szerző:
MTI/Magyar Hírlap
Tetszett a cikk?

Egyeztet a kormányzat az egyházakkal az egyszázalékos adóhozzájárulások ügyében, miután a felajánlott összeg 2012-ben is csökkent - írja a Magyar Hírlap hétfőn.

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) előzetes kimutatása szerint bár az idei adóbevallások során is többen ajánlották fel személyi jövedelemadójuk (szja) egy százalékát valamely egyház számára, mint a múlt évben, a felajánlott összeg nagysága csökkent.

A napilap idézi Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek néhány héttel ezelőtti tájékoztatóját, amelyen a bíboros arról beszélt, hogy 20 százalékkal apadt a Magyar Katolikus Egyház számára felajánlott összeg. A 2011. évre vonatkozó adóbevallás során a katolikus egyház számára 605.700 adózó 2 milliárd 298 millió forintot ajánlott fel, egy évvel korábban viszont 601.695 adózó 2 milliárd 851 milliót.

A többi történelmi egyháznak felajánlott egyszázalékos szja is csökkent - közli a napilap, hozzátéve, hogy a 2011 decemberében elfogadott törvény nyomán az adóhivatal listáján idén már csak 31, technikai számmal rendelkező egyház szerepel, míg tavaly ez a szám megközelítette a kétszázat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A válságban Brüsszel is engedékenyebb, amit Orbán is kihasznál a haverok javára

A válságban Brüsszel is engedékenyebb, amit Orbán is kihasznál a haverok javára

Szijjártó: Egyelőre nem számol a kormány a két új keleti vakcinával

Szijjártó: Egyelőre nem számol a kormány a két új keleti vakcinával

Kiszorultak a fiatalok a budapesti albérletekből

Kiszorultak a fiatalok a budapesti albérletekből