szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fontos tudni, hogy aki külföldre utazik, például síelni megy és a bankkártyájával vásárol, akkor a vásárlások az általános vélekedéssel ellentétben nem középárfolyamon, hanem vételin történnek. Ennek jelentősége nem elhanyagolható, mivel a különbség akár 3-4 százalék is lehet.

Fontos tudni, hogy aki külföldre utazik, például síelni megy és a bankkártyájával vásárol, akkor a vásárlások az általános vélekedéssel ellentétben nem középárfolyamon, hanem vételin történnek - írja a Bankmonitor.hu. Sőt, bankkártyás fizetés esetén akár két váltásnak is részesei lehetünk. A külföldi fizetéseknél a kártyatársaság is végrehajthat váltást, ha a kifizetett érték nem a kártya elszámolási egységében történik (pl. a MasterCard kártyái Európában euróban jegyzik a külföldi költéseinket). Így először euróban jegyzi költésünket a kártyatársaság, utána váltják át a továbbított összeget forintra, és ezzel terhelik a számlánkat.

A kétszeres váltásnál így 3-4 százalékkal is drágább lehet a külföldi bankkártyás vásárlás, mint ha a pénzváltónál váltottunk volna pénzt még elutazásunk előtt. Ötezer horvát kunát költve MasterCarddal fizetve majdnem 3, Visával 2,6 százalékkal fizetünk többet, mintha egy pénzváltónál szedtük volna össze az összeget.

"A tanulság tehát az, hogy lehetőség szerint váltsuk át pénzünket a nagyobb külföldi vásárlások előtt, hiszen így akár 3 százalékot is spórolhatunk" - emeli ki a Bankmonitor.hu. A külföldi készpénzfelvétel az átváltási problémákat mellesleg még egy borsos készpénzfelvételi díj is tetézi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Doku360: A gyerekek is tudták, az iskolában mit mondhatnak

Doku360: A gyerekek is tudták, az iskolában mit mondhatnak

Peták István kutatóorvos: A rák ellen személyre szabott vakcinák jöhetnek

Peták István kutatóorvos: A rák ellen személyre szabott vakcinák jöhetnek

Blikk: Trükkel oldják meg a helyben fogyasztás tilalmát egy kaszinóban

Blikk: Trükkel oldják meg a helyben fogyasztás tilalmát egy kaszinóban