szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP szerint a Fidesz valótlanságokat állít a foglalkoztatásról, ezért arra szólítják fel a kormánypártot, hogy fejezze be a "hazudozást", és inkább foglalkozzon az ígért egymillió munkahely létrehozásával.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője az MTI-nek reagált Zsigó Róbert sajtótájékoztatójára, amelyen a Fidesz szóvivője a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki adatait értékelve azt mondta: a foglalkoztatás területén is jobban teljesít Magyarország.

A szocialista politikus ugyanakkor úgy vélte: Zsigó Róbert valótlan információkat közölt és ezzel átveri a magyar embereket, ugyanis a KSH 11,8 százalékos munkanélküliségi rátáról adott hírt. Ez egyfajta történelmi csúcs, ahová szaklapok szerint az utóbbi hónapok romló munkapiaci folyamatai vezettek el - tette hozzá.

Török Zsolt szerint a Fidesz-kormánynak úgy sikerült "összetrükközni" ezt a 11,8 százalékos rátát, hogy közben a közmunkások 2-300 ezres tömegével is játszanak a statisztikákban. Megjegyezte azt is: az utóbbi időben "félmillió gazdasági menekült elhúzott Magyarországról Orbán Viktor elől".

A KSH tájékoztatása szerint idén, az első negyedévben 3 millió 818 ezerre nőtt a 15-74 éves foglalkoztatottak száma, a 15-64 éves korosztály foglalkoztatási rátája 56,6 százalék volt, ami 0,9 százalékpontos javulás az egy évvel korábbihoz képest. A vizsgált időszakban a foglalkoztatottak 3 millió 818 ezres létszáma 26 ezerrel haladta meg a 2012. első negyedévit. 

A hivatal adatai szerint a munkanélküliek első negyedévi 509 ezres létszáma alig tér el az egy évvel korábbitól vagy az egy hónappal korábbi 2012. december - 2013 februári adattól, és a 15-74 éves korosztályban 11,8 százalékos munkanélküliségi rátának felel meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!