szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok 2009-ben - hét éve először - maga mögé utasította Oroszországot a gázkitermelésben: az amerikai kitermelés 3,9 százalékkal, 624 milliárd köbméterre nőtt, míg az oroszországi 12,4 százalékkal, 582,3 milliárd köbméterre csökkent - adta hírül a Kommerszant című orosz gazdasági lap.

Az amerikai adatot az ottani energetikai minisztérium tette közzé a január-novemberi eredményekből kiindulva, a moszkvai energetikai minisztérium számai viszont véglegesek. Oroszország legutóbb 2002-ben előzte meg Amerikát a gázkitermelésben - 3 milliárd köbméterrel -, s azóta tartotta vezető helyét. Előzőleg 1985-1991, 1992-1996 között, valamint 1999-ben volt Oroszország a világ legnagyobb gázkitermelője. A többi kitermelő nagy leszakadással követi az elsőket: a harmadik és negyedik helyen Kanada és Irán állt 2008-ban 175, illetve 116 milliárd köbméterrel, tavalyi adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre.  

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint az oroszországi kitermelés egyenesen a hetvenes évek szintjére esett volna vissza, ha a Gazprom nem állítja le tavasszal a türkmenisztáni gáz átvételét. A Gazprom szerint a kitermelés ilyen jelentős csökkenése első ízben fordult elő a cég történetében, s ennek fő oka az, hogy mindössze ennyi gázra volt szüksége a piacnak. Szergej Kuprijanov, a konszern szóvivője úgy vélekedett, idén minden számítás szerint jelentősen javul a helyzet a Gazprom szempontjából.  

Mihail Korcsemkin, az amerikai East European Gas Analysis elemző cég vezetője szerint megtörténhet, hogy Oroszország akár 15-20 évig nem éri utol újra az Egyesült Államokat, s ennek oka elsősorban az árpolitikában keresendő. A külföldi piacokon ugyanis a Gazprom vesztésre áll a gázt jóval olcsóbban kínáló konkurensekkel szemben, így Norvégia 2009-ben 13, Katar 37,6 százalékkal növelte a kitermelését 2009-ben. Korcsemkin szerint nem számíthat azonban a Gazprom a belső eladások növekedésére sem, mert Oroszországban az árak növekedése az energiafelhasználás hatékonyságának növekedéséhez és ezzel a felhasznált mennyiség csökkenéséhez vezet. 

Pavel Pravoszudov, a Nemzeti Energetikai Intézet igazgatója viszont úgy vélte, hogy Amerikában műszaki okokból csökkenteni tervezik a kitermelést, a továbbiakban a mélyebb rétegekben kell gázt keresni, ami igen költséges, nagyrészt államilag támogatott dolog. Ezért Pravoszudov úgy véli, amennyiben Amerika a tervezett mértékben csökkenti, s Oroszország 3-4 százalékkal növeli a kitermelést, újra Oroszország kerülhet az élre. Az Egyesült Államok egyébként stabilan őrzi első helyét a gázfelhasználásban: 2008-ban a fogyasztása elérte a 657 milliárd köbmétert.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!