szerző:
MTI/hvg.hu

A legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings bejelentette, hogy a hosszú futamidejű magyar szuverén devizaadósság besorolását egy fokozattal, a befektetésre ajánlott osztályzati sáv alsó szélére, "BBB mínusz" szintre rontotta az eddigi "BBB"-ről.

Matolcsy-tárca: sajnálatos, de nem meglepő
"A Nemzetgazdasági Minisztérium sajnálatát fejezi ki, de nem tartja meglepőnek a Fitch Ratings mai döntését, miszerint egy fokozattal visszaminősíti Magyarországot" - írta közleményében a tárca. "A leminősítő döntés fontos körülményeket hagyott figyelmen kívül, így például azt, hogy jövőre - Svédország mellett - Magyarország lesz az egyetlen olyan uniós tagállam, amely csökkenteni tudja az államadósságát. Valójában a nemzetközi tőke érdekeit és szempontjait rövid távon sértő intézkedések miatt került sor a leminősítésre" - tették hozzá Matolcsy György vezette minisztériumban. "A költségvetést stabilizáló, a gazdasági növekedést elősegítő intézkedésekről azonban be fog bizonyosodni, hogy azok hosszú távon mindenki számára kedvezőek lesznek. A Nemzeti Ügyek Kormánya a nyugdíjmentő törvényekkel a nyugat-európai országokban alkalmazott nyugdíjrendszerre tér át. A siker a kormányt és annak gazdaságpolitikáját fogja igazolni, és a rövid távú leminősítések hosszú távon felminősítésekké válnak majd" - zárul a közlemény.

A hosszú lejárati idejű állami forintadósság osztályzata szintén egy fokozattal, "BBB plusz"-ról "BBB"-re romlik. Az új hosszú távú osztályzatokra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes.

A forint jelentősen gyengült a magyar adósbesorolás rontásának hírére. Az eurót 277,70 forint körül jegyezték 275,70 forint után, a dollárt 212,10 forinton 210,50 forint után, a svájci frankot 221,60 forinton 220,10 forint után, száz japán jent pedig 255,60 forinton 254,00 forint után.

A Fitch továbbra is a befektetésre ajánlott alapsávban tartja Magyarország adósosztályzatait, bár a hitelminősítő véleménye szerint "érdemben romlott" Magyarország középtávú költségvetési pozíciója, és a kormány által kidolgozott költségvetési tervek "rossz irányúak" a további államháztartási konszolidáció szempontjából. 

A leminősítés a középtávú költségvetési kilátások érzékelhető romlásával magyarázható, miközben az ország viszonylag magas államadóssága és magas banki deviza és belföldi adóssága továbbra is sérülékennyé teszi az országot a negatív sokkokra - idézte a Portfolio.hu Ed Parkert, a Fitch feltörekvő európai országokért felelős szakértőjét. A magyar gazdaság jelentős alkalmazkodáson ment keresztül az elmúlt években az IMF-hitelcsomag keretében és helyreállt a gazdaság egyensúlya - áll a Fitch híroldal által idézett közleményében.

Ed Parker a leminősítés után az MTI-nek Londonban azt mondta, hogy a nyugdíjreform visszafordítása "önmagában is sajnálatos váltás" a magyar gazdaságpolitikában. Parker szerint ugyanis Magyarország más EU-tagállamokkal összehasonlítva már jelentős előrehaladást ért el az idősödő társadalom problémájának kezelésében a tőkealapú nyugdíjpillér kiépítésével.

A hitelminősítő prognózisa szerint az idei évben 0,5 százalékos GDP-arányos többlet alakulhat ki a folyó fizetési mérleg többletben a 2006-os 7,6 százalékos hiány után. Eközben a költségvetés hiánya 3,8 százalékra csökken a négy évvel ezelőtti 9,4 százalékos szintről - emelte ki az elmúlt év legfontosabb eredményeit a Fitch közleménye. Ám az új, kétharmados parlamenti többséggel rendelkező Fidesz-kormány költségvetési terve rossz irányba mutat a fiskális konszolidációt illetően - tette hozzá a hitelminősítő. A kormány tervei a Fitch értékelése szerint 2011-12-ben a GDP 4 százalékával rontják a közép távú kilátásokat.

Számítottak rá az elemzők

A Fitch Ratings csütörtöki lépése után a magyar államadós-osztályzatokat mindhárom nagy hitelminősítő - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - a befektetésre ajánlott "BBB/Baa" osztályzati sáv alsó szélén tartja nyilván, egyaránt negatív kilátással. Ha bármelyikük innen tovább rontja a magyar besorolásokat, azzal Magyarország átkerülne a már nem befektetési ajánlású, spekulatív - a piaci zsargonban "bóvlinak" nevezett - osztályzati sávba.

A Fitch leminősítése nem jelent meglepetést, a hitelminősítő már korábban jelezte, hogy felülbírálja majd a magyar besorolást. A kérdés csak az volt, hogy "bóvliszintre", azaz befektetésre nem ajánlott kategóriába veti-e a vissza a besorolást, és ezzel a magyar állampapírokat, vagy sem. Az elemzők várakozásainak megfelelően végül egy fokozattal rontott. A cég már tavaly március óta negatív kilátást tart érvényben a magyar besorolásra, és a negatív kilátások "feloldásának" futamideje a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban általában 12-18 hónap. 

Nem volt meglepetés a Fitch karácsonyi ajándéka - mondta a Portfolio.hu-nak Barta György, a CIB Bank elemzője -, a Fitch csak felzárkózott két másik társához. A minősítők az elemző szerint most már februárig várni fognak, ha pedig akkor csak kozmetikai jellegű intézkedések mutatkoznak valódi reformok helyett, a további leminősítés - immár "bóvli" kategóriába - igen valószínű.

"Ahhoz, hogy akkorra a kívánatos egyensúly meglegyen, már 2011 február végén dönteni fogunk egy mélyreható, és a magyar gazdaság valamennyi területét átfogó strukturális reformprogramról, amelyet még abban az évben beindítunk, és 2012 végéig végrehajtunk. Ennek eredményeképp 600-800 milliárd forint megtakarítást érhetünk el a költségvetés kiadási oldalán. Ez áll szemben majd a kivezetendő és a bevételt csökkentő válságadókkal" - mondta Matolcsy György a hvg.hu-nak adott interjújában december közepén. A 360 milliárdos munkaerőpiaci alapnál 100-120 milliárdot, a 340 milliárd forint körüli gyógyszerkasszánál 100 milliárdot lehetne megtakarítani a miniszter szerint, aki azt is elmondta, hogy a rokkantnyugdíjasok arányát is lehetne csökkenteni, akár a felére, 210 ezer főre, illetve további 50 milliárdot lehetne megtakarítani a közöségi közlekedésben is.

A Moody's nagyobbat vágott

A Moody"s december 6-án egyszerre két fokozattal rontotta le a magyar államkötvények besorolását. A forint akkor is gyengüléssel reagált, az euró, a svájci frank, a dollár és a japán jen alig néhány perc alatt több mint 2 forinttal drágult. A Moody's indoklása szerint a leminősítés elsődleges oka a magyar kormány pénzügyi erejének "fokozatos, de jelentős" eróziója volt, mivel a kormányzati stratégia jórészt átmeneti intézkedéseken, semmit fenntartható költségvetési konszolidációs politikán alapszik. A leminősítés indokai között szerepelt az is, hogy Magyarország külső pénzügyi sérülékenysége nagyobb, mint a vele azonos besorolási kategóriában lévő országoké.

"Pontosan az történik, amit a miniszterelnök fél évvel ezelőtt előre jelzett" - közölte Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő a Moody's akkori döntése után. "A költségvetést stabilizáló, a gazdasági növekedést elősegítő intézkedésekről azonban be fog bizonyosodni, hogy azok hosszú távon mindenki számára kedvezőek lesznek. A siker a kormányt és annak gazdaságpolitikáját fogja igazolni, és a rövid távú leminősítések hosszú távon felminősítésekké válnak majd" - írta akkor közleményében Szijjártó.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fülke: 1956 után a Páneurópai piknik idején vívtuk ki Európa tiszteletét

Fülke: 1956 után a Páneurópai piknik idején vívtuk ki Európa tiszteletét

28 menedékkérőt fogadtunk be eddig idén

28 menedékkérőt fogadtunk be eddig idén

Békés átmenet jöhet Szudánban

Békés átmenet jöhet Szudánban

Volt polgári köröst indít az ellenzék Sopronban

Volt polgári köröst indít az ellenzék Sopronban

Rossz előjel: drágább lesz a Spotify egyik népszerű csomagja?

Rossz előjel: drágább lesz a Spotify egyik népszerű csomagja?

Ritka nagy csalással vádolja egy szakértő a GE-t

Ritka nagy csalással vádolja egy szakértő a GE-t