szerző:
MTI / hvg.hu

Egyszerre két fokozattal rontotta le hétfőn a magyar államkötvények besorolását a Moody's Investor Service hitelminősítő. A forint gyengüléssel reagált, az euró, a svájci frank, a dollár és a japán jen alig néhány perc alatt több mint 2 forinttal drágult hétfő reggel.

A nemzetközi hitelminősítő hétfői bejelentése szerint a devizában és forintban fennálló magyar államadósság osztályzata az eddigi "'Baa1"-ről két fokozattal "Baa3"-ra változik. A devizaadósi felső besorolási határ - amely az országban tevékenykedő kereskedelmi adósokra vonatkozik - szintén két fokozattal "Aa2"-ről "A1"-re, a deviza-bankbetéti besorolási plafon pedig ugyancsak két osztattal "Baa1"-ről "Baa3"-ra romlik. A forintban kiadott kötvényadósság és a forintbetétek felső besorolási határát a Moody's három fokozattal, "Aaa"-ról "Aa3"-ra süllyesztette. A cég a Magyar Nemzeti Bankra külön megállapított devizaadósi osztályzatot a szuverén adóssággal együtt "Baa1"-ről "Baa3"-ra rontotta.

A Moody's indoklása szerint a leminősítés elsődleges oka a magyar kormány pénzügyi erejének "fokozatos, de jelentős" eróziója, mivel a kormányzati stratégia jórészt átmeneti intézkedéseken, semmit fenntartható költségvetési konszolidációs politikán alapszik. A leminősítés indokai között szerepel az is, hogy Magyarország külső pénzügyi sérülékenysége nagyobb, mint a vele azonos besorolási kategóriában lévő országoké. A besorolások kilátása továbbra is negatív, Dietmar Hornung, a Moody's alelnöke azonban az MTI-nek az osztályzati módosítás után azt mondta, hogy ez nem jelenti az "azonnali" újabb leminősítés kockázatát.

Dietmar Hornung, a cég szuverén adóskockázati csoportjának vezetője elemzésében úgy vélekedett, hogy ennek következtében az ország strukturális költségvetési hiánya romlani fog. Hornung a nyugdíjbefizetések rendszerének változtatásáról azt írta: még ha ennek révén teljesíthetővé válnak is a rövid távú költségvetési célok, a magánmegtakarítási rendszer gyengítésének hosszú távú kihatásai negatívak lesznek a közfinanszírozásra nézve, mert a jövőbeni nyugdíjkötelezettségek felelősségét így a kormány veszi magára.

A Moody's szerint a besorolási erősségek közé tartozik, hogy Magyarország jelentős mértékben integrálódott az európai gazdasági-pénzügyi rendszerbe, ami vonzerőt jelent a működőtőke számára. Magyarország kedvező versenyhelyzetét mutatják a nemrégiben bejelentett új közvetlen külföldi beruházási programok. 

Közelítünk a bóvli kategóriához

Magyarország szuverén adósságát a három legnagyobb hitelminősítő - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - egyaránt a közepes befektetői sávban tartja nyilván, ám a Moody's hétfői leminősítése nyomán közülük immár kettő a befektetésre ajánlott sáv alsó szélére sorolja a magyar adósságot, a Moody's új adósosztályzata ugyanis megfelel az S&P "BBB mínusz" osztályzatának. A Fitch ennél egy fokozattal magasabb, "BBB" besorolással listázza a magyar államadósságot. Ha  Moody's vagy a Standard & Poor's tovább rontja a magyar besorolásokat, azzal Magyarország ezeknél a cégeknél átkerülne a befektetésre már nem ajánlott, spekulatív - a piaci zsargonban "bóvlinak" nevezett - kategóriába.

Az S&P a múlt hónapban megerősítette ugyan a magyar adósságra fenntartott - ugyancsak negatív kilátású - besorolását. Ehhez fűzött akkori londoni elemzésében azonban szintén kiemelte azt a véleményét, hogy jóllehet a magánnyugdíj-pénztári átutalások felfüggesztése alkalmas a kormányzati szféra deficitjének mérséklésére, ám alááshatja a közfinanszírozás hosszú távú fenntarthatóságát, különösen akkor, ha az intézkedés állandósul. A Standard & Poor's közölte, hogy "a magyar közfinanszírozás minőségét illetően visszalépésnek" tekinti a magánnyugdíj-átutalásokkal kapcsolatos intézkedéseket.

Romlik a nyugdíjkötelezettségi pozíciónk

Dietmar Hornung, a Moody's alelnöke a hétfői leminősítés után az MTI-nek adott interjúban - a nyugdíjpénztári rendszer változtatásainak hitelminősítői megítélésére vonatkozó kérdésre - kifejtette: a költségvetési számoknál "messzebbre kell tekinteni", mivel a nyugdíjmódosításokból eredő jövedelmek enyhítik ugyan a kormányra nehezedő nyomást, ám éppen ezért várható a strukturális jellegű hiány romlása, azzal együtt is, hogy az átfogó hiányszámok megfelelnek majd a célnak. Hornung kiemelte, hogy Magyarországon - ugyanúgy, mint Európa más országaiban - kedvezőtlenek a demográfiai folyamatok, és a társadalom öregedésével járó költségek is az "adósosztályzati megfontolások" részét képezik. E "megfontolások" kiterjednek arra is, hogy egy adott ország milyen mértékben kezeli ezt a kérdést - tette hozzá.

Hornung megfogalmazása szerint a tőkealapú nyugdíjpillér "lebontásával" relatív értelemben romlik Magyarország nyugdíjkötelezettségi pozíciója. A Moody's alelnöke hozzátette: a magyar közfinanszírozási helyzet fenntarthatóságának "egyértelműen jót tenne" egy tartós jellegű konszolidációs stratégia, amely kezelné a nyugdíjkötelezettségekkel kapcsolatban felmerülő közép- és hosszú távú problémákat is. Arra a kérdésre, hogy mekkora a kockázata a befektetésre ajánlott magyar adósbesorolás megvonásának, Hornung elmondta: a Moody's "figyelemmel kíséri" a helyzetet, a magyar besorolásra érvényes negatív kilátás azonban a következő 12-18 hónapra szól, és nem jelenti azt, hogy "azonnali" további leminősítés lenne várható. Az alelnök hozzátette: az egyszerre két fokozatú leminősítés ellenére nem feltétlenül nevezné agresszívnak a hétfőn bejelentett osztályzatrontást, tekintettel arra, hogy Magyarország továbbra is a befektetésre ajánlott kategóriában van.

Számítottak rá, de nem ebben a mértékben

A leminősítésre lehetett számítani, az RBC Capital elemzői november elején például úgy vélekedtek, hogy a piacokat és a hitelminősítőket nem sikerült megnyugtatnia a Fidesznek gazdasági akcióterveivel, továbbra is igen komolyak a magyar fiskális politika fenntarthatóságával kapcsolatos aggodalmak, s emiatt az említett cégek az ország hosszú távú szuverén adósbesorolásának rontása mellett dönthetnek. Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint a világ részvénypiacain folytatódik a kiváló hangulat, ezt azonban a BÉT-en rontja a Moody's leminősítése. Az elemző hozzáteszi, hogy erre a lépésre már régóta készült a piac, így nagy meglepetést nem okoz.

Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank elemzője kifejtette, hogy maga a lépés nem volt meglepő, a piac számított rá, hiszen a Moody's a nyáron helyezte felülvizsgálat alá az ország hitelminősítését, és akkor jelezte, hogy november végéig döntenek a besorolásról. Az azonban kisebb negatív meglepetést okozott, hogy a hitelminősítő két fokozattal sorolta vissza a magyar államkötvényeket, és hogy a kilátás továbbra is negatív. Hozzátette, hogy a Moody's-nál és az S&P-nél ezzel egy szintre került Magyarország besorolása. Kérdés, hogy a harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch is lép-e még az idén, ahogy azt egyébként két héttel ezelőtt jelezte is. Kovács Mátyás emlékeztetett: a nyári felülvizsgálat alá helyezéskor még azt lehetett gondolni, hogy az önkormányzati választások előtt nem játszik nyílt lapokkal a kormány, de pozitív volt a várakozás azzal kapcsolatban, hogy a választásokat követően érdemben hozzányúl a kiadásokhoz. Mivel nem ez történt, hanem a kormány csak átmeneti intézkedésekkel biztosítja rövid távon a költségvetés egyensúlyát, ez indokolja a leminősítést. 

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szintén kiemelte, hogy a várakozásokhoz képest erőteljesebb volt a Moody's lépése, amellyel egyszerre két fokozattal minősítette vissza Magyarországot, és emellett továbbra is negatív kilátást adott a besorolásnak. Az elemző ezt túlzásnak tartja. Úgy véli, hogy a hitelminősítők még kivárhattak volna, hiszen a kormány februárra ígérte a strukturális reformokat. De úgy látszik ez a türelem jelenleg nincs meg a részükről, ugyanis a hitelminősítők továbbra sem látják azokat az intézkedéseket, amelyektől hosszú távon fenntarthatóvá válik az ország költségvetése. Azt hangsúlyozzák: a deficit elszállhat annak következtében, hogy a kormány csak átmeneti intézkedésekkel, például válságadókkal próbálja betömni a hiányt. Közép- és hosszú távon azonban egyértelműen további intézkedések kellenek ahhoz, hogy fenntarthatóvá váljon a költségvetés konszolidációja.

Suppan Gergely úgy véli: ami megerősítené Magyarország besorolását, az egyértelműen a strukturális reformok bejelentése lenne. Minden azon múlik, hogy mennyire lesznek hatásosak a beígért reformok. Amennyiben ezekkel valódi kiadáscsökkentést lehet elérni, akkor akár fordulhat is a kocka, és később az adósságok feljebb minősítése is elindulhat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Magyar bankokat vett felülvizsgálat alá a Moody's

Hét magyar bank adósi és betéti besorolásait vette leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá pénteken a Moody's Investors Service, miután a magyar kormánykötvény-adósi osztályzatra is hasonló felülvizsgálatot jelentett be, arra a véleményére hivatkozva, hogy az IMF és az EU küldöttségeivel folytatott tárgyalások megállapodás nélküli félbeszakadása miatt megnövekedtek a magyar költségvetési és gazdasági kilátásokat övező bizonytalanságok.

hvg.hu Gazdaság

A forint 287-nél tart

Miután pénteken két nagy hitelminősítő is negatív híreket közölt, sőt az S&P-nél előrejelezték akár a magyar államkötvények "bóvlivá" minősítését is, a forint kétszer is esésnek indult pénteken.

hvg.hu/MTI Gazdaság

Pirosba fordult a tőzsde a Moody's bejelentésére

Eséssel reagált a Budapesti Értéktőzsde arra a hírre, hogy a Moody's hitelminősítő leminősítési felülvizsgálat alá helyezte a magyar államadósságot. Délelőtt fél tizenegyre viszont újra pozitív tartományba jutott a BUX-index, ha 0,03 századdal is, de emelkedő tendenciát mutatott.

ecoline.hu Gazdaság

A leminősítés réme fenyegeti Magyarországot?

Magyarországot továbbra is a leminősítés réme fenyegeti – vélik az RBC Capital elemzői. A magyar államadósság bóvli kategóriába sorolása a pénzintézet szerint indokolatlan lenne, de ettől függetlenül leminősítés várható.

MTI Gazdaság

Leminősítésre jelölte Írországot a Moody's

Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Írország egyébként továbbra is magasan elsőrendű, "Aa2" szintű államkötvény-besorolását kedden a Moody's Investors Service, a minap bejelentett banki újratőkésítési költségekre hivatkozva.

hvg.hu/MTI Gazdaság

Gyengült a forint, miután a Moody's kilátásba helyezte a leminősítést

A forint 286-ig gyengült az euróval szemben azt követően, hogy a Moody's hitelminősítő kilátásba helyezte a magyar államadósság leminősítését - közölték devizakereskedők az MTI-vel pénteken kora délelőtt. Az esés délelőtt tíz órakor megállt, a magyar pénz 285,50 forint/eurós árfolyam körül stabilizálódni látszott, majd 285-286 forint/euró között ingadozott délután fél egyig.

MTI Gazdaság

Enyhe reakció a Moody's "magyar" bejelentésére Londonban

Valamelyest emelkedett ugyan pénteken a londoni piacon a magyar államadósság törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusainak díjszabása, miután a Moody's Investors Service leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Magyarország közepes befektetői államadósság besorolását, de londoni elemzők szerint a reakció nem volt "drámai".

Trump tagadja, hogy az ukrán elnökkel akart vizsgálatot indítani a Biden-család ellen

Trump tagadja, hogy az ukrán elnökkel akart vizsgálatot indítani a Biden-család ellen

Megugrott a hőmérséklet az Amazonas-medencében, és ez mindent borít

Megugrott a hőmérséklet az Amazonas-medencében, és ez mindent borít

Növények lepték el egy ferencvárosi buszmegálló tetejét

Növények lepték el egy ferencvárosi buszmegálló tetejét

Tarlós jobban retteg a vereségtől, mint imázsának elvesztésétől

Tarlós jobban retteg a vereségtől, mint imázsának elvesztésétől

Komoly műszaki gond van a biatorbágyi vasútvonalon

Komoly műszaki gond van a biatorbágyi vasútvonalon

Megszűnik az eva, a héten küldik erről a leveleket

Megszűnik az eva, a héten küldik erről a leveleket