szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt egy év reformjainak kedvező hatásairól tanúskodik a magyar kormány döntése, hogy nem veszi igénybe a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelkeretének következő részletét – áll a Wood & Co. nemzetközi befektetési társaság keddi értékelésében.

Oszkó Péter pénzügyminiszter előző nap, az IMF-EU-Világbank finanszírozási program felülvizsgálatának lezárulta után jelentette be, hogy Magyarország nem hívja le az esedékes IMF-részletet. A miniszter közölte: a forint árfolyama megerősödött és stabilizálódott, az állampapír-piac ismét jól működik, jelentősen mérséklődtek a hozamok, így rendezettnek tekinthető Magyarország finanszírozása.

A londoni és prágai székhelyű, Kelet-Közép-Európára szakosodott Wood & Co. befektetési társaság főközgazdásza, Raffaella Tenconi ehhez fűzött keddi elemzésében kiemelte: a döntéssel Magyarország „muníciót” tartalékolhat, arra az esetre, ha erre a jövőben szükség lenne.

A vezető elemző felidézte, hogy az IMF és az EU illetékesei szerint – jóllehet látják valamelyes kockázatát a jövő évi államháztartási hiánycél túllépésének – a következő kormány is tartani tudja a hazai össztermék 4 százaléka alatti hiánytervet, hacsak valamilyen szélsőséges fejlemény nem következik be.

Ez a megállapítás alátámasztja a Wood & Co. nézetét, hogy a Fidesz által a 7-7,5 százalékos GDP-arányos jövő évi államháztartási hiány kockázatáról megfogalmazott erőteljes vádak elsősorban a párt kampánytaktikájának részét képezik – hangsúlyozta keddi elemzésében a cég főközgazdásza.

Más nagy citybeli befektetési házak sem várják a költségvetési hiány elszaladást kormányváltás esetére. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegének szakemberei, akik a múlt hónapban Budapesten tárgyaltak a kormány pénzügyi illetékeseivel, több alapkezelő céggel, valamint a Fidesz képviselőivel, erről Londonban kiadott részletes elemzésükben annak idején azt írták: a Fidesz jelenlegi vezetése jórészt hasonló ahhoz, amelyik 1998-2002 között kormányzott, és amely akkor reformpárti volt.

A cég budapesti megbeszélései annak feltételezésére adtak okot, hogy a Fidesz kormányra kerülése után folytatná a 2008 őszén kezdett költségvetési konszolidációs és szerkezeti programot. A Fidesz megfontolt költségvetési politikát alkalmazott, amikor legutóbb kormányon volt, és az a párt szeretne lenni, amelyik bevezeti Magyarországot az euróövezetbe – állt a JP Morgan múlt havi londoni elemzésében.

A Moody's Investors Service hitelminősítő Magyarországról néhány hete Londonban kiadott éves országjelentésében ugyanerről a kérdésről azt írta: a cég alapeseti forgatókönyve szerint a jelenlegi kormány által életbe léptetett reformpolitikák jórészt érintetlenek maradnak a valószínűsíthetően Fidesz-győzelmet hozó jövő tavaszi választások után is.

A ház e feltételezését részben arra a tényre alapozza, hogy a Fidesz tanácsadói nagy tiszteletnek örvendő gazdasági szakértők, akik értik, hogy Magyarországnak tartós költségvetési konszolidációra van szüksége – állt a Moody's éves országelemzésében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vádat emeltek a csengeri örökösnő ellen

Vádat emeltek a csengeri örökösnő ellen

Egy magyar kórházigazgató szerint a koronavírus-fertőzésen átesetteket valószínűleg nem kell beoltani

Egy magyar kórházigazgató szerint a koronavírus-fertőzésen átesetteket valószínűleg nem kell beoltani

Videót küldött fel a Mariana-árok mélyéről egy kínai tengeralattjáró

Videót küldött fel a Mariana-árok mélyéről egy kínai tengeralattjáró