szerző:
hvg.hu

Bár több százra tehető a hazai lovardák száma, kevésnek van érvényes kereskedelmi engedélye, ami alapján szabályozott keretek között működhetne. A vonatkozó önkormányzati rendelet ugyanis annyira pontatlan volt, hogy eddig mindenféle szaktudás nélkül bárki tarthatott például lovas terápiát, ha volt lova. Egy módosítással rendet vágnának, azonban nem kizárt, ha így fogadják el a tervezetet, átesnek a ló túlsó oldalára.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tervezett rendeletmódosítása szerint minden lovardának önkéntesen kell regisztrálnia magát a Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalnál. Ha megfelel a lovarda az előírt szabályoknak - például megfelelő végzettségű szakembereket alkalmaznak, a lótartás körülményei megfelelőek, a lovaknak egyedi azonosító jelük van - akkor már mehet is a lovagoltatás. Ha komolyan vennék az ellenőrzést, valószínűleg még a Nemzeti Lovarda (Tattersall) is megbukna, hiszen a város közepén nincs megfelelő méretű karám a lótartásra.

"Pedig többször, több körben egyeztettek a kormány illetékesei lovas szakemberekkel. A módosítás első pár verziója minden szakmaiságot nélkülözve meredek lett" - mondta a hvg.hu-nak az egyik lovarda vezetője, aki legalább 10 alkalommal ment el a szaktárcához előkészítő beszélgetésre. De egyszer sem az szerepelt a szövegben, amiről megállapodtak. Az első verziókban teljesen keveredtek a képesítések és az, hogy a papírok mire tesznek valakit alkalmassá.

©

A legutóbbi véleményezésre elküldött verziót jónak tartja Bozori Gabriella a Magyar Lovasterápia Szövetség szakmai vezetője. „Számunkra az a legfontosabb, hogy most már végre pontosan meghatározzák, hogy kik végezhetnek terápiát. Gyógypedagógiai, gyógytornász, konduktor vagy pszichológiai végzettség az alapkövetelmény. De ez még nem elegendő: az erre ráépülő, államilag elismert lovasterapeuta képesítést is meg kell szerezni. A kettő együtt elegendő ahhoz, hogy valaki önállóan végezhessen lovasterápiát.”

Nehezen mérhető eredmények

Ennek a feltételnek ma kb. 50-60 szakember felelne meg. Ennél azonban jóval több lovardában hirdetnek nem kevés pénzért (5000-10 000 forint/alkalom) terápiás lovagoltatást. Eddig elég volt a gyógypedagógiai végzettség mellett egy lényegesen könnyebb és olcsóbb képzést, a lovas túra vezetői tanfolyamot elvégezni. „Pedig mi beteg, fogyatékkal élő gyerekekkel foglalkozunk, a legkevésbé sem túrázni megyünk velük az erdőbe” - sorolja a szigorítás mellett szóló szakmai érveket Bozori Gabriella. „Senkinek sem mindegy, hogy kire bízza a gyermekét, és a pénzt a sarlatánok is elkérik. Szerencsére egyre több olyan szülő van, aki lovaglás előtt már elkéri a végzettséget igazoló papírokat a terapeutától.”

A lovasterápia eredményei sajnos nehezen vagy egyáltalán nem mérhetőek - mondja Bozori Gabriella. Bár évek óta lobbizik a szervezet, hogy a tb-támogatott terápiák körébe bekerüljön a ló asszisztált terápia, eddig nem jártak sikerrel. Milyen számmal írható az le, ha egy autista gyerek, aki csak sikítással tudja kifejezni érzelmeit, az a terápián a ló nyakába borul, átöleli és megnyugszik?

©

A Nemzetközi Lovasterápiás Verseny egyik dobogósa, a 13 éves Tibor anyukája is arról mesélt, hogy a terápia nélkül nem tartanának ott, ahol most. A kisfiúnak agyvérzése volt kétéves korában. Kérdéses volt, hogy egyáltalán képes lesz-e önállóan mozogni. Mindennel próbálkoztak, meséli az édesanya, miközben fia büszkén mutatja érmét a nyakában. „Tibinek gondja volt a mozgáskoordinációval, nem tudott lépcsőn menni, a biciklizés szóba se jöhetett, nem volt egyensúlya. Aztán elkezdtük a lovasterápiát és elég rövid idő alatt megváltozott minden. Sikerült neki váltott lábbal lejönni a lépcsőn, aztán jött a bicikli is, ma pedig már lovas versenyekre járunk. Ez pedig az első érem.” Tibor mellett a csapatban ugyanolyan biztonsággal és ügyességgel lovagoltak nem látó, nem halló, mozgáskorlátozott gyerekek.

Mire jó a ló?

A lovasterápia a ló és az ember azonos mozgásmintáját használja fel a fejlesztésre. Lovaglás közben a ló gerincoszlopán a járás mintája végigfut az ember idegrendszerén, stimulálva ezzel az agyban a mozgásközpont működését. De nemcsak a mozgást fejleszti a lovasterápia. Szociális képességeket erősíti, önbizalmat, sikerélményt ad a gyerekeknek, de a különböző beszédhibák logopédiai fejlesztésére is alkalmas. Csakhogy mindez nem számszerűsíthető, mert ahány gyerek, annyi fogyatékosság és annyi különböző eredmény - mondják a versenyen részt vevő szakemberek. A lovasterápia egy olyan gyűjtőfogalom, mely magába foglalja mindazokat a kezelés jellegű, egyéni vagy csoportos fejlesztéseket, melyek a lovaglás, illetve a lóval való foglakozás és tevékenységek hatásait használják fel. Célja: a sérülés/károsodás, a fogyatékosság/zavar, az akadályozottság/korlátozottság ismeretében a ló és a lovaglás hatásainak felhasználása a minél gyorsabb, eredményesebb gyógyulás, képességfejlődés és rehabilitáció érdekében.

A lovardák jövője a szakszövetségeken múlhat

Egy kisebb lovarda tulajdonosa szerint a kicsiket ellehetetleníti az új módosítás. A szakemberállomány mellett azt is meghatározzák, hogy minimum 5, négyévesnél idősebb ló kell a szolgáltatás engedélyezéséhez. Ez a korábbi szabályozás szerint is így volt, csakhogy most a terápiás szolgáltatásra is kiterjesztették ezt az előírást. „De mi van akkor, ha nekem csak egy terápiára alkalmas lovam van?”- teszi fel a kérdést a vidéki lótartó, aki szerint 100 kilométeres körzetben csak hozzá járhatnak a gyerekek lovas terápiára. Szerinte az a baj az új módosítással, hogy összemossa a szabadidős lovagoltatást a terápiás lovaglással, és hasonló, szigorú szabályokat ír elő a terápiás lovagoltatásra.

©

Két éven belül nemcsak a lovardáknak és a választóknak, hanem várhatóan a lovaknak is lesz egyfajta regisztrációja. Ez a már említett Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal hatásköre lesz, de a hivatal három civil szervezet véleménye alapján adja majd meg a minősítéseket. Lényegében a Magyar Lovas Szövetség, a Magyar Lovas Turisztikai Szövetség és a Magyar Lovasterápia Szövetség vizsgáztatja a lovakat és dönt majd arról, hogy melyik ló alkalmas a szakirányhoz tartozó tevékenységre. Egy lovarda vezetője attól tart, hogy a három civil szervezet egyeduralomra tör a saját területén és a lovardák jövője csupán az ő döntéseiken múlik.

Nagy kérdés, ki fogja ellenőrizni, hogy a lovardák betartják-e a szigorú szabályokat. Eddig se volt a szektor jellemzője a szolgáltatás utáni számla kiállítása, és az ott dolgozó munkaerő bejelentése. Egyes lovardatulajdonosok szerint úgy is meg lehet oldani a kérdést, hogy egész egyszerűen a lovarda nem regisztrálja magát a Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalnál, és akkor minden úgy megy tovább, ahogy eddig.

Mi van a tervezetben?

Az NGM-rendelettervezet egy 2008-as, már módosított önkormányzati minisztériumi rendeletet írna felül. A szabályozás kiterjedne a lovagoltatás, a lovas oktatás, a lovasterápia, a fogyatékos személyek lovassportja, a terep- vagy túralovaglás, a fogathajtás, a fogathajtás-oktatás, a fogatoztatás és a lovas bemutató tevékenységekre. A rendelettervezet valamennyi „lovagoltatással járó tevékenység esetében” közli, hogy milyen képzettséggel rendelkező szakember közreműködése szükséges a tevékenység folytatásához.

 

Lovasterápiát csak lovasterapeuta jelenlétében lehet oktatni, aki gyógypedagógus, gyógytornász, pszichológus, konduktor vagy orvos alapképzettségű lehet. (Amellett szükség van lovas szakoktatói vagy szakedzői diplomára is.) A jelenlegi szabályok szerint a lovagolni vagy fogatot hajtani akaró vendégnek írásban kell nyilatkozni arról, hogy nem áll olyan szer hatása alatt, amely alkalmatlanná teszi a választott sportra. A tervezet ezt kiegészíti azzal, hogy a 18 év alatti vendég állapotát az oktató vagy az edző ítéli meg. A lovas szolgáltatónak a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalhoz be kell nyújtania a szolgáltatásba bevont lovak felsorolását, amelyeket egyedi azonosító jellel kell ellátni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Eladó a Porsche legendás első autója

Eladó a Porsche legendás első autója

Coutinho orvosi vizsgálatra Münchenbe érkezik

Coutinho orvosi vizsgálatra Münchenbe érkezik

Bepánikolt kamionos állt keresztbe az M43-as autópályán

Bepánikolt kamionos állt keresztbe az M43-as autópályán

Románia kész befogadni Máltán kimentett menekülteket

Románia kész befogadni Máltán kimentett menekülteket

Összetűztek jobb- és baloldali tüntetők Portlandben

Összetűztek jobb- és baloldali tüntetők Portlandben

A „rágalmazó, valótlan médiahadjárat miatt” mondott le a botrányba keveredett karcagi rendőrkapitány

A „rágalmazó, valótlan médiahadjárat miatt” mondott le a botrányba keveredett karcagi rendőrkapitány