szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Továbbra sem tisztázódott a helyzet egyes uniós innovációs pályázatok körül. A pályázatokat elbíráló Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szerint ők mindenben a szabályok szerint jártak el, bár tény, hogy leterhelt a szervezet és technikai problémáik is adódtak. Valójában recseg-ropog az egész uniós pályázati intézményrendszer, és a korábbiaktól eltérően azt sem lehet tudni, hogy a nyertes pályázatok értékelési pontszámai miért nem nyilvánosak.

Lapunk korábban megírta, hogy visszásságok tapasztalhatóak a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) innovációs pályázataival kapcsolatban a támogatások kifizetésénél. Annak ellenére utasítanak el pályázatokat, hogy a kiírásnak megfelelnek, a határidők folyamatosan kitolódnak, miközben jelentős források maradnak a rendszerben. A problémákat a pályázati rendszert ismerő forrásaink annak tulajdonították, hogy a forrásokat valamilyen okból nem akarják kiosztani – például azért, mert a későn ébredő és megkésve jelentkező baráti cégeknek tartogatják a pénzeket. A pályázatokról döntő Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) nemrég válaszolt kérdéseinkre.

A sok pályázat a ludas

Arra a kérdésre, hogy egyes pályázók miért csak 160 nappal pályázatuk beadása után kaptak érdemi választ a bonyolító szervezettől, a NFÜ közölte, hogy a jogszabály nettó átfutási időket rögzít, amelyhez hozzá kell adni a postai átfutási időket, illetve a pályázó hiánypótlásra fordított idejét is. Tekintettel arra, hogy a tervezettnél több pályázat érkezett be igen rövid idő alatt, az intézményrendszer nem tudott teljes mértékben rugalmasan alkalmazkodni a többlethez. A határidőket valóban túllépték egyes esetekben, jellemzően 20-30 nappal.

2012 utolsó negyedévében az NFÜ közlése szerint az átlagos bruttó átfutási idő könnyített elbírálású pályázat esetén 42 nap, míg sztenderd eljárású pályázat esetén bruttó 98 nap volt, összesen 230 db pályázat esett késedelemben a jogszabályi határidőkhöz képest. Az NFÜ elismeri, hogy egyes esetekben valóban hosszabb időt vesz igénybe az elbírálás, amit az NFÜ  és az összes érintett közreműködő szervezet problémaként értékel, igyekszik is az ilyen esetek számát redukálni. A késedelem oka szerintük azonban az, hogy a korábban leírt nehezedő körülmények között is magas színvonalú munkát kell végezni.

Pontszámok, határidők, keretösszegek, döntéshozatal - egyes kérdések továbbra sem stimmelnek
©

Az NFÜ kiemeli, hogy az uniós ciklus végéhez közeledve a GOP keretében 85 százalékos a lekötöttség. "Ez a kiemelkedő teljesítmény az érintett közreműködő szervezetek és az NFÜ megfeszített munkájának köszönhető" – hangsúlyozzák. Ugyanakkor látni kell, hogy egyrészt a rendelkezésre álló források a programozási időszak utolsó évére kimerülnek, másrészt pedig a megnövekedett igények mellett több időbe telik a pályázatok értékelése is.

Egyszemélyes döntés: ez rendben van

Egy tavalyi kormányrendelet-módosítás értelmében az NFÜ-n belül működő döntés-előkészítő bizottságokat, melyek a pályázatok megítéléséről véleményt készítettek, kiiktatták. Arról érdeklődtünk az NFÜ-nél, hogy a pályázatok támogatásáról és elutasításáról most ki dönt. Azt a választ kaptuk, hogy az NFÜ, ebben az esetben a GOP Irányító Hatóságának (IH) vezetője, dönt. Az uniós támogatások eljárásrendjét ismerő forrásunk szerint ez korábban is így volt, az IH vezetője hozta meg a végső döntést a támogatandó pályázatokról, azonban továbbra is az a legfőbb gond, hogy a döntés-előkészítés és a döntés között teljes volt az ellentmondás a pályázatoknál: olyan pályázatokat szórtak ki, amelyeknek az értékelés alapján nyerni kellett volna.

Az NFÜ válaszában kitért arra is, ők a közreműködő szervezet – jelen esetben a MAG Zrt. – előterjesztését is figyelembe véve vizsgálják meg a projektet, azonban a döntést saját hatáskörben hozzák meg. Amennyiben nem értenek egyet az előterjesztésben foglaltakkal, azzal ellentétes döntést is hozhatnak, amennyiben az összes körülmény együttes mérlegelése alapján nem ugyanarra a végkövetkeztetésre jutnak, mint a pályázat értékelője a közreműködő szervezetnél. A pályázatoknál alkalmazott elutasítási indok – mely szerint a költségek nem megalapozottak, a tervezett költségeket nem reális vagy takarékos módon határozták meg – az NFÜ értelmezésében egy bevett fordulat, amelyet az intézményrendszer 2004 óta használ.

Most akkor lesznek pontszámok is?

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy miért nem jelennek meg az említett nyertes pályázatok pontszámai az NFÜ honlapján, mivel korábban ezeket meg lehetett tekinteni. A pontszámok elvileg arra szolgálnak, hogy meg tudják határozni egy adott pályázat minőségét és reális megvalósíthatóságát.

Az NFÜ először feltett kérdésünkre – másodszorra már konkrét pályázó cégekre kérdeztünk rá – azt válaszolta, hogy a pontszámokat jelenleg is megjelenítik az NFÜ honlapján. Olyan esetekben nem jelenik meg pontszám, amikor a pályázati felhívás alapján egyáltalán nem történik pontozás (az innovációs pályázatoknál azonban történt pontozás – a szerk.). Ezt leszámítva egyedi technikai hiba miatt fordulhat elő, ha nem látszik a pontszám. A pontosító kérdés után az NFÜ azt közölte, hogy bár őket nem kötelezi semmilyen jogszabályi előírás, az értékelési pontszámokat, ahogyan eddig is, a jövőben is nyilvánosságra fogják hozni. A pontszámok hiányát azzal magyarázták, hogy a monitoring rendszerük átmeneti hibájából fakadóan nem voltak elérhetőek az említett nyertes pályázatok pontszámai, de ezt hamarosan pótolják majd és az adatok láthatóak lesznek.

Nem csak az innovációs pályázatoknál vannak gondok
Nem az innovációs pályázatokkal kapcsolatban van csak probléma az uniós pályázatoknál. Múlt héten még be sem érkezhettek a pályázatok, máris bezárta az NFÜ azt a kiírást, amin keresztül vállalkozások és önkormányzatok épületenergetikai korszerűsítésre pályázhattak vissza nem térítendő támogatásra. Emellett nagy port vert fel, hogy a szélessávú körzethálózati fejlesztésre kiírt közbeszerzés 20 milliárdos összegéből 12,5 milliárdot öt olyan cég vitt el, amelyet a pályázat leadási határideje előtt bő egy hónappal alapítottak. Emellett a vállalkozások tulajdonosi köre is érdekes egyezéseket mutat: a cégek hátterében részben ciprusi bejegyzésű társaságokkal. 

A válaszok, úgy tűnik, kissé ellentmondanak egymásnak, mivel először az NFÜ azt közölte, hogy "a pontszámok jelenleg is megjelenítésre kerülnek", aztán pedig egyedi technikai hibára, a monitoring rendszerük átmeneti hibájára hivatkozott. De amikor a rendszer megjavult, akkor sem lehetett hozzáférni az összes adathoz. Miután ezt jeleztük, az NFÜ munkatársa ismét időt kért, majd később e-mailben küldte el számunkra a pontszámokat. De ez sem a teljes csomag volt, csak a nyertes pályázatok kétharmadának a pontszámai, ráadásul ezeket is csak mi látjuk, a honlapon nincsenek fent.

A pontszámokból kitűnik, hogy több cég is a minimális 50-et alig meghaladó pontszámmal nyert, miközben tudunk olyan pályázatokról, amiket 70 körüli pontszámmal utasítottak el.  Arra a kérdésünkre, hogy ezek a pontok nyilvánosak lesznek-e, az NFÜ azt közölte, hogy "a honlapra történő felkerülés kérdése még továbbra sem dőlt el, erről a későbbiekben tudjuk tájékoztatni."

Több tíz milliárd van még a rendszerben

Míg a júniusban és júliusban beadott innovációs pályázatok – összesen 110 darab – közül összesen 20-nak ítéltek meg támogatást 2,84 milliárd forint értékben, addig az NFÜ-től azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a GOP 1-es prioritás keretében 2013. február 7-én 37 milliárd forint szabad forrás áll rendelkezésre, amely a beérkezett, jelenleg döntés előkészítési fázisban lévő pályázatok részére kerül kiosztásra. Az NFÜ azt is közölte továbbá, hogy nincs elkülönített forrás a rendszerben.

A jelek szerint így bőven van még forrás a rendszerben, így továbbra sem érthető, hogy a hvg.hu által látott érvényes, és bőven az 50 pontos minimum felett pontozott pályázatokat miért nem ítélték támogathatónak (Egyedül csak egy benyújtott pályázat kapott kevesebb, mint 50 pontot). Ahogy azt az NFÜ is közölte, a fennmaradó pénzt a beérkezett pályázatokra osztják majd ki, mivel a GOP 1-es prioritás innovációs pályázatainak kiírását tavaly októberben felfüggesztették. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Meghalt Roger nyúl megalkotója, Richard Williams

Meghalt Roger nyúl megalkotója, Richard Williams

Szabó Győző: Már nem érdekel, hogy mit gondolnak rólam

Szabó Győző: Már nem érdekel, hogy mit gondolnak rólam

Ha saját lakásból nézné a tűzijátékot, százmilliós kiadása lesz

Ha saját lakásból nézné a tűzijátékot, százmilliós kiadása lesz

Több százezren tüntettek békésen Hongkongban

Több százezren tüntettek békésen Hongkongban

Új bizonyítékok az orosz hadsereg részvételére az ukrajnai háborúban

Új bizonyítékok az orosz hadsereg részvételére az ukrajnai háborúban

A műanyagokba halt bele Mariam, a tavasszal megmentett dugong

A műanyagokba halt bele Mariam, a tavasszal megmentett dugong