szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország is azon országok között van, amelyekben a Gazprom visszaélhetett vagy visszaélhet piaci helyzetével - közölte szerdán az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

Magyarországon kívül Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Bulgáriában, Észtországban, Lettországban és Litvániában vizsgálják, hogy visszaélt-e piaci pozíciójával az orosz állami gázvállalat  mondta Antoine Colombani brüsszeli sajtótájékoztatóján.   

A szóvivő azt mondta, hogy Litvánia hivatalosan is kérte a bizottságtól ennek kivizsgálását, és a testület szakértői több országban személyesen is tájékozódtak a helyzetről. Antoine Colombani többször hangsúlyozta, hogy egyelőre a vizsgálat elindításáról és közel sem a lezárásáról van szó, ezért az eljárás esetleges kimeneteléről és következményeiről nem volt hajlandó nyilatkozni

Kérdésre válaszolva Colombani arról is beszélt, hogy a Gazprom egyelőre együttműködő, nem akadályozza a vizsgálatot. Az orosz állam reakcióját firtató kérdésekre pedig többször is elismételte, hogy gázszállításra szerződött vállalatok és nem államok közötti szerződéseket vizsgálnak.

Az energiaügyekért felelős szóvivő, Marlene Holzner igyekezett leszögezni, hogy egyelőre szó sincs arról, hogy maga a vizsgálat megindításának ténye miatt zavar lehet a gázellátásban.

Igyekezett ugyanakkor aláhúzni, hogy ha mégis valamilyen okból zavar támadna az Oroszországból érkező gázszállításokban, akkor a 2009-es hasonló okból eredő gázhiány óta több változás is történt, mind a vonatkozó jogszabályokban, mind infrastrukturális szinten.

Szerinte azóta minden tagállam számára kötelező, hogy legalább 30 napra elegendő gáztartalékkal rendelkezzék, valamint azóta az európai gázvezeték-hálózat is bővült, vagyis, ha Közép- és Kelet-Európában hirtelen gázellátási zavarok keletkeznének, Nyugat-Európából most már könnyebben pótolható a kiesett földgázmennyiség, mint három évvel ezelőtt.

A bizottság szerint gyanítható, hogy a Gazprom visszaél piacvezető szerepével. A testület úgy véli, az orosz óriásvállalat akadályozza a gáz szabad áramlását az unió tagállamai között, amivel felosztotta a piacot, emellett megakadályozza a gázellátás diverzifikálását, valamint tisztességtelen árakat szab ügyfeleinek azáltal, hogy a földgáz árát a kőolaj árához kötötte.

Ha mindez bebizonyosodik, akkor az Európai Bizottság megállapíthatja, hogy a Gazprom korlátozza a versenyt, ami az indokoltnál magasabb árakat okoz, és rontja az ellátás biztonságát, amivel végső soron kárt okoz az unió polgárainak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!