szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több megállapodás is született a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a Kazah Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett, Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos látogatásához kapcsolódó üzletember-találkozón - közölte a hivatal kedden.

Orbán Viktor miniszterelnököt hivatalos kazahsztáni látogatására a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) szervezésében 70 fős üzletember-delegáció kísérte el. A küldöttségben 47 cég képviseltette magát a mezőgazdasági, élelmiszer-feldolgozó technológiák, az élelmiszer kis- és nagykereskedelem, az olajipar, energetika, az építőipar, infrastruktúra-fejlesztés, az egészségügy, a járműipar, a bankszektor, az elektronika és az ICT területéről.

Az üzletember-találkozó több konkrét eredményt hozott. Így például a HITA és kazah partnerszervezete együttműködési megállapodást írt alá, konkrét megállapodás született kazah lakókomplexumok felépítéséről, valamint egy mezőgazdasági konzorcium létrehozásáról is. A közlemény szerint ígéretes tárgyalások folytak gabonatárolók telepítéséről, közös vetőmagtermelés elindításáról, állattenyésztési felszerelések exportjáról és állattenyésztési know-how cseréjéről is.

Megbeszéléseket folytattak a felek haszongépjármű-alkatrészek előállításáról, légiközlekedési műszaki bázis létrehozásáról, ipari méréstechnikai eszközök exportjáról, gyümölcslevek előállításának lehetőségeiről, egyetemi képzések népszerűsítéséről, olajipari együttműködési lehetőségekről.

A HITA szerint az üzleti találkozó elérte célját, számos együttműködési lehetőséget sikerült feltérképeznie a vezető magyar exportőrökből álló vállalkozásoknak. Az üzletember-delegáció kazahsztáni útja illeszkedik a kormány külgazdasági stratégiájához, amely Magyarország külpiacainak bővítését, a keleti nyitást és a technológiai együttműködés ösztönzését irányozza elő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!