szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elvesztették türelmüket a Dubai World hitelezői: sajtójelentések szerint fokozatosan megszabadulnának az ingatlanalap adósságkötelezvényeitől. A Financial Times úgy tudja, hogy a névérték mintegy 70 százalékát kérik a reménybeli adósság-felvásárlóktól.

Az elmúlt hetekben a pénzpiacokon mintegy 100 millió dollár adósságtól igyekeztek megszabadulni a hitelezők, és további, ilyen jellegű kísérletek sem kizártak. Arról az FT szerint nincsenek pontos információk, hogy az ügyletek végül is létrejöttek-e és pontosan mely bankok kezdeményeztek azokat. A lap egy dubaji bankárt idéz, aki szerint főként kis nemzetközi bankokról van szó.

A Dubai World holding december elején jelentette be, hogy átütemezi mintegy 26 milliárd dollár adósságát. Ezt a hitelezők egy része nem fogadta el. Az akkori közlemény szerint az átütemezés kizárólag a Nakheel World és a Limitless World cégekre vonatkozik.

A holding közleménye szerint az átütemezést több szakaszban hajtják végre. Az átütemezés által érintett adósság a közlemény szerint mintegy 26 milliárd dollár, amelyből 6 milliárdot tesznek ki a Nakheel iszlám kötvényei, a sukukok. A közlemény szerint megkezdték a tárgyalásokat a Dubai World hitelező bankjaival.

Dubaj november 25-én jelentette be, hogy féléves moratóriumot szándékozik kérni a Dubai World adósságára. Időközben közölték azt is, hogy a dubaji kormány nem vállal garanciát a Dubai World holding adósságaira.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!