szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) szerdán lehívta a Budapest Airport Zrt.-ben meglévő állami tulajdonú kisebbségi részesedés értékesítésére vonatkozó eladási opciót, az erről szóló értesítés rendelkezése alapján az Airport Hungary Tanácsadó Kft. az értesítés átvételétől számított 30 napon belül fizeti meg a részvénycsomag ellenértékét. A privatizációt a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) elutasítja.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pénteki közleménye szerint a Budapest Airport állami tulajdonú kisebbségi részvénycsomagjának értékesítése nem a 2005-ös részvény adásvételi megállapodás módosításával, hanem a részvényesek között szintén 2005-ben kötött (és 2007-ben módosított) úgynevezett részvényesi megállapodásban rögzített eladási opciós jog érvényesítésével történik. Az MNV Zrt. ezen megállapodás rendelkezései szerint 2011. június 18-i jogvesztő határidővel élhetett az eladási opció lehívási jogával.

©

A korábbi privatizáció során befolyt 465 milliárd forintból a 75 százalék -1 szavazatnyi részvénycsomag vételára csak 60 milliárd forintot tett ki. A fennmaradó 405 milliárd forint a repülőtér 75 évre szóló vagyonkezelési jogának és az eladott eszközöknek az ellenértéke volt.

A Munkástanácsok elutasítják a privatizációt

A Munkástanácsok egyetért azon korábban hangoztatott kormányzati állásponttal, hogy Magyarországon az elmúlt évek során befejeződött a privatizáció. A MOSZ arra kéri a kormányt, "hogy oldja fel azt az ellentmondást, ami az egyes nemzeti vagyontárgyak megítélésében, jelesül a Mol privatizációja és a Budapest Airport privatizációja között feszül".

A szakszervezet döntött arról, hogy tárgyalást kezdeményez a kormánnyal az érintett munkavállalók bevonásával a Budapest Airport privatizációjának leállításáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Odacsapna a magyar agráriumnak egy francia GMO-s törvénymódosítás

Odacsapna a magyar agráriumnak egy francia GMO-s törvénymódosítás

Harari: A Nagy Testvér most kezd el mindenkit figyelni

Harari: A Nagy Testvér most kezd el mindenkit figyelni

37 990 forintba kerül az ország legdrágább hamburgere

37 990 forintba kerül az ország legdrágább hamburgere