szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ízesített sörökre, a kávéra és az alkoholos üdítőkre is kiterjesztené a kormány a népegészségügyi termékdíjat - derül ki a hvg.hu birtokába került tervezetből. Továbbá átlagosan 50 forinttal emelnék meg az eddigi termékkörökre kivetett adó mértékét. Információink szerint a kormány a jövő héten tárgyalja a tervezetet.

Az eddig is ismert volt, hogy a chipsadó - hivatalos nevén népegészségügyi termékadó - körét kibővíti a kormány, ám az meglepő, hogy a bevezetés után egy hónappal már el is készül a módosítás. A hvg.hu információi szerint már jövő héten tárgyalhatja a kormány a változtatást; az érintett cégek és szervezetek képviselőivel most sem egyeztettek.

A hvg.hu birtokába került tervezet szerint az ízesített sörök és az alkoholos frissítők után is kellene a gyártóknak adót fizetniük. Előbbire literenként 35, utóbbira 100 forintot. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert a narancsos, citromos, grépfruitos, almás sörök, illetve az üdítők és a röviditalt tartalmazó italok egyrészt cukrot tartalmaznak, másrészt a fiatalok is szívesen fogyasztják, így tulajdonképp segít az alkoholra való rászokásban.

Nem kismértékű adót - kilónként 250 forintot - kellene fizetni a kávé után is; mindez azt jelenti, hogy a ma 450 forintos negyed kilós kávé több mint 500 forintba kerülne. A törvényhozók indoklása szerint a kávét azért kell bevonni az adó hatálya alá, mert koffeintartalma miatt túlzott fogyasztása egészségkockázatot jelent.

Emelik az adó mértékét

A népegészségügyi termékdíj bevezetését a kormány a magyar lakosság rossz egészségügyi állapotára való hivatkozással indokolta, ám valójában az egészségügyben jelentkező bérfeszültségeket akarták vele megoldani. A kormány korábban a chipsadótól évente 20 milliárd forint bevételt várt, ám a jövő évi költségvetés tervezetében már 30 milliárdos összeg szerepel.

A többlet egyrészt a megadóztatott termékek bővüléséből, másrészt az adók jelentős megemeléséből jönne össze. A sütemények, a chipsek, a snackek és ételízesítők adója kilónként 50 forinttal emelkedik. Az üdítőitalokra kivetett adó mértékének emelése még vita tárgyát képezheti, a birtokunkba került előterjesztésben ugyanis kipontozták ezt a részt.

Nem nézte jó szemmel az energiaital-gyártók trükközését a kormány, a módosítással ugyanis pontosabban meghatározta a termékkört, így belekerült az is, hogy a taurin tartalmú italok után is fizetni kell. „Ez a megfogalmazás megakadályozza, hogy a koffeint más - hasonló élettani hatást okozó - összetevővel kiváltani szándékozó energiaital-gyártó az adót elkerülje.” A Hell energiaital gyártója ugyanis úgy védte ki a chipsadót, hogy kivonta a koffeint az üdítőből, és más összetevőkkel helyettesítette.

A júliusban elfogadott és szeptemberben bevezett chipsadó hatása a piacra és a magyar lakosság állapotára egyelőre nem ismert, ilyen tanulmány még nem készült. Egyelőre azt hozta magával, hogy a Chio német tulajdonosa az adó miatt nem telepíti Magyarországra a tervezett popcorngyártó sort és a mogyorós termékek gyártócsarnokát sem, illetve számos gyártó kevesebb sót és cukrot tesz a termékébe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Januártól fog igazán "fájni" a chipsadó

Munkaterv készült arról, hogyan bővítenék a chipsadó, hivatalos nevén a népegészségügyi termékdíj termékkörét. Az adónem amúgy decemberig tesztfázisban működik, januártól viszont minden bizonnyal az adó mértéke is nő majd.

Baby Yoda, Buzz Lightyear, Minnie egér: okosórát dob piacra a Vodafone és a Disney gyerekeknek

Baby Yoda, Buzz Lightyear, Minnie egér: okosórát dob piacra a Vodafone és a Disney gyerekeknek

Rendeletben mondta ki a kormány: néha ihatnak a bolti dolgozók

Rendeletben mondta ki a kormány: néha ihatnak a bolti dolgozók

A Gucci félmillió dollárt ad koronavírus elleni oltásokra az UNICEF-nek

A Gucci félmillió dollárt ad koronavírus elleni oltásokra az UNICEF-nek