szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Alkotmányellenes a közalkalmazottak 13. és 14. havi bérének, valamint a 13. és 14. havi nyugdíjnak az eltörlése a portugál alkotmánybíróság csütörtöki döntése szerint. Ezeket a megszorító intézkedéseket a nemzetközi pénzügyi segélycsomagért cserébe vezette be az ország.

Az alkotmánybíróság indoklása szerint ezek a megvonások "sértik az egyenlőség elvét", mert "olyan áldozatot követelnek a közalkalmazottaktól és a nyugdíjasoktól, amelyet a többi állampolgártól nem". Mégis a testület szerint ezeknek az intézkedéseknek az idén még érvényben kell maradniuk, mert "ha már most érvényesítenék az alkotmánybírósági határozatot, akkor az veszélybe sodorná a költségvetés idei hiánycélját".

Portugália az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól 2011 májusában kapott 78 milliárd eurós segélycsomagért cserébe vállalta, hogy az idei költségvetési hiányt 4,5 százalékosra, a jövő évit pedig 3 százalékosra csökkenti. Ennek teljesítése érdekében a jobbközép kormány nagyon szigorú megszorításokat tartalmazó költségvetési tervet fogadott el 2012-re. Ennek keretében törölték el a 13. és 14. havi fizetést, illetve nyugdíjat azon közalkalmazottak és nyugdíjasok esetében, akik több mint ezer eurót kapnak havonta. Ez utóbbi intézkedéseket a baloldali ellenzék támadta meg januárban az alkotmánybíróságon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!