szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormánynak egyelőre fogalma sincs arról, hogyan lehet végrehajtani a két héttel ezelőtt benyújtott 2012-es költségvetést - olvasható ki egy csütörtökön megjelent kormányhatározatból, melyben a kabinet arra kéri a tárcákat, találják ki, hogyan lehet megvalósítani a leírt számokat.

A kormány úgy nyújtotta be a jövő évi költségvetést, hogy valószínűleg fogalma sem volt, hogyan lehet végrehajtani - olvasható ki egy frissen megjelent kormányhatározatból, melyben a kabinet arra utasítja a tárcák vezetőit, hogy péntekig küldjenek Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek részletes ütemterveket arról, hogyan fogják elérni a jövő évi hiánycél tartásához szükséges, már betervezett megtakarításokat. A terveknek tartalmazniuk kell azokat a változásokat, amelyeket a megtakarítások eredményeznek a közfeladatok ellátásában, az ehhez szükséges jogszabály-módosításokat, valamint az intézményrendszert érintő változásokat.

A nemzetgazdasági miniszternek mindaddig vissza kell küldenie módosításra az intézkedési terveket, amíg nem biztosítják a benyújtott költségvetési sorok teljesítését. Ezt azonban jövő szerdáig le kell meccselniük a minisztériumoknak Matolcsyval, akinek jövő péntekig be kell számolnia a kormánynak a tervekről.

Nem tanult a kormány

„A megjelent kormányhatározat alapján a kormány most gondol bele, az első kötet benyújtása után, hogy egyáltalán meg lehet-e csinálni, amit javasol” – mondta a hvg.hu-nak Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest vezetője, a tavaly feloszlatott Költségvetési Tanács tiktárságának volt főigazgatója.

Romhányi szerint egy ilyen intézkedéscsomagnak kellene benne lennie azokban a fejezeti kötetekben is, amelyeket a kormány tervei szerint holnap nyújtanak be a parlamentnek, hogy érdemben dönteni tudjon a jövő évi költségvetésről. A fejezeti kötetek fő funkciója, hogy felvázolja azokat az intézkedéseket, amelyek a költségvetési tervezetbe beírt számok elérését lehetővé teszik.

Matolcsy György, kezében a jövő évi költségvetés tervezete
©

„Ha holnap benyújtják a fejezeti köteteket, akkor az a baj, hiszen a kormányhatározat alapján még nincs egyeztetett kormányzati álláspont, és nem állítható, hogy a számok megalapozottak lennének. Ha viszont nem nyújtják be, akkor az a baj, mert a költségvetés parlamenti tárgyalását el kellene halasztani” – mondta a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest vezetője.

Romhányi Balázs szerint, ha tavaly a kormány komolyan vette volna a középtávú tervezést, most nem került volna ebbe a helyzetbe. „A jelek szerint nem sikerült tanulni a hibából, ami nem jelent jót a jövő évekre vonatkozóan” – tette hozzá.

Kaotikus

A költségvetés szöveges fejezeti indoklásainak elvileg múlt héten kellett elkészülniük, a kormányhatározat alapján azonban nagy kérdés, mit írt beléjük a kormány, ha még csak ezután fogja megtudni a tárcák tervezett intézkedéseit. Az is érdekes kérdés, mi történt a Széll Kálmán-tervvel a nyár folyamán.

A tárcáknak elvileg nem most kellene megtervezniük a jövő évi költségvetési megtakarításhoz szükséges intézkedéseket, ha a megtakarítási tervek döntő része már korábban ismert volt számukra, hiszen a 2012-es büdzsét a Széll Kálmán-tervben megfogalmazott irányoknak megfelelően kellett eleve megalkotnia a kormánynak.

Kérdés az is, a Nemzetgazdasági Minisztérium - öt naptári nap alatt - minek alapján fogja megítélni, hogy a minisztériumok tervei jók-e, ehhez ugyanis minden egyes intézkedési tervhez el kellene kezdeni gyártani a költségvetési hatástanulmányokat.

Miért nem nyáron?

A kormányhatározat másik érdekessége, hogy gyakorlatilag arra az egyeztetésre utasítja a minisztériumokat, amiket – a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott menetrend szerint – már júliusban és augusztusban le kellett volna folytatniuk a kormánnyal. A minisztérium július 25-én küldte ki a tárcáknak a jövő évi büdzsé tervezési köriratát és a keretszámokat, amiket be kellett tartaniuk a tervezés során.

Ezután a kormány menetrendje szerint elvileg tíz napon át folytak a tárcaegyeztetések, közben az egyeztetések alapján újratervezték a kiküldött keretszámokat, majd újra egyeztettek vezetői szinten. Eközben elvileg részletes indoklással ellátott normaszöveg-javaslatokat is küldtek a tárcák, és többkörös egyeztetések voltak, sőt, még azt is megtervezték a kiadott menetrend szerint, hogy 2013-2015-ben milyen keretszámokra épül majd a költségvetés.

Ezt követően a kormány első olvasatban megtárgyalta és elfogadta az előterjesztést. Az Origo értesülése szerint azonban Matolcsy György az első ilyen kormányülésre csak néhány papirossal érkezett, amelyen számok még egyáltalán nem voltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!