szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Magyar Posta Zrt.-Magyar Villamosművek Zrt.-MFB Invest Zrt. konzorciuma lesz a negyedik mobilszolgáltató a magyar piacon, miután megnyerte a 900 megahertzes frekvenciasáv 5 megahertz szélességű egybefüggő "A"-blokk árverését.

Az árverésen további blokkokat is értékesítettek, ezeket a Magyar Telekom Nyrt., a Telenor Magyarország Zrt. és a Vodafone Magyarország Zrt. nyerte. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság  (NMHH) közleménye szerint a nyertesek a blokkokért összesen 43 milliárd 875 millió 590 ezer forint plusz áfa összeget ajánlottak.

Ahogy az korábban kiderült: a negyedik mobilszolgáltatóra kiírt frekvenciapályázatra tavaly decemberben egy állami konzorcium is jelentkezett. A tenderen 900 MHz-es frekvencia használatát kínálták eladásra, és első körben az új piaci szereplők színre lépését preferálta az kiíró médiahatóság. Előzetesen a szakértők az erős állami szerepvállalást nem tartották reálisnak - leginkább abból kiindulva, hogy a drága infrastruktúrát adófizetői pénzekből kellene finanszírozni. Az állami szerepvállalás esetére az tűnt szakmailag a leginkább elépkézelhetőnek, hogy a hálózatot egy magáncég építi ki, amiért később kedvezményes hozzáférést kaphat az állami gerinchálózathoz.

Csak az állami maradt állva

Miután január elején a romániai bejegyzésű Digit, valamint a legnagyobb vietnámi mobilszolgáltatót, a Viettel-csoportot is kizárták, nyilvánvalóvá vált, hogy a befutó a Magyar Posta, a Magyar Villamos Művek (MVM) és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) alkotta konzorcium lehet. A frekvenciaaukción azonban második körben a már meglévő piaci szereplők, vagyis a T-Mobile, a Telenor és Vodafone is indulhattak, az állami konzorcium után - melynek mindhárom tagja száz százalékban állami tulajdonú vállalat -, és mindhármójuk jelentkezését elfogadta az NMHH.

©

A nyertes ismeretében egyértelmű, hogy rövidesen négyszereplőssé válik a magyar mobilpac.

Mit kezd vele az állam?

A kérdés mostantól az, hogy a Magyar Posta-MVM-MFB konzorcium miként tud majd sáfárkodni a megszerzett frekvenciával. Három variáció lehetséges, noha az első, hogy mint negyedik mobilszolglátató kapásból értékesíti a most megszerzett frekvenciát, nem túl valószínű.

A másik lehetőség, hogy új piaci szereplőként versenybe száll a jelenlegi mobiltrojkával. Ebben az esetben alapvető kérdés, hogy az állami mobilszolglátató saját hálózat kiépítésébe fog-e, mivel ehhez több tízmilliárd forintos beruházást kell adófzetői pénzekből finanszíroznia.

Január közepén ezzel kapcsolatban a hvg-hu-nak úgy nyilatkozott a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban még Fellegi Tamás minisztersége idején vezető pozíciót betöltő volt munkatárs, hogy: „költségvetési szempontból neutrális, ha állami cég nyer, az elindulása ugyanakkor súlyos tízmilliárdokba kerül, a kockázat pedig jóval magasabb annál, mint ami a jelenlegi költségvetési helyzetben támogatható”.

A harmadik lehetőség az, hogy - miként a Vodafone magyar piacra lépése idején is történt - a negyedik szolgáltató nem épít saját adótorony-rendszert, hanem bérli. Ez esetben kisebb beruházási kényszer mellett ugyan, de a költségek miatt eleve kisebb haszon reményében indulhatna el a szolgáltatás.

Államkapitalista mobilszolgáltatás?

A múlt héten megírtuk, ez az állami magatartás is beillik abba az orbáni államkapitalista felfogásba, ami az erős állam víziójának kézpénzre váltása során az igazságszolgáltatástól kezdve a hatósági felügyeleten át az állam gazdasági szerepvállalásáig szinte valamennyi területen megjelent. Ugyanakkor az még eléggé képlékenynek látszik jelenleg, hogy az új, majdan piacra lépő szolgáltató hogyan haraphat ki a piaci tortából neki megfelelő méretű szeleteket. E területen az EU piacszabályozási mechanizmusa meglehetősen szigorú. Mint azt a hírközlési hatóságnál korábban vezető tisztséget betöltő szakembertől megtudtuk: az elvileg kizárt, hogy a közigazgatás az állami szolgáltatót piactorzító módon előnyben részesítse különböző központi tendereken.

Az NMHH elégedett
Az NMHH közleményben sikeresnek értékelte a frekvenciasáv-értékesítést, mivel a nyertesek összesen nettó 44 milliárd forintos összeget ajánlottak a frekvenciákért, és teljesült az az eredeti kiírási feltétel is, hogy a verseny élénkítése érdekében egy új szolgáltató is piacra léphessen. Az árverés eredményeként az állami konzorcium az 5 MHz-es úgynevezett "A" blokkon túl opciót szerzett további frekvenciablokkok megvásárlására is az 1800 MHz-es, valamint a 2100 MHz-es frekvenciasávokban. Az EGSM sáv további 5,8 MHz-nyi frekvenciáját, azaz az úgynevezett "B" és a "C" blokkok tartományait a Vodafone Magyarország Zrt., a Magyar Telekom Nyrt. és a Telenor Magyarország Zrt. nyerte meg - áll a közleményben. A 900 MHz-es frekvenciatartomány a mobilinternet hazai terjedésének egyik sarokpontja, mivel kiváló terjedési tulajdonságokkal rendelkezik a gazdaságosan kivitleezhető, országos lefedettségre is. Az NMHH közleményében úgy foglamazott, hogy "az értékesítés során arra törekedett, hogy hatékonyan hasznosítsa a rendelkezésre álló frekvenciakapacitást, ösztönözze a szolgáltatók hálózatfejlesztéseit és elősegítse a mobilpiaci verseny élénkülését, hozzájárulva ezzel a szolgáltatások minőségének javításához".

A Magyar Telekomtól ez eredményhirdetés után közölték: tovább vizsgálják, hogyan aknázhatók ki leghatékonyabban és az ügyfelek részére a legelőnyösebben a rendelkezésére álló erőforrások és az új lehetőségek. Különös tekintettel a valódi mobilszélessáv és a negyedik generációs 4G/LTE mobilinternet szolgáltatások fejlesztésére és kiterjesztésére.

A Vodafone Magyarország sajtóosztályán elmondták, hogy a tender végeredménye is hozzájárul a finisben lévő 2G és 3G hálózat megújításához. Az új frekvenciák révén a társaság a mobil-szélessávot olyan településekre is ki tudja terjeszteni, ahol most semmiféle szélessávú internet nincs, ezáltal hozzájárulva Magyarország digitális fejlődéséhez.

A Telenor Magyarország közleménye szerint a társaság az árverésen a gazdaságilag ésszerűnek tartott áron vásárolt frekvenciát további fejlesztésekhez használja fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Facebook legfelsőbb bírósága 90 nap alatt nem hozott döntést Trump tiltásáról

A Facebook legfelsőbb bírósága 90 nap alatt nem hozott döntést Trump tiltásáról

Itt követheti élőben az Apple holnapi bejelentését

Itt követheti élőben az Apple holnapi bejelentését

Lassan, de csökken a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

Lassan, de csökken a koronavírus koncentrációja a szennyvízben