finanszírozásait az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), a globális pénzügyi válság továbbra is érezhető hatásai és a növekvő finanszírozási igények miatt, közölték kedden a bank londoni központjában.

hvg.hu Gazdaság

Az EBRD befektet a WAZ Médiacsoport kelet-európai tevékenységébe

Az EBRD (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank) elnöke, Thomas Mirow és a WAZ ügyvezető igazgatója, Bodo Hombach bejelentette, hogy partnerséget kötöttek, amelynek keretében a pénzintézet 40 millió eurós befektetéssel támogatja a német kiadóvállalat közép- és kelet-európai tevékenységét.

hvg.hu Gazdaság

Minek kell az OTP-nek EBRD-segítség, ha annyira erős?

Miért kell EBRD-segítség a magyarországi bankoknak? Jó ötlet a jól működő vállalatoknak támogatott hitelt nyújtani? Aggódni kell a régiós országok válságkezelése miatt? Segítene a gyors eurócsatlakozás? Manfred Schepers, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) alelnöke a magyarországi bankok helyzetét, a még fennálló kockázatokat, valamint az ország válságkezelését és az utóbbi időben ezzel kapcsolatban elhangzott javaslatokat, kritikákat kommentálta a hvg.hu-nak.

Fertőzöttek, elhunytak, gyógyítási esélyek - járványhírek percről percre

Fertőzöttek, elhunytak, gyógyítási esélyek - járványhírek percről percre

Orbán kiválasztja, mi kell neki a rendkívüli időszakból

Orbán kiválasztja, mi kell neki a rendkívüli időszakból

És akkor rájöttünk, vannak nagyobb bajok is a koronavírusnál

És akkor rájöttünk, vannak nagyobb bajok is a koronavírusnál