szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közgazdaságtanból ismert Pareto-elvvel magyarázza Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, hogy az elmúlt két év kormányzati döntéseivel már megalapozták az elkövetkező húsz év sikerének felét. Matolcsy szerint bár két csatát már megnyertünk, még kettő vár ránk.

Matolcsy a Heti Válaszban megjelent írásában Vilfredo Pareto olasz közgazdász elmélete alapján kifejti, a 2010 és 2030 közötti húsz év huszadában hozott döntések kihatnak a teljes időszak felére.

Az elmúlt két év a miniszter szerint ezért kulcsfontosságú volt, mivel a kormány új korszakot nyitott, ráadásul mindez társul a világ megváltozásával is: a 2008-ban kitört válság véget vetett a hitelre épülő "régi világnak", és utat nyitott a munkára, termelésre, takarékosságra, szorgalomra, kreativitásra, közösségekre, gyermekvállalásra és erkölcsre épülő "új világnak".

Matolcsy szerint az tud sikert elérni az új világban, aki le tudja építeni a felhalmozott adósságát, külső források helyett saját erejére épít, hitel helyett megtakarít, újraiparosít, mezőgazdaságot fejleszt, belső piacot erősít, külső piaci réseket talál, térségi és helyi együttműködést épít, valamint sokat dolgozik.

A miniszter szerint ahhoz, hogy sikeresek legyünk az "új világban", ki kell szabadulni a "korábbi korszak fogságából", de mivel "a pénzvilág nem könnyen ereszti el, aki eladósodott, ezért az első ütközeteket a bankárokkal kell megvívni". Matolcsy szerint a külföldi cégek is a régi világot képviselik, ezért el kell érni, hogy az energfia és a közművek ne legyenek külső függésben.

"A régi világ már birtokba vette az unió központját, ezért a sikerhez vezető önálló nemzeti döntésekért az unióval is nyertes csatákat kell vívni" - írja a nemzetgazdasági miniszter, aki szerint a bankadó, a magánnyugdíjrendszer átalakítása, valamint válságadók jelentették az első győztes csatákat.

Matolcsy azonban megjegyzi, a "régi világ" eddig két nagy támadást intézett Magyarország ellen: az elsőben a költségvetési hiány, a bankadó, valamint az IMF mellett valójában szerinte arról volt szó, hogy "a hazai politika képes-e visszserezni a pénzvilágtól a nemzeti döntésekhez szükséges szabadságot".

A másodikban a végtörlesztés, a jegybanki függetlenség és a demokrácia mellett szerinte valójában az volt a kérdés, hogy "a pénzvilág képes-e eltávolítani egy szabadon választott miniszterelnököt államcsőddel, bankpánikkal és politikai államcsínnyel".

Matolcsy szerint bár ezt a két csatát megnyerték, még "előttünk van két nagy támadás".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!