szerző:
MTI / hvg.hu

Magyarország elementáris érdeke, hogy jó viszonyban és szoros együttműködésben legyen Oroszországgal - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Moszkvában, amikor a Kremlben fogadta őt Vlagyimir Putyin orosz elnök. A szakértő szerint nem valószínű, hogy döntenek a találkozó kulcskérdésének számító Paks-ügyben.

Magyarország "kétségkívül prioritást élvező partnerünk Kelet-Európában", a két ország kapcsolata pedig minden irányban kedvezően fejlődik - mondta az orosz elnök, amikor fogadta az egynapos moszkvai munkalátogatáson tartózkodó Orbán Viktort.

Putyin emlékeztetett, hogy Oroszország - Németország után - a második legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, 2011-ben 11 milliárd amerikai dollár volt a két ország közötti kereskedelmi forgalom értéke. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a befektetések az utóbbi három évben nem, vagy csak nagyon alacsony mértékben növekedtek, ezért ezen a területen további lehetőségek vannak az együttműködésre.

Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország meghatározó szerepet játszik Magyarország energiahordozókkal való ellátásában a kőolaj, a földgáz, valamint a villamos energia területén egyaránt, és a nukleáris fűtőanyagot is orosz cég szállítja a paksi atomerőműbe.

©

Kijelentette egyúttal, az orosz társaságok készek arra, hogy részt vegyenek a magyarországi erőművek felújításában, illetve újak építésében. Az energiapolitikát érintve köszönetet mondott azért is, hogy Magyarország támogatta a Déli Áramlat földgázvezeték építését, amelynek megvalósítása során a magyar gazdaság mintegy 610 millió eurónyi beruházáshoz jut, a tranzitdíjakból pedig további bevétele származik majd, és gázellátása is javulni fog.

Az orosz elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy több magyar vállalat - elsősorban a gyógyszeriparban - nagyon sikeresen működik az orosz piacon.

Putyin végül üdvözölte és megköszönte, hogy tavaly Budapesten, a Városligetben sétányt neveztek el Lev Tolsztoj világhírű orosz íróról. "Ez is azt mutatja, hogy a kapcsolataink egészen másképp alakulnak jelenleg, mint az utóbbi tíz évben. Átláthatóbbakká válnak, baráti és pragmatikus jelleget öltenek" - zárta szavait.

Orbán: hamarosan döntés lesz Paksról

A miniszterelnök szerint moszkvai látogatása fontos lépés volt, hogy a válság után kialakuló új világgazdasági rendszerben az eddiginél szorosabbá és a magyarok szempontjából gyümölcsözőbbé váljon az orosz-magyar kapcsolat. Orbán Viktor a Vlagyimir Putyinnal lezajlott tárgyalása után nyilatkozott MTI-nek. 

A kormányfő arról is beszámolt, hogy moszkvai tárgyalásai során minden, a magyar emberek szempontjából fontos kérdés napirendre került: az orosz-magyar energetikai együttműködés, a magyar mezőgazdasági és ipari termékek Oroszországba történő értékesítésének kérdése, a két ország közötti légügyi kapcsolatrendszer és a kulturális, oktatási együttműködés kérdései is. 

Orbán szerint Magyarország olyan ország, amely energiabehozatalra szorul, ezért érdekelt abban, hogy növekedjen az országban előállított energia aránya, legyen szó alternatív forrásról vagy akár atomenergiáról, amely területen régi együttműködés él a két ország között.  

Szerinte a kormány eddig a magyar gazdaságban sikerrel csökkentette a külföldről behozott gáz mennyiségét, úgy, hogy közben Magyarország jó ütemben halad afelé, hogy egy regionális gázelosztó országgá fejlődjön.

Az atomenergia kérdésében az együttműködés legfontosabb része a Paksi Atomerőmű két blokkjának felújításával kapcsolatos. "Ez orosz technológiával épült atomerőmű, ezért az oroszok is újítják most fel" - mondta Orbán Viktor. Arról is beszámolt: hamarosan döntés születik a bővítésről, amelyre nemzetközi pályázatot írnak ki.

Magyarország elementáris érdeke, hogy jó viszonyban és szoros együttműködésben legyen Oroszországgal - mondta köszöntőjében Orbán Viktor.

"Mi, magyarok tisztában vagyunk azzal, hogy Oroszország milyen fontos partnerünk. Tisztában vagyunk Oroszország súlyával és jelentőségével is, de a tiszteletet, amelyet Oroszország iránt érzünk, elsősorban nem Oroszország mérete, hanem kultúrája váltja ki belőlünk, és az orosz kultúra iránti tiszteletünk adja meg az alapját a jó gazdasági együttműködésünknek" - fogalmazott a kormányfő.

Hozzátette, hogy Magyarország mindig is egy nagy nemzetként tekintett Oroszországra, amelynek nagy jövője van. A miniszterelnök közölte, a magyar kormány bátorítja Oroszország magyarországi befektetéseit, kifejezetten szeretné megőrizni a két ország közötti energetikai együttműködést, és az energiarendszer bővítésében is számít "Oroszország nagyszerű szakmai felkészültségére, világszínvonalú technológiájára". Reméli, hogy Magyarország is képes lesz növelni Oroszországba irányuló exportját.

Moszkvai látogatásának célja - folytatta -, hogy a válság utáni korszak kérdéseiről egyeztessenek, a pénzügyi válság után ugyanis Európában egy új korszak kezdődik, amelyben Oroszországnak szerinte kiemelkedő szerepe lesz. "Mi egy erős európai országként szeretnénk együttműködni a hatalmas Oroszországgal. Nyitottak vagyunk minden kérdés őszinte megtárgyalására és megállapodásra is" - összegezte álláspontját Orbán Viktor.

A néhány perces nyilatkozatok után Orbán és Putyin szűk körű megbeszélést folytatott, majd megkezdődött a két delegáció plenáris tárgyalása a Kremlben.

Orbán egyes várakozások szerint tulajdonrészt adhat az oroszoknak a paksi atomerőműben, a megépítéshez nyújtott hitelért cserébe. Ennek ellenére nem valószínű, hogy bármilyen megegyezés szülessen Moszkvában a paksi bővítésről, egyszerűen az egész beruházás nincs úgy előkészítve, hogy bármi konkrét dologról tárgyalni lehessen – mondta a hvg.hu-nak Deák András.

Az energetikával is foglalkozó Oroszország-szakértő szerint két konstrukcióban állapodhatna meg Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal – jelenleg egyiknek sincs realitása. Az elsőben a know how-t, a technológiát biztosító orosz beruházó egy mérsékelt – mondjuk egy milliárd eurós – hitelkeretet is nyitna a beruházás megkezdésére, de ebben az esetben is szükség lenne arra a négy milliárd euróra (vagyis mintegy bő ezer milliárd forintra), amibe az egész bővítés kerülne. Ennek előteremtésére Deák András szerint az E.ON gázüzletágának felvásárlásával nincs esély.

A másik megoldás – amit Oroszország több esetben alkalmazott már, legutóbb egy török atomerőmű felépítésénél – az lehet, hogy Moszkva teljes mértékben magára vállalja a beruházás költségeit, és az üzemeltetést is – cserébe azonban hosszú távú áramvásárlási szerződést kell kötnie a másik félnek. „Ezt egy stabil finanszírozású, nagy, nem uniós tagállam, mint amilyen Törökország is, megteheti. Magyarország azonban nem stabil finanszírozású, kicsi, és uniós tagállam, ha lenne is pénzünk egy hosszú távú szerződés finanszírozására, az uniós atomenergia-felügyelet előírásait akkor sem kerülhetnénk meg. Persze beszélgetni bármiről lehet, az ingyen van” – mondta a hvg.hu-nak Deák András.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ha globális válság jön, az bizony begyűrűzik hozzánk is

Ha globális válság jön, az bizony begyűrűzik hozzánk is

Betiltották az eldobható műanyagokat a Mount Everesten

Betiltották az eldobható műanyagokat a Mount Everesten

Matteo Salvini keveri a kártyákat Rómában, de senki nem követné a stratégiáját

Matteo Salvini keveri a kártyákat Rómában, de senki nem követné a stratégiáját

Windows 10-et használ? Azonnal frissítsen, mert nagy lehet a baj

Windows 10-et használ? Azonnal frissítsen, mert nagy lehet a baj

Ez a fiatalember kiköpött David Bowie

Ez a fiatalember kiköpött David Bowie

Kikötött az Open Arms hajója Lampedusán, partra szálltak a menekültek

Kikötött az Open Arms hajója Lampedusán, partra szálltak a menekültek