szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egységes uniós energiapiacot kell teremteni 2014-ig, biztosítva a gáz és a villamos áram akadálytalan áramlását - áll a pénteki brüsszeli EU-csúcstalálkozó energiaügyről szóló zárónyilatkozatában.

A tagországok állam-, illetve kormányfői jóváhagyták azokat a terveket, amelyek szerint a következő években - legkésőbb 2015-re - el kell érni, hogy az Európai Unió területén ne maradjanak energiaellátás szempontjából elszigetelt területek.

A záródokumentum szerint az összeköttetések megteremtéséhez szükséges infrastrukturális beruházásokat alapértelmezés szerint a piaci szereplőknek, a magántőkének célszerű finanszíroznia, de azokon a területeken, amelyek nem elég vonzóak a magántőke számára, szó lehet közpénzek korlátozott mértékű felhasználásáról is. A csúcsvezetők megerősítették azt a korábbi kötelezettségvállalásukat, hogy 2020-ra 20 százalékkal növelni kell az energiahatékonyságot. 

A brüsszeli csúcs résztvevői egyetértettek abban, hogy az eddiginél jobban össze kell hangolni az energiatermelőkkel, a tranzitországokkal és a többi fogyasztóval ápolt külkapcsolatokat. Elhatározták, hogy a tagországoknak jövő év január 1-jétől tájékoztatniuk kell az Európai Bizottságot külső, harmadik országokkal kötött új, illetve érvényben levő kétoldalú energiaegyezményeikről. Az uniós végrehajtó testület ezt az információt megfelelő formában - az üzletileg érzékeny információk visszatartása mellett - megosztja a többi tagországgal.

"Az energiabiztonságnak tükröződnie kell az EU szomszédsági politikájában is" - olvasható a zárónyilatkozatban, amely szintén kitért arra, hogy a lehető leghamarabb meg kell kezdeni a "megbízható, átlátható és szabályokon nyugvó" energiapartnerség kialakítását Oroszországgal. 

Az energiaügy a magyar EU-elnökség egyik prioritása, amit önmagában az a tény is tükröz, hogy erről tematikus jellegű rendkívüli EU-csúcsot rendeztek. Az energiarendszerek összekapcsolása a visegrádi csoport országai között már korábban felmerült törekvés. Tavaly februárban Budapesten a V4-ek kibővített csúcstalálkozót tartottak, és ott nyilatkozatot írtak alá a biztonságos energiaellátás kiemelt szerepéről, a hálózatok összekapcsolásáról, az energiabeszerzés forrásainak és szállítási vonalainak diverzifikálásáról.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Milliárdokra pereli az MVM-et egy energiaipari cég

Közel 10 milliárdos kártérítést követel a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt.-től egy energianáddal foglalkozó cég. A Villamos Műveket perelő cég tanúként akarja meghallgatni Kocsis Istvánt, a BKV jelenlegi vezetőjét, aki korábban az MVM élén állt.

MTI Világ

El kell tűnniük az energiaszigeteknek az EU-ból

A következő négy-öt év alatt el kell érni, hogy az Európai Unió területén ne maradjanak energiaellátás szempontjából elszigetelt területek - hangoztatta az EU-tagországok állam- és kormányfőinek pénteki brüsszeli találkozóján José Manuel Durao Barroso európai bizottsági és Jerzy Buzek európai parlamenti elnök egybehangzóan.