szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az európai unió felemelkedésének esélyeiről, valamint egy "új harmincéves háborúról" értekezik a héten Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válaszban megjelent szokásos írásában.

Amerika a háborúk alatt emelkdett fel azáltal, hogy újraiparosította mind a két partvidékét - írja Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válaszban megjelent esszéjében Bruce Cumings történész könyve alapján, amely az Egyesült Államok világhatalmi pozíciójának okait fejtegeti.

Matolcsy az USA példájából kiindulva úgy véli, Európának is hasonló utat kellene bejárnia, vagyis háború idején kell fejleszteni az ipart. A miniszter szerint erre most van lehetőség, mert "új harmincéves háború" zajlik, amelynek központja Európa, az unió és az eurózóna, ebben a helyzetben pedig az EU-nak központilag kellene irányítania a technológiai áttöréseket és az európai gazdaság újraiparosítását.

A miniszter szerint ahogy az Egyesült Államok a csendes-óceáni partvidék iparosításával tett szert a világhatalmi pozíciójára, úgy az uniónak a közép- és kelet-európai országok újraiparosításával kellene mérsékelnie a "háborús veszteségeket". Emellett a déli államok iparosításával egy ipari háromszög is létrejöhetne Európában. Matolcsy emellett szükségét látná az európai és orosz ipari potenciál összekötésének, valamint egy EU-kínai pénzügyi hídnak is.

A nemzetgazdasági miniszter szerint azonban az unió elitje hibásan gondolkozik ezekről a kérdésekről, és ahelyett, hogy az új tagállamok motivált, képzett és rugalmas munkaerejét az európai újraiparosításra használnák, csak extraprofitot akarnak kivonni a monopolterületekről. Matolcsy szerint ráadásul Kelet-Európa könnyebben tudna kapcsolatokat kiépíteni Kínával is földrajzi, fejlettségi és kulturális okokból.

A tervei megvalósításához viszont a miniszter szerint az EU-ban "nem birodalmi szigorra" van szükség, hanem nemzetállami együttműködésre és mély uniós munkamegosztásra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"A politika élhet megrendelésekkel" – Freund Tamás a HVG Teraszon

"A politika élhet megrendelésekkel" – Freund Tamás a HVG Teraszon

Az MNB 15+1 milliós bírságot osztott ki bennfentes kereskedelem miatt

Az MNB 15+1 milliós bírságot osztott ki bennfentes kereskedelem miatt

Fideszes belvillongás Siklóson: kirúgták a várfürdő üzemeltetőjét

Fideszes belvillongás Siklóson: kirúgták a várfürdő üzemeltetőjét