szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az IMF a bankok megszorítása helyett a lakosság terheit akarta növelni - mondta Orbán Viktor MR1-Kossuth Rádiónak adott interjújában, hozzátéve, a tárgyalások szerinte még nem zárultak le.

"Mindenhol rendesen bántak velünk" - kezdte Orbán Viktor szokásos péntek reggeli interjúját a Kossuth Rádióban arra utalva, hogy két nap alatt Brüsszelben és Moszkvában is megfordult. Mint a miniszterelnök mondta, mi magyarok a nyugathoz tartozunk, a NATO-nak és az EU-nak vagyunk a tagjai, ugyanakkor Oroszország Németország után Magyarország második legfontosabb partnere. "A magyaroknak húsba vágó érdekük, hogy a lehető legjobb viszonyban legyenek az oroszokkal" - tette hozzá.

A kormányfő a brüsszeli tárgyalásokról szólva három dolgot emelt ki: egyrészt áttekintették az egy évvel ezelőtt kialakult viták álláspontját, mint mondta, "ezeket lezártuk, megújítjuk az Európai Bizottság és Magyarország közötti kapcsolatokat". Másrészt kiemelte, hogy Magyarország szerinte egy sikertörténet, mert stabilizálta a pénzügyi helyzetét. A harmadik a jövő, hogy fent kell-e még tartani a túlzottdeficit-eljárás fenyegetését, ez szerinte tavasszal fog eldőlni.

Orbán elmondása szerint Brüsszelben azt mondta, a magyarok nem kérnek semmi különleges elbánást, csupán "kettős mérce nélküli tisztességes elbánást kérünk, amit Magyarország megérdemel a teljesítménye alapján". Ugyanakkor szerinte Brüsszel az elmúlt kormányzati ciklusok alatt joggal hihette, hogy hazudós ország vagyunk, mivel a kormányok folyamatosan meghamisították az adatokat, átverték a magyarokat és Brüsszelt is. "Most a kormány vissza akarja nyerni az ország megbecsülését is" - tette hozzá.

©

"Jó esélyünk van, érdemes harcolnunk", hogy kikerüljünk a  túlzottdeficit-eljárás alól - tette hozzá Orbán. Azzal kapcsolatban, hogy a költségvetésben több kérdéses pont is van, Orbán közölte, beszedik az e-útdíjat, és a pénztárgépek bekötését is meg fogják csinálni.

Orbán rájött, az IMF egy bank

Az IMF-fel folytatott tárgyalásokról szólva azt mondta, Magyarország pénzügyi védőhálót kért, rugalmas hitelt, amelyet Lengyelország és Mexikó is megkapott, de az IMF ezt nem akarta. Orbán szerint ugyanakkor még nincs vége a tárgyalásoknak, mert "az idő Magyarország mellett áll", egyre jobbak a mutatóink.

"Holló a hollónak nem vájja ki a szemét" - tette hozzá Orbán Viktor azzal kapcsolatban, hogy szerinte az IMF egy dologra koncentrált, hogy a bankadót eltöröljük és az embereket adóztassuk meg. Szerinte ez azért van, mert az IMF is egy bank, de kicsi esély van, hogy zöld ágra vergődjünk egymással.

A miniszterelnök ismét azt kérte a magyaroktól, vegyenek állampapírt, mert jobb ha forintban finanszírozzák az államot, mint devizában. Szerinte ha megéri amerikai vagy német milliárdosoknak, hogy magyar államkötvényt vásároljanak, akkor a magyar háziasszonynak is megéri.

A jegybankelnök személyére vonatkozó kérdésre megismételte, hogy "offshore-lovagokat nem fogok a jegybank élére jelölni", "ez a szégyen nem fog megtörténni még egyszer, azt szeretném, ha az emberek bízhatnának a jegybankban és a vezetőjében".

Siker, hogy hazatért Moszkvából

"Az első siker az, hogy nem csak kimentünk, hanem hogy haza is jöttünk" - mondta Orbán a Putyinnal való találkozásról. Mint mondta, "mély barátsággal" fogadták őket Moszkvában, és úgy látja, hogy Magyarországot tisztelik és becsülik Oroszországban, és jó okunk van azt mondani, hogy orosz kultúra nélkül nincs európai kultúra.

©

Orbán kifejtette, mivel Magyarország a NATO és az EU tagja, ezért ez felértékel bennünket az oroszok szemében, mert ha velünk tárgyalnak, akkor belépnek az EU közös piacára is. Mint mondta, a két ország közti kapcsolatokban fontos kérdés lesz a következő fél-egy évben a gázszállítás kérdése, de közel vagyunk ahhoz, hogy függetlenedjünk az orosz piactól, miközben fenn kell tartani a biztonságot is. "A függetlenség nem azt jelenti, hogy nem hozunk be külföldről gázt, hanem hogy nem egy helyről hozunk be, így nem leszünk kiszolgáltatottak" - magyarázta.

E.ON-ügy: Orbán szerint jó üzletet kötöttek

A E.ON-gáztározók megvásárlásáról a miniszterelnök elmondta, minden megállapodás és döntés létrejött, már csak technikai részletek maradtak hátra és szövegezési feladatok. Mint mondta, négy földgáztározóról van szó, emellett pedig egy szerződésről is. "Az E.ON és Oroszország szerződött a gáz behozataláról, ez pedig elfogadhatatlan, hogy ebben nincs magyar szereplő. Az E.ON-tól ezt a szerződést is megvásároltuk, így ezentúl mi tárgyalhatunk. Minél több eszköz van a kezünkben, annál több lehetőségem van arra, hogy csökkentsem a rezsiköltséget" - mondta Orbán Viktor.

Azzal kapcsolatban, hogy pontosan mennyibe került ez az üzlet, Orbán azt mondta, nem tudja, hogy szabad-e nyilvánosságra hoznia a szerződés aláírása előtt, hogy mennyibe került, de a kormány megbecsültette az üzletet külföldi szereplőkkel is, és jóval a maximum vételár alatt állapodtak meg. Arra a felvetésre, hogy sajtóhírek szerint 800 millió euró volt a vételár, Orbán azt mondta: "nem irreális".

A rezsicsökkentéssel kapcsolatban a miniszterelnök hozzátette, bár nem rajong a szocialistákért, de nem feltételezi, hogy ártani akartak volna az embereknek, csak nem tudtak olyan erős országot létrehozni, amelyben csökkenteni tudták volna a rezsiköltségeket. Mint mondta, most azonban már elég erős a kormány és a gazdaság, ezért tovább tudják csökkenteni majd az árakat.

A jövő héten esedékes gyulai Fidesz-frakcióülésről Orbán csak annyit mondott, 2013 az emelkedés éve, ezért komoly terveket fognak megbeszélni az ülésen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Repülőn vesztette életét egy koronavírusos beteg az Egyesült Államokban

Repülőn vesztette életét egy koronavírusos beteg az Egyesült Államokban

Az Apple a világ legértékesebb márkája – de hogy állnak a többiek?

Az Apple a világ legértékesebb márkája – de hogy állnak a többiek?

Új elővárosi vasút indul Budapest és Piliscsaba között

Új elővárosi vasút indul Budapest és Piliscsaba között