szerző:
Origo/hvg.hu
Tetszett a cikk?

30 százalékos lenne a baleseti adó, válás esetén 30 ezer forintos illetéket kellene fizetni - ez derül ki az Origo birtokába került 2012-es adócsomagból, amelyet a kormány várhatóan pénteken nyújt be a parlamentnek. A chipsadót kivetnék a kávéra és az ízesített sörökre is. A bérkompenzációt viszont még mindig nem találta ki a kormány.

A baleseti adó alapja a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás éves díja lesz, az adó mértéke pedig annak 30 százaléka - írja az Origo a birtokába került jövő évi adócsomag-tervezetre alapozva, amelyet a kormány pénteken nyújt be a parlamentnek.

Az elképzelés szerint a biztosítónak kell beszednie az adót az autóstól, majd továbbutalnia az államkasszába. Ha az autós nem fizet, akkor is köteles lesz a biztosító az adó összegét az államnak utalni. A kormány 27 milliárdot vár a baleseti adóból.

Tényleg jön a kávéadó

A chipsadó végső tervezete megegyezik azzal, amit a hvg.hu elsőként megírt, így az üdítőitalok adója 5-ről 7 forintra nőne literenként, a cukrozott készítményeké 100 forintról 150-re módosulna kilónként, a snackeké és ételízesítőké 200-ról 250-re kilogrammonként. Kiterjesztenék a termékadót az ízesített sörökre, az alkoholos frissítőkre és a kávéra. Az adóalap-szélesítés és az adóemelés hatására 15 milliárd forint pluszbevételt remél a kormány.

Mindez egyénként azért is érdekes, mert a Kormányszóvivői Iroda a hvg.hu kérdésére csütörtök délután azt közölte, hogy a népegészségügyi termékdíj módosításáról még nem született kormánydöntés, tárcaközi egyeztetések folynak.

©

A cafeteriajuttatások rendszerében változást fog hozni, hogy egyértelmű prioritásként kezeli a kormány az idén bevezetett Széchenyi Pihenő Kártyát. Idén a kártyára utalt összeg 300 ezer forintig kedvezményesen adózik (csak 16 százalékos adót kell fizetni a munkáltató által utalt összeg 1,19-szerese után, járulékot nem kell fizetni), jövőre már 450 ezer forintra emelkedik a kedvezményesen adózó összeg nagysága, és csak 16 százalékkal kell adóznia a cégnek, járulékot továbbra sem kell fizetnie. A javaslat szerint az évi félmilliós keretösszeg meg lesz bontva úgy, hogy legfeljebb 225 ezer forintot szálláshely-szolgáltatásra lehet felhasználni belőle (a SZÉP-kártyának lesz egy szálláshelyalkártyája), 150 ezer forintot melegétel elfogyasztására lehet költeni kedvezményes adózás mellett, és 75 ezer forintot lehet fordítani szabadidős, egészségmegőrző szolgáltatás igénybevételére.

A törvénytervezet arról is rendelkezne, hogy évente 500 ezer forintig nyújthatók kedvezményes adózás mellett a béren kívüli juttatások (amelyek közé a SZÉP-kártyán kívül például a helyi utazási bérlet vagy az iskolakezdési támogatás tartozik), az ezt meghaladó összegre a normál szabályok vonatkoznának, vagyis a 16 százalékos szja mellett a cégnek még a 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást is ki kéne fizetnie.

48 százalékos adó a termőfölddel ügyeskedőknek

Elrettentő célzattal a normál adómérték háromszorosát állapítaná meg a kormány a termőfölddel spekulálók esetében. A törvény úgy szólna, hogy aki termőföldként vett meg egy területet, de később sikerül átminősíttetnie, az így elért "extrahaszon" után nem 16, hanem 48 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetnie.

Emelkedhetnek jövőre az illetékek is. A közigazgatási hatósági eljárások kezdeményezéséért ma 2200 forint illetéket kell leróni, ezt 3000 forintra tervezi a kormány felemelni. Emellett más, bírósági eljárási illetékek is növekednének. Így például aki el akar válni házastársától, annak 30 ezret kell majd fizetnie.

Nem kell viszont adót fizetnie annak, aki házilag legfeljebb évi ezer liter sört főz vagy pezsgőt készít.

Az adócsomag-tervezet összefoglalójából az Origo szerint az derül ki, hogy a bérkompenzációs rendszer részleteit még mindig nem találta ki a kormány. A törvényszöveg-tervezet csak azt mondja ki, hogy ennek mikéntjét a kormány egy későbbi rendeletével megállapíthatja. A törvénycsomag azt azonban írásba foglalja, hogy ezt a 202 ezer forint felettiekre érvényes félszuperbruttó adóalapot 2013-ban megszüntetik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatéves csúcson az élelmiszerárak

Hatéves csúcson az élelmiszerárak

Videót küldött a Hold felszínéről a kínai szonda, már gyűjti a mintákat

Videót küldött a Hold felszínéről a kínai szonda, már gyűjti a mintákat

Az összeomlás küszöbén: "A lélegeztetett beteg legalább nem agresszív"

Az összeomlás küszöbén: "A lélegeztetett beteg legalább nem agresszív"