szerző:
hvg.hu

A KSH ma megjelent adatai szerint 2011 I. félévében 5585 új lakás épült, 35 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek száma pedig 5877 volt, ami 36 százalékos csökkenést jelent 2010 első félévének adataihoz képest. Olyan nagyberuházásra, mint a lakásvásárlás, egyre kevesebb magyarnak volt lehetősége.

Míg a befejezett építkezések számának csökkenése hasonló mértékű, mint 2009 és 2010 első féléve között volt, a kiadott új építési engedélyek számának visszaesése viszont most valamivel kisebb, mint egy évvel korábban. (2010 első hat hónapjában 41 százalékos, 2011 I. negyedévében 51 százalékos volt a visszaesés szemben a mostani 36 százalékkal). A vizsgált időszakban a használatba vett lakások számát 5 százalékkal meghaladta a kiadott új lakásépítési engedélyek száma – írja a KSH jelentése.

A lakásépítéseknek és az építési engedélyeknek több mint fele a közép-magyarországi régióban koncentrálódik. A félév folyamán használatba vett lakások száma a megyei jogú városokban esett vissza a legnagyobb mértékben, 41 százalékkal. A fővárosban és a többi városban átlagos mértékű (36, illetve 37 százalékos) csökkenés következett be, a községekben ennél kisebb arányban, 25 százalékkal esett vissza a lakásépítés.

©

Az új lakásépítési engedélyeknél a korábbi időszaknál jóval erősebb (66 százalékos) volt a visszaesés Budapesten. A megyei jogú városokban 15, a többi városban 23 százalékos a kiadott engedélyek számának csökkenése. A községekben viszont úgy tűnik, hogy az építési kedv számottevően már nem fogyott tovább, mindössze 2 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában.

Az építtetői kör összetétele megváltozott, a vállalkozások szerepvállalása mérséklődött, az új lakásoknak csak a 40 százalékát építették, míg egy évvel korábban még közel felét. Ezzel egyidejűleg a természetes személyek részaránya megnőtt, a lakások 58 százalékát a lakosság építtette az előző év azonos időszakának 51 százalékával szemben. Az önkormányzatok építtetői tevékenysége továbbra is jelentéktelen (1 százalék).

Csökkent az értékesítésre épített lakások aránya, 51-ről 43 százalékra, a saját használatra épített lakásoké ebből következően nőtt (49-ről 56 százalékra). Jogi személyiségű gazdasági társaságok a kivitelezői a használatba vett lakások 54 százalékának, az egyéni vállalkozások a lakások 31 százalékát építették, 10 százalékuk pedig lakossági kivitelezésben készült el. A beruházói kör módosulásának megfelelően, az új lakóépületben létesült lakásokat tekintve, 48-ról 55 százalékra nőtt a családi házban, 36-ról 39 százalékra a többszintes, többlakásos épületben épített lakások aránya. Lakóparkban 2 százalék épült, ami az egy évvel korábbiakhoz képest némi visszaesést jelent.

Az adott időszakban használatba vett lakások átlagos alapterülete 100 négyzetméter volt, 7 négyzetméterrel nagyobb, mint 2010 I. félévében. A 100 négyzetméternél nagyobb alapterületű lakások aránya 33 százalékról 41 százalékra emelkedett.

A kiadott új építési engedélyek alapján 3295 lakóépület és 2169 nem lakóépület építését tervezik. Ez a lakóépületek esetében 10 százalékos, a nem lakóépületeknél 13 százalékos visszaesést jelent. A nem lakóépületek közül a mezőgazdasági épületekre kiadott engedélyek száma 21, a kereskedelmi épületekre kiadott engedélyeké 26 százalékkal csökkent, az ipari épületekre kiadott engedélyeké azonban 10 százalékkal nőtt.

Egy év keresetért hány négyzetméternyi lakás vásárolható? Régiós különbségek
©

Mivel az átlagos lakás alapterülete most 100 négyzetméter, a mellékelt ábra alapján kiszámítható, hogy Észak-Magyarországon 8,8 évig, Közép-Dunántúlon 9,7 évig, Dél-Dunántúlon 10,2 évig, Észak-Alföldön 10,6 évig, Nyugat-Dunántúlon 11 évig, Dél-Alföldön 11,1 évig, Budapesten 11,4 évig és Pest megyében 12,7 évig kell dolgozni érte.

A Budacash Brókerház hírlevele a féléves adatokkal szemben induló havi folyamatra hívja fel a figyelmet, s azt írja, hogy a várt csökkenés helyett emelkedett júniusban a folyamatban lévő lakáseladások száma, így folytatódni látszik a lassan javuló tendencia. Éves szinten 17,3 százalékkal bővült a forgalom az előző havi 15,5 százalék után, de az elmúlt hónapok adatai alapján úgy tűnik, hogy a nyomott áraknak és az alacsony kamatszintnek köszönhetően valamelyest élénkül a lakáspiaci kereslet, a kényszerértékesítések azonban még mindig nyomás alatt tartják a piacot.

A Duna House ingatlanközvetítő adatai szerint 2011 második negyedévében 85 ponton állt az országos lakásindex, ami azt mutatja, hogy a lakások ára a válság előtti árhoz képest körülbelül 15 százalékkal csökkent. A piaci mozgások alapján ez a szint lélektani határnak látszik, amikor az eladók inkább visszalépnek az eladástól, mint hogy elfogadják az olcsóbb ajánlatot.

Rutai Gábor, a cég elemzési vezetője a hvg.hu-nak elmondta, hogy a lakáspiac állapotát a gazdasági környezet igen erősen befolyásolja. A svájci frank árfolyamától a megfelelő hitelkonstrukciók hiányáig sok tényező fogja vissza a piacot. Elképzelhető, hogy némi élénkülés az utolsó egy hónapban már mutatkozik, de erről biztosat mondani csak a jövő heti adatelemzés után tudnak.

Eladó lakások. Alvó piac
©

A nem új építésű lakások piacán a Duna House Barométere szerint az idei első félévben mindössze 36 ezer lakás cserélt gazdát. Miután tavaly 82 ezer volt a lakáspiaci tranzakciók száma, már látszik, hogy az idei év még rosszabb lesz, mert időarányosan kevesebb üzletet kötöttek.

Nem csak a keresleten, a kínálaton is megmutatkozik a lakáspiac mélyrepülése – írta nemrégiben a Népszabadság. Az eladók 50 százaléka gondolja meg magát, és dönt úgy, hogy nem adja el lakását. Sokuk azért visszakozik, mert a svájci frankos hiteltartozását már nem tudná visszafizetni lakása árából.

A visszavont megbízások száma a 220-as svájci frank árfolyamnál lett tömeges, míg korábban az eladók 20-30 százaléka vonta vissza a lakása eladására kötött értékesítői megbízást. A visszakozás oka a szárnyaló svájci frank árfolyam mellett a túlértékelt irányár. Sok lakástulajdonos nincs tisztában ingatlanjának aktuális piaci értékével, és túlárazva kínálja.

Az viszont tévhit, hogy 20-30 százalékos alkura is van lehetőség a befagyott piacon, ugyanis a devizahitellel terhelt ingatlanoktól éppen most nem akarnak bármi áron megszabadulni az adósok, hiszen az elszabadult árfolyam miatt egyre több az olyan lakás, aminek ára már kevés ahhoz, hogy visszafizessék a kölcsönt. Az ebben a helyzetben lévő tulajdonosok most inkább kivárnak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Több mint 36 ezer ingatlant adtak el az első fél évben

Magyarországon 36 375 ingatlant adtak el az első fél évben a Duna House becslése szerint; így az látszik, hogy éves szinten kissé kevesebb adás-vétel lehet 2011-ben mint tavaly, ugyanakkor a kilakoltatási moratórium feloldása és a szezonális hatások még javíthatnak az adatokon - mondta Rutai Gábor, a Duna House PR és elemzési vezetője pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Mester Nándor Világ

Bukik vagy folytatódik Richard Field cégének beruházása?

Távozott Magyarországról Richard Field amerikai üzletember, aki egy sokmilliárdos fővárosi megaberuházás tervét is hátrahagyta. Cégének magyar ügyvezetője szerint viszont folytatódik a Park City nevű óriásprojekt.

hvg.hu Gazdaság

Lakáspiaci szabadság: választhassuk szabadon a végrehajtókat!

Egy jelentősebb lakásáresés nemcsak a bankok hitelezési képességét gyengíti, hanem az új lakossági jelzáloghitel-felvétel volumenének csökkenésén keresztül negatívan hat a fogyasztásra, illetve magára a gazdasági növekedésre is. Aggasztó, hogy a lakáshitelesek megmentését célzó Otthonvédelmi Akcióterv július elsejével megszünteti az árverezési és kilakoltatási moratóriumot, ami éppen ilyen hatással járhat. Megvizsgáltuk, van-e ok a félelemre.

Részegekkel és firkálókkal kell küzdeniük a szavazatszámlálóknak

Részegekkel és firkálókkal kell küzdeniük a szavazatszámlálóknak

Putyin csak azért is együttműködik Szaúd-Arábiával

Putyin csak azért is együttműködik Szaúd-Arábiával

Egy új gomb kerül a számítógépes billentyűzetekre

Egy új gomb kerül a számítógépes billentyűzetekre

Bloomberg: a vereség jelzés a civileket elnyomó, a médiát uraló Orbán számára

Bloomberg: a vereség jelzés a civileket elnyomó, a médiát uraló Orbán számára

„A politikusok szeretik a káoszt”

„A politikusok szeretik a káoszt”

4,4 millió embernek kellett mennie otthonából Hagibisz miatt

4,4 millió embernek kellett mennie otthonából Hagibisz miatt