szerző:
InfoRádió
Tetszett a cikk?

Lengyelország és Szlovákia példája bizonyítja, hogy az Európai Unió nem írta le a kelet-európai cukorgyártást - mondta az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának fideszes elnöke. Font Sándor az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy a magyar mezőgazdaság hírének nem ártott a GMO-ügy.

Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának fideszes elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, miért volt fontos, hogy a génmódosított vetőmag miatt ötezer hektár kukoricavetést beszántsanak. Ez elsősorban a magyar termények GMO-mentes igazolása miatt fontos: "Ma komoly piaci pozíciót jelent, ha egy ország tud garantáltan GMO-mentesen termelni" - figyelmeztetett a politikus, aki szerint a magyar mezőgazdaság jó hírének nem ártott az ügy, a legélesebb szemű kritikusok is elismerték, hogy a lehető legmegfelelőbb módon jártunk el.

A kormány döntése értelmében azok a termelők, akiknek a termését meg kellett semmisíteni, 360 ezer forintos kártérítést kapnak hektáronként, és az állam átvállalta tőlük a pereskedés, illetve egyezkedés terhét is fajtatulajdonossal vagy az első magyarországi forgalmazóval szemben. Utóbbiak kötelessége ugyanis garantálni a GMO-mentességet.

©

Az érintett ötezer hektárnyi földön egyébként már ősszel vetni lehet - tette hozzá Font Sándor.

Font beszélt a Magyarországi cukorhelyzetről is: Lengyelországban és Szlovákiában mind a mai napig vannak működőképes cukorgyárak, nem áldozták fel olyan mértékben ezt az iparágat, mint mi, nálunk ugyanis a kelet-európai szektort leírták a nyugatiak, akik tudták, hogy a gyárak mellett piacot is vásárolnak.

A magyar termelők azonban a lengyel és szlovák példából kiindulva azt gondolják, van realitása annak, hogy gazdaságosan lehessen nagyobb mennyiségben is cukorrépát termelni itthon, hiszen a jelenlegi igen alacsony, százezer tonnás kapacitással működő kaposvári gyárnak is tudnak szállítani.

A kutatók szerint viszont ha nem változnak meg a jelenlegi uniós szabályok, akkor nem lesz érdemes cukorrépát termeszteni Magyarországon - pontosabban: máshol sem - vélekedett Font Sándor, aki emlékeztetett arra, hogy az átvételi ár az egész EU-ban 26 euró tonnánként, és ezt alacsonynak tartják a termelők, uniós csatlakozásunkkor pedig lemondtunk a cukortermelés kétharmadáról, így a mai kvóta szerint évente mindössze százezer tonna cukor állítható elő Magyarországon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!