szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elmúlt húsz évben negyvenötszörösére nőtt a mangalicaállomány Magyarországon, és a sertésstratégia részeként a jelenlegi 60 ezres kocaszámot 2020-ig 150 ezerre kívánják növelni - mondta a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke a hétvégi Debreceni Mangalica Fesztivál szerdai beharangozó sajtótájékoztatóján.

1991 nyarán mindössze három mangalicatenyésztő volt az országban, 198 mangalica kocával. Jelenleg 150-en tenyésztik az őshonos magyar állatot, a regisztrált tenyészkocák száma 9 ezer, s évente 60 ezer hízót állítanak elő, ami a magyar sertésállomány két százaléka - mondta Tóth Péter az MTI érdeklődésére.

Tájékoztatása szerint ebből 40 ezer állatot házi vágás keretében értékesítenek, 20 ezer kerül vágóhídra. Utóbbi mennyiség felét exportálják főként Spanyolországba, Japánba, Németországba és Hollandiába.

A hétvégi Debreceni Mangalica Fesztiválon 12 tenyésztő lesz jelen - közölte Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen stratégiai alpolgármestere, jelezve, hogy ezzel megkezdődik a cívis város idei gasztronómiai nagyrendezvény-sorozata.

A fesztiválra amerikai szakmai vendégeket is várnak, az idei évtől ugyanis az Amerikai Egyesült Államok megnyitotta piacát a magyar mangalica előtt - jegyezte meg Papp László. 

A rendezvényen a tenyésztők és kistermelők mellett kézműves termékek készítői, iparművészek is bemutatkozhatnak. A fesztivál idei programjából sem maradhat ki az élőállat-kiállítás: a nagytemplom előtt felépülő karámokban szőke, vörös és fecskehasú mangalicákat láthatnak majd az érdeklődők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!