szerző:
hvg.hu

Néhány év múlva akár Szíriából is érkezhet földgáz Magyarországra – mondta a Magyar Nemzetnek Király András, a Mol irányítása alatt álló horvát energiacég, az INA nemzetközi kutatási-termelési igazgatója. A társaság a szíriai Palmyra városához közel nagy mennyiségű földgázt és kőolajat hoz felszínre.

Néhány hét múlva megkezdi működését Szíriában az a most még próbaüzem alatt álló gázfeldolgozó állomás, amely megháromszorozza majd a magyar érdekeltségű INA Palmyra város közelében zajló termelését - írja a Magyar Nemzet Király Andrásra, a 47,16 százalékban a Mol tulajdonában álló horvát olajcég nemzetközi kutatási-termelési igazgatóját idézve. "Ezzel a Hayan-blokk az egész Mol-csoport kitermelésének 10 százalékát fogja adni" - mondta a lapnak a szakember.

Bár Szíria "távoli helynek tűnik", mégsem kizárt, hogy pár év múlva innen érkezzen gáz Magyarországra - írja a lap, amely Király Andrást idézve azt írja, a damaszkuszi vezetés arra törekszik, hogy az arab ország régiós elosztóközponttá váljon. Ehhez pedig azt tervezik, hogy megépítik a gázösszeköttetést Törökországgal, s ha utóbbi később csatlakozik a Nabucco vagy a Déli Áramlat vezetékhez, akkor a fűtőanyag egészen Magyarországig juthat a csöveken keresztül. Ez azonban még a jövő zenéje, jelenleg ugyanis a Hayan-blokkban termelt gáz még teljes mértékben a szír belső igények kielégítését szolgálja; gyakorlatilag a szír állam veszi meg - írja a lap.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

A Gazprom veszi meg a RUE földgázát

A svájci RosUkrEnergo (RUE) a Gazpromnak adja el az ukrajnai tárolókban lévő 12,1 milliárd köbméter gázát ezer köbméterenként 340-350 dolláros, de képlet alapján kiszámolt, s ezért esetleg még változó áron – közölte maga Dmitrij Firtas, a RUE 45 százalékos tulajdonosa.

MTI Gazdaság

Lengyelország januártól nem kap földgázt Ukrajnától

A Naftogaz ukrán gázipari cég január 1-jétől leállítja a gázszállítást Lengyelországba - jelentette be csütörtökön a PGNiG lengyel gázipari cég. A lengyel vállalat közleménye szerint az ukrán gázszállítás leállításának nem lesz hatása a lengyel gazdaságra.

MTI Itthon

E.ON: rekord mennyiségű a fölgáztartalék

Az E.ON Fölgáz Storage Zrt. tárolóiban rekord mennyiségű, 3,5 milliárd köbméter fölgáz van készleten, ami szükség esetén 4,3 milliárd köbméterre növelhető – mondta el Jászberényi Zoltán, a cég operatív vezérigazgatója pénteken.

MTI/Napi Gazdaság Hazai gazdaság

Milliárdokat veszít a Mol

A földgázellátásról szóló törvény módosítása miatt jó néhány milliárd forintról kell lemondania a Molnak - írja a Napi Gazdaság elemezői véleményekre alapozva.

hvg.hu Világ

Gyurcsányról írnak egy WikiLeaks-üzenetben

Egy Gyurcsány Ferenccel tervezett találkozóról, illetve a Nabucco gázvezetékkel kapcsolatos magyar aggodalmakról is beszámolt az azerbajdzsáni amerikai nagykövet a kaukázusi ország energetikai miniszterének az azeri gázszállítások jövőjével kapcsolatos egyik megbeszélésük alatt – derül ki a WikiLeaks által kiszivárogtatott egyik titkos diplomáciai üzenetből.