szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokaknak fejfájást okozhat, hogy újra 300 forint közelébe emelkedett az euró árfolyama. A szokásos kérdések ilyenkor megtakarításokkal, bankbetéttel rendelkezőktől: át kell váltani a forintot euróra? Most azonnal cseréljük le forintos megtakarításainkat eurós bankbetétre? Hogyan kerülhetjük el, hogy elértéktelenedjen a megtakarításunk?

A forint árfolyama a héten ismét elérte a 300-as szintet az euróval szemben. A forint árfolyamváltozásának okaival nem célunk foglalkozni, inkább a helyes választ keressük az átlagember kérdésére: "mit tegyek most?" – írja a Bankmonitor.hu.

Ha egymillió forint megtakarítással rendelkezünk és arról kell döntenünk, hogy ezt forintban vagy euróban fialtassuk, akkor forint esetén 5,3 – feltételekkel 6,3 – százalékot érhetünk el, euró esetében pedig, ha átváltjuk forintunkat, akkor 3,2 százalékos kamattal számolhatunk (a portál adatbázisai alapján). Ahhoz, hogy az euróban történő betétlekötéssel jobban járjunk, mint a forint bankbetéttel (a fentebb említett 5,3 százalékos forint és 3,2 százalékos euró kamatszint mellett és változatlan 3,5 százalékos vételi/eladási árfolyamkülönbséggel számolva a kereskedelmi bankok esetében) összesen 16,7 forintot kell még tovább gyengülnie a forintnak az euróval szemben. Péntek kora délután a 297-os szinten állt a forint árfolyam, így tehát körülbelül 316 forintig kellene gyengülnie a hazai fizetőeszköznek.

Bekövetkezhet ez? Igen, nem zárható ki, ugyanakkor sokatmondó lehet, hogy az elmúlt több mint 5 évben mindössze 5 olyan nap volt, amikor a forint árfolyama (MNB középárfolyam alapján) az euróval szemben meghaladta a 316 forintos szintet. Fentiek alapján az látszik, hogy a jelenlegi árfolyamszinten nem kifizetődő euró bankbetétben gondolkozni. "Természetesen más a helyzet, ha valakinek euróra lesz szüksége a jövőben, azaz a meglévő pénzét nem forintban, hanem euróban fogja felhasználni, de ők minden bizonnyal a kisebbséghez tartoznak" – emeli ki a portál.

Ráadásul a helyzet bonyolultabbá is válik, ha az euróban történő lekötéshez fel kell törnünk forintbetétünket, ami kamatveszteséggel járhat, így már a 316 forintos árfolyamszint sem lenne elég az euróra történő átváltáshoz. A Bankmonitor.hu elemzésében nem számoltak azzal, hogy a devizaszámlának is lehetnek költségei, néhány pénzintézetben ez ugyanis a forint főszámla mellett ingyenes.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!