szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újrakezdődik a Kulcsár-ügy, miután a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést és új eljárásra utasított.

A tábla döntése nyomán nyilvánvaló, hogy még évekig nem zárulhat le a büntetőeljárás, hiszen az elsőfokú bíróságnak meg kell ismételnie a meglehetősen kiterjedt bizonyítást, vagy ennek egy részét, ha pedig fellebbezésekre kerül sor, akkor ismét másodfokra kerül az ügy.

A Fővárosi Ítélőtábla órákon keresztül sorolta a hatályon kívül helyezett elsőfokú ítélet hibáit a Kulcsár-ügyben új eljárásra utasító másodfokú végzésének szóbeli indokolásában csütörtökön. A tábla szerint a másodfokú, fellebbviteli főügyészi, illetve védői felvetésekkel ellentétben egyáltalán nem kizárt, hogy az eredeti váddal és az elsőfokú ítélettel összhangban mégiscsak sikkasztás történt, és nem valamiféle más bűncselekmény, például csalás.

A tanács elnöke kifejtette azt is, hogy védői felvetésekkel ellentétben nem tartja törvénysértőnek, és nem rekeszti ki a bizonyítékok közül Kulcsár Attila ügyészek előtt tett vallomásait. A szóbeli indoklás szerint súlyos eljárási hiba az is, hogy a Fővárosi Bíróság egyes rendkívül terjedelmes vallomásokat, Kulcsár Attila nyomozás során tett nyilatkozatait nem a büntetőeljárási törvénynek megfelelően ismertette.

A Fővárosi Bíróság 2008-ban hozta meg a most hatályon kívül helyezett elsőfokú ítéletét, amelyben Kulcsár Attilát 8 év szabadságvesztésre és 230 milliós vagyonelkobzásra ítélte, és elrendelte előzetes letartóztatását. Akkor további hat vádlott kapott még letöltendő szabadságvesztést, és az elsőfokú ítéletben kiszabtak még összesen több mint másfél milliárdos vagyonelkobzást is.

Egyúttal a másodfokú bíróság megszüntette Kulcsár Attila elsőrendű vádlott előzetes letartóztatását, és esetében lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el, továbbá számos más vádlottnál megszüntette a lakhelyelhagyási tilalmat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Kulcsár-ügy: Romániában is büntetőper indult

Romániában is büntetőper indult a napokban a brókerbotrány kapcsán, melyben a magyarországi eljárás három vádlottját kívánják bíróság elé állítani - mondta védőbeszédében a Fővárosi Ítélőtáblán csütörtökön az egyik olyan vádlott ügyvédje, akinek védencét mindkét büntetőperben felelősségre akarnak vonni.

Méz-királynő – Páratlan felvételek egy bámulatra és irigylésre méltóan tiszta életről

Méz-királynő – Páratlan felvételek egy bámulatra és irigylésre méltóan tiszta életről

Brüsszelben válságtanácskozást tartottak az AstraZeneca miatt

Brüsszelben válságtanácskozást tartottak az AstraZeneca miatt

Állítólag ezeket az iPhone-okat már nem fogja támogatni az Apple

Állítólag ezeket az iPhone-okat már nem fogja támogatni az Apple