szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Továbbra is alacsony szinten áll a feldolgozóiparban a beszerzési menedzser index (BMI). A szezonálisan kiigazított októberi adat 48,2 százalék, némileg rosszabb a szeptemberi 49 százaléknál – közölte a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság. Kiigazítatlanul a mutató 50,9 százalék, ami gyengébb a szeptemberi 56,4 pontos indexnél.

A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal. Az október havi kiigazított index 0,8 százalékponttal alacsonyabb a szeptemberi 48,2 százaléknál, de ezzel együtt is a kedvezőbb értékek közé tartozik 2009-ben. Korábban 1998-ban, 2004-ben és 2008-ban volt 50,0 pont alatt októberben az index értéke (rendre: 46,7; 48,7; 45,4), a 2008-as érték már a válság kezdetét jelentette.

A szeptemberi adatokban még tükröződött az augusztusi leállások, szabadságolások és karbantartások vége, mely hatások októberre megszűntek, így a szeptemberihez képest kedvezőtlenebb októberi értékek részben ennek is köszönhetőek. Legalább tizennégy egymást követő hónapban az elmúlt 15 évben még egyszer sem zsugorodott a feldolgozóipar, a korábbi rekordot az 1998. augusztus-december közötti öt hónapos időszak tartotta.

Októberben négy részindextől eltekintve a többi mutató negatív tartományban tartózkodott, de az indexértékekre inkább az emelkedés volt jellemző. A szeptemberi változatlanság után 0,7 százalékponttal nőtt az új megrendelések indexe (50,7), több, mint egy év után jelezve enyhe emelkedést. A beszerzési mennyiség indexe (44,8) nagymértékben esett (5,7 százalékponttal) szeptemberhez képest. A termelési mennyiség indexének (47,7) folyó havi értéke 4,7 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe enyhén tovább nőtt szeptemberhez képest, és hat hónap árcsökkenés után ötödik hónapja jelzi a beszerzési árak kis mértékű növekedését (53,9). A szállítási átfutási idő indexe (49,8) ezúttal nőtt, értéke 1,4 százalékponttal magasabb a szeptemberinél, és az átfutási idők nagyon kis mértékű hosszabbodására utal.

Októberben ismételten tovább csökkent mindkét készletfajta (vásárolt és késztermék) mennyisége, de a csökkenés üteme a múlt havi lassulás után gyakorlatilag változatlan maradt. A vásárolt készletek szintje (44,8) októberben az előző hónapival megegyező ütemben csökkent. A késztermékkészletek indexe (48,7) 0,4 százalékponttal nőtt, és már csak a készletmennyiség enyhe csökkenésére utal. A külpiaci mutatók szeptemberhez képest némileg kedvezőtlenül változtak. Az importindex (51,2) 5,9 százalékponttal esett, de üteme még így is bővülést mutat.

A múlt hónapban növekedést jelző exportindex értéke (50,8) ezúttal 0,6 százalékponttal csökkent, de összességében még mindig az export bővülését jelzi, immár ötödik hónapja.

A foglalkoztatási index (46,9) 2008 májusa óta elbocsátásokat jelez a feldolgozóiparban, és a múlt havihoz képest 3,0 százalékponttal lett nagyobb az értéke. A csökkenés ténye önmagában nem meglepő, 1996 óta mindössze egyszer nőtt a foglalkoztatottság október hónapban, 2007-ben: 53,8 százalék volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fürjes helyett Palkovics csinál helyet a kínai egyetemnek Budapesten

Fürjes helyett Palkovics csinál helyet a kínai egyetemnek Budapesten

Legyen óvatos, csalók új módszerrel próbálnak adatokat gyűjteni a magyaroktól

Legyen óvatos, csalók új módszerrel próbálnak adatokat gyűjteni a magyaroktól

Merjünk kicsit álmodni: teszten a kompakt Mercedes EQA villanyautó

Merjünk kicsit álmodni: teszten a kompakt Mercedes EQA villanyautó