szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány napokban Brüsszelnek megküldött kiegészítő jelentésében előrejelzésként erre az évre 1,2 százalékos GDP-csökkenést, jövőre 0,9 százalékos növekedést adott meg, ezzel csökkent a különbség a kormány, a Magyar Nemzeti Bank és a gazdaságkutatók idei és jövő évi prognózisai között.

A költségvetési kiigazítások és Magyarország exportpiacainak lassabb növekedése miatt 2013-ban a GDP 0,9 százalékkal, 2014-ben 2 százalékkal nő az idei 1,2 százalékos csökkenés után - áll a kormány által kiadott új prognózisban. (Korábban a kormány 2012-re 0,5 százalékos visszaeséssel, jövőre 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel számolt.)

A kormány inflációs előrejelzése szerint a fogyasztói árak az idén 5,8 százalékkal emelkednek, jövőre 5,2 százalékkal, ugyanakkor 2014-ben elérhető a 3 százalékos inflációs cél.

A Magyar Nemzeti Bank szeptemberben közzétett inflációs jelentésében (amelyben még nem vehette figyelembe a Matolcsy György által októberben bejelentett két, összesen 764 milliárd forint összegű költségvetési kiigazítási csomagot) 2012-re 1,4 százalékos GDP csökkenést, jövőre 0,7 százalékos növekedést jelzett, 2014-re még nem adott prognózist.

A jegybank szerint az átlagos infláció idén 5,8 százalék, jövőre évi 5,0 százalék lesz, 2014-re még nem tett közzé inflációs előrejelzést az MNB.

A gazdaságkutatók GDP-prognózisai (amelyek döntő többsége ugyancsak nem vehette figyelembe a Matolcsy György által októberben bejelentett két kiigazítási csomagot) erre az évre 0,8-1,5 százalékos GDP csökkenéssel, jövőre 0,5-0,9 százalékos növekedéssel számolnak.

A Költségvetési Felelősség Intézet Budapest (KFIB) által készített technikai kivetítés erre az évre 1,0 százalékos GDP csökkenést, jövőre 1,2 százalékos növekedést jelez.

Ezek a mutatók igen közel esnek a kormány által megadott prognózishoz.

A fogyasztói árak a gazdaságkutatók szerint idén 5,7-5,8 százalékkal, jövőre 4,3-4,7 százalékkal emelkednek, ami azt mutatja, hogy a kormány már figyelembe vette, hogy a kiigazító csomagok miatt 2013-ban az infláció 5,2 százalékra nőhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!