szerző:
MTI/hvg.hu

A legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings bejelentette, hogy a hosszú futamidejű magyar szuverén devizaadósság besorolását egy fokozattal, a befektetésre ajánlott osztályzati sáv alsó szélére, "BBB mínusz" szintre rontotta az eddigi "BBB"-ről.

Matolcsy-tárca: sajnálatos, de nem meglepő
"A Nemzetgazdasági Minisztérium sajnálatát fejezi ki, de nem tartja meglepőnek a Fitch Ratings mai döntését, miszerint egy fokozattal visszaminősíti Magyarországot" - írta közleményében a tárca. "A leminősítő döntés fontos körülményeket hagyott figyelmen kívül, így például azt, hogy jövőre - Svédország mellett - Magyarország lesz az egyetlen olyan uniós tagállam, amely csökkenteni tudja az államadósságát. Valójában a nemzetközi tőke érdekeit és szempontjait rövid távon sértő intézkedések miatt került sor a leminősítésre" - tették hozzá Matolcsy György vezette minisztériumban. "A költségvetést stabilizáló, a gazdasági növekedést elősegítő intézkedésekről azonban be fog bizonyosodni, hogy azok hosszú távon mindenki számára kedvezőek lesznek. A Nemzeti Ügyek Kormánya a nyugdíjmentő törvényekkel a nyugat-európai országokban alkalmazott nyugdíjrendszerre tér át. A siker a kormányt és annak gazdaságpolitikáját fogja igazolni, és a rövid távú leminősítések hosszú távon felminősítésekké válnak majd" - zárul a közlemény.

A hosszú lejárati idejű állami forintadósság osztályzata szintén egy fokozattal, "BBB plusz"-ról "BBB"-re romlik. Az új hosszú távú osztályzatokra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes.

A forint jelentősen gyengült a magyar adósbesorolás rontásának hírére. Az eurót 277,70 forint körül jegyezték 275,70 forint után, a dollárt 212,10 forinton 210,50 forint után, a svájci frankot 221,60 forinton 220,10 forint után, száz japán jent pedig 255,60 forinton 254,00 forint után.

A Fitch továbbra is a befektetésre ajánlott alapsávban tartja Magyarország adósosztályzatait, bár a hitelminősítő véleménye szerint "érdemben romlott" Magyarország középtávú költségvetési pozíciója, és a kormány által kidolgozott költségvetési tervek "rossz irányúak" a további államháztartási konszolidáció szempontjából. 

A leminősítés a középtávú költségvetési kilátások érzékelhető romlásával magyarázható, miközben az ország viszonylag magas államadóssága és magas banki deviza és belföldi adóssága továbbra is sérülékennyé teszi az országot a negatív sokkokra - idézte a Portfolio.hu Ed Parkert, a Fitch feltörekvő európai országokért felelős szakértőjét. A magyar gazdaság jelentős alkalmazkodáson ment keresztül az elmúlt években az IMF-hitelcsomag keretében és helyreállt a gazdaság egyensúlya - áll a Fitch híroldal által idézett közleményében.

Ed Parker a leminősítés után az MTI-nek Londonban azt mondta, hogy a nyugdíjreform visszafordítása "önmagában is sajnálatos váltás" a magyar gazdaságpolitikában. Parker szerint ugyanis Magyarország más EU-tagállamokkal összehasonlítva már jelentős előrehaladást ért el az idősödő társadalom problémájának kezelésében a tőkealapú nyugdíjpillér kiépítésével.

A hitelminősítő prognózisa szerint az idei évben 0,5 százalékos GDP-arányos többlet alakulhat ki a folyó fizetési mérleg többletben a 2006-os 7,6 százalékos hiány után. Eközben a költségvetés hiánya 3,8 százalékra csökken a négy évvel ezelőtti 9,4 százalékos szintről - emelte ki az elmúlt év legfontosabb eredményeit a Fitch közleménye. Ám az új, kétharmados parlamenti többséggel rendelkező Fidesz-kormány költségvetési terve rossz irányba mutat a fiskális konszolidációt illetően - tette hozzá a hitelminősítő. A kormány tervei a Fitch értékelése szerint 2011-12-ben a GDP 4 százalékával rontják a közép távú kilátásokat.

Számítottak rá az elemzők

A Fitch Ratings csütörtöki lépése után a magyar államadós-osztályzatokat mindhárom nagy hitelminősítő - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - a befektetésre ajánlott "BBB/Baa" osztályzati sáv alsó szélén tartja nyilván, egyaránt negatív kilátással. Ha bármelyikük innen tovább rontja a magyar besorolásokat, azzal Magyarország átkerülne a már nem befektetési ajánlású, spekulatív - a piaci zsargonban "bóvlinak" nevezett - osztályzati sávba.

A Fitch leminősítése nem jelent meglepetést, a hitelminősítő már korábban jelezte, hogy felülbírálja majd a magyar besorolást. A kérdés csak az volt, hogy "bóvliszintre", azaz befektetésre nem ajánlott kategóriába veti-e a vissza a besorolást, és ezzel a magyar állampapírokat, vagy sem. Az elemzők várakozásainak megfelelően végül egy fokozattal rontott. A cég már tavaly március óta negatív kilátást tart érvényben a magyar besorolásra, és a negatív kilátások "feloldásának" futamideje a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban általában 12-18 hónap. 

Nem volt meglepetés a Fitch karácsonyi ajándéka - mondta a Portfolio.hu-nak Barta György, a CIB Bank elemzője -, a Fitch csak felzárkózott két másik társához. A minősítők az elemző szerint most már februárig várni fognak, ha pedig akkor csak kozmetikai jellegű intézkedések mutatkoznak valódi reformok helyett, a további leminősítés - immár "bóvli" kategóriába - igen valószínű.

"Ahhoz, hogy akkorra a kívánatos egyensúly meglegyen, már 2011 február végén dönteni fogunk egy mélyreható, és a magyar gazdaság valamennyi területét átfogó strukturális reformprogramról, amelyet még abban az évben beindítunk, és 2012 végéig végrehajtunk. Ennek eredményeképp 600-800 milliárd forint megtakarítást érhetünk el a költségvetés kiadási oldalán. Ez áll szemben majd a kivezetendő és a bevételt csökkentő válságadókkal" - mondta Matolcsy György a hvg.hu-nak adott interjújában december közepén. A 360 milliárdos munkaerőpiaci alapnál 100-120 milliárdot, a 340 milliárd forint körüli gyógyszerkasszánál 100 milliárdot lehetne megtakarítani a miniszter szerint, aki azt is elmondta, hogy a rokkantnyugdíjasok arányát is lehetne csökkenteni, akár a felére, 210 ezer főre, illetve további 50 milliárdot lehetne megtakarítani a közöségi közlekedésben is.

A Moody's nagyobbat vágott

A Moody"s december 6-án egyszerre két fokozattal rontotta le a magyar államkötvények besorolását. A forint akkor is gyengüléssel reagált, az euró, a svájci frank, a dollár és a japán jen alig néhány perc alatt több mint 2 forinttal drágult. A Moody's indoklása szerint a leminősítés elsődleges oka a magyar kormány pénzügyi erejének "fokozatos, de jelentős" eróziója volt, mivel a kormányzati stratégia jórészt átmeneti intézkedéseken, semmit fenntartható költségvetési konszolidációs politikán alapszik. A leminősítés indokai között szerepelt az is, hogy Magyarország külső pénzügyi sérülékenysége nagyobb, mint a vele azonos besorolási kategóriában lévő országoké.

"Pontosan az történik, amit a miniszterelnök fél évvel ezelőtt előre jelzett" - közölte Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő a Moody's akkori döntése után. "A költségvetést stabilizáló, a gazdasági növekedést elősegítő intézkedésekről azonban be fog bizonyosodni, hogy azok hosszú távon mindenki számára kedvezőek lesznek. A siker a kormányt és annak gazdaságpolitikáját fogja igazolni, és a rövid távú leminősítések hosszú távon felminősítésekké válnak majd" - írta akkor közleményében Szijjártó.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mennyi mindenre elég lehet 100 lóerő: apró méregzsák a Hyundaitól

Mennyi mindenre elég lehet 100 lóerő: apró méregzsák a Hyundaitól

Októberben indul az X-Faktor

Októberben indul az X-Faktor

Lebontat a hatóság egy szállodát Peruban, mert inka romokra épült

Lebontat a hatóság egy szállodát Peruban, mert inka romokra épült

Izrael sorsdöntő választásokra készül, fej-fej mellett a két fő erő

Izrael sorsdöntő választásokra készül, fej-fej mellett a két fő erő

A posta nevében küldött sms-sel próbálkoznak adathalászok

A posta nevében küldött sms-sel próbálkoznak adathalászok

Különösen odafigyelnek a rendőrök a héten a vezetés közben mobilozókra

Különösen odafigyelnek a rendőrök a héten a vezetés közben mobilozókra