szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarországi pénzintézetek osztrák anyabankjai szerint nem kell kétségbeesni Orbán Viktor miniszterelnök keddi kijelentéseitől, amelyekben a magyar bankrendszeren belüli magyar tulajdonhányad növelését nevezte kívánatosnak. Az osztrák bankok szerint kevés konkrétum hangzott el, ráadásul a miniszterelnök már korábban is beszélt erről.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) keddi, Gazdasági évnyitó című fórumán a kormányfő elmondta: nem egészséges, hogy a magyar bankrendszer tekintélyes része külföldi kézben van, ezért a kabinet célja, hogy abban a magyar tulajdon aránya legalább 50 százalék legyen.

"Orbán már többször említette, hogy szívesen látna magasabb hazai tulajdonhányadot a magyar bankszektorban, de sohasem részletezte, hogy ezt miként érné el. Most sem" – válaszolt az APA osztrák hírügynökség megkeresésére Hana Cygonkova, az Erste-csoport szóvivője.

A Raiffeisen Bank Internationalnál hasonlóképpen vélekedtek, és emlékeztetettek: nem új a miniszterelnök kijelentése, hiszen már 2012 júliusában is beszélt erről. A legfrissebb nyilatkozatot a magyar közönségnek szánta a kormányfő – közölte a bankház. Mindkét bank megismételte korábbi határozott álláspontját, hogy nem kíván kivonulni a magyar piacról.

A magyarországi UniCredit Bank közvetlen anyavállalata, a nemzetközi UniCredit-csoporthoz tartozó osztrák Bank Austria szerint nincs értelme kommentálni a miniszterelnök szavait. A bank egyben megjegyezte, hogy jól megy a magyarországi üzletága.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában

Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában

Fantomképet közöltek a gödöllői HÉV-en erőszakoskodó férfiról

Fantomképet közöltek a gödöllői HÉV-en erőszakoskodó férfiról

Lazítások jöhetnek Horvátországban, ha nem jelenik meg a brit variáns

Lazítások jöhetnek Horvátországban, ha nem jelenik meg a brit variáns