szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyik nagy hitelminősítő megüzente a kormánynak, hogy ha erővel kényszerítik a bankokat önkormányzati hiteleik egy részének leírására, akkor azt államcsődnek tekinti - írja az Origo. A kormányzat és bankok között elhúzódó tárgyalásokra lehet számítani.

Ha erőből, önhatalmúlag kényszerítené rá a bankokat a kormány, hogy az önkormányzatoktól átvett adósságcsomagon valamekkora veszteséget szenvedjenek el, az jogilag csődeseménynek minősülne, azaz részleges államcsőd állna be - írta pénteken az Origo. A lap információi szerint az egyik nagy hitelminősítő üzent így a kormánynak. Az indok pedig egyszerű: az állam egyoldalúan bejelenti, hogy hitelei egy részét nem fizeti vissza. A kormányszóvivőségen a témával kapcsolatos érdeklődésre csak kitérő választ adtak.

A kormány a bankok nélkül hozta meg a lépést

A kormányfő egy október 27-i – Önkormányzatok az adósság csapdájában címen futó – konferencián jelentette be, hogy a kabinet konszolidálni szeretné az önkormányzat adósságterheit, és ennek keretében összesen 612 milliárd forint adósságot vállalna át. Mint ahogy arról a HVG e heti számában is ír, az intézkedés 1956 helyhatóságot érinthet, melyek zöme 5000 fősnél kisebb település.

Ha ezt meglépi a kormány, akkor az technikailag államcsőd
©

A bejelentés értelmében ez utóbbi települések (összesen 1673 önkormányzat) a teljes, nagyjából 97 milliárdra rúgó adósságuktól már idén megszabadulhatnak. 300 nagyobb önkormányzattól pedig jövő év elején vállalja át az állam a tartozás 40-70 százalékát, attól függően, hogy az adott település egy főre vetítve mennyi adóbevételre számíthat, így mekkora a teherbíró-képessége. Fontos részletek szokásos módon azonban homályban maradtak: a kormányfő nem osztotta meg, hogy milyen áron és módon venné át az állam az adósságot, hogyan szállna be és miképp fizetne.

Mint ismeretes, a kormányfő a bankokkal történő egyeztetés nélkül tette meg a bejelentését. Bár a Magyar Bankszövetségben korábban felállt egy munkacsoport az önkormányzati adósságkonszolidációról szóló kormányzati egyeztetések lefolytatására, de az első tényleges megbeszélések csak Orbán Viktor bejelentése után voltak. Az első hírek szerint a kormány a november 7-i ülésén döntött volna a részletekről, de a döntést végül elhalasztotta.

Egy újságíróknak tartott fideszes háttérbeszélgetésen a héten az hangzott el, hogy 10-15 százalék körüli kedvezményt érvényesíthet a kormány az adósságon, de a Népszabadság pénteken arról írt, hogy 20-25 százalékot is megspórolna magának. A hvg.hu ugyancsak pénteken arról cikkezett, hogy a kormány 15-25 százalékos kedvezményt kényszerítene rá a bankokra. Azaz a bankok jelenlegi követelésének csak a 75-90 százalékát törlesztené a továbbiakban.

Nem a diszkontár, hanem a módszer a lényeg

A hitelminősítők szempontjából nem a diszkontár a lényeges, hanem az, hogy azt a kormány tárgyalásos úton, vagy kikényszerítve éri-e el. Az Origo információi szerint a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) is tisztában vannak ennek kockázatával, ezért olyan megoldáson dolgoznak, mely nem minősül csődeseménynek. Ha a kabinet nem akarja teljesen, akár egy évtizedre is összezúzni a magyar gazdaságot, a forint árfolyamát elszállni hagyni, a magyar embereket szegénységbe taszítani, akkor nincs más választás, mint egyezkedni a bankokkal, és nem erőből dönteni. Az ugyanakkor már most látszik, hogy ez egy időigényes folyamat lenne.

A pénzintézetek ugyanakkor csak egy viszonylag szerényebb kedvezményben lehetnek érdekeltek, cserébe azért, hogy egy jobb adóssal, vagyis az állammal álljanak majd ezentúl kapcsolatban, és ne az önkormányzatokkal. A kérdés nyilván a polgármestereknek a legsürgetőbb, akik mihamarabb szeretnének megszabadulni hiteleiktől, ám Orbán harcias kijelentéseiben nem szabott határidőt a kérdés rendezésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Intézkedni kellett Buchenwaldban, miután sokan a tömegsíroknál szánkóztak

Intézkedni kellett Buchenwaldban, miután sokan a tömegsíroknál szánkóztak

A kínai metrón készült lesifotó a Xiaomi összehajtható okostelefonjáról

A kínai metrón készült lesifotó a Xiaomi összehajtható okostelefonjáról

Zárt tárgyalást rendelt el a bíró Demeter Márta ügyében

Zárt tárgyalást rendelt el a bíró Demeter Márta ügyében