szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

További meredek csökkenéssel valószínűleg 2 százalék alá lassult a múlt hónapban Magyarországon a tizenkét havi infláció a keddi adatismertetés előtti londoni elemzői előrejelzések többsége szerint.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont londoni házak - JP Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Barclays, Bank of America-Merrill Lynch, 4cast, Capital Economics - felzárkózó piacokra szakosodott elemzőinek zöme 2 százalék alatti éves inflációt jósolt áprilisra. 

Egyedül a Capital Economics közgazdászai számolnak 2 százalék feletti ütemmel: a ház 2,2 százalékos éves inflációt vár a múlt hónapra. Az MTI-nek a cég londoni elemzői elmondták: az áprilisra vonatkozó, hosszabb időre visszatekintő átlagszámításaik alapján tartják érvényben a konszenzusnál magasabb előrejelzésüket. A Capital Economics prognózisának kiszűrésével az áprilisi éves inflációra szóló londoni előrejelzési sáv 1,6-1,8 százalék. Márciusban 2,2 százalékos, februárban 2,8 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Magyarországon.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó elemzői - akiknek 1,6 százalékos áprilisi inflációs prognózisa az előrejelzési sáv alsó szélén van - kifejtették, hogy a belépő kedvező bázishatások alapján várják a magyarországi infláció újabb éles ívű lassulását. Hangsúlyozták: április lesz a negyedik hónap egymás után, amelyben várhatóan erősen csökken a magyar inflációs ütem. 

A Barclays londoni szakelemzői azzal számolnak, hogy a következő hónapokban a teljes kosárra számolt éves magyarországi infláció valamelyest visszagyorsul, de így is jóval a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kijelölt 3 százalékos célszint alatt marad, különös tekintettel arra, hogy a harmadik negyedévben újabb hatósági közműdíj-csökkentések várhatók.

A Barclays által az MNB idei kamatmélypontjára érvényben tartott előrejelzés ugyancsak a legalacsonyabbak között van a City elemzői közösségén belül: a cég jelenlegi várakozása az, hogy a magyar jegybank a 3,50 százalékos alapkamat eléréséig nem állítja le a monetáris enyhítést. A Barclays londoni elemzői szeptemberre várják ezt az MNB-kamatszintet. Más nagy londoni házak 3,75-4,00 százalékos kamatmélyponton valószínűsítik az MNB enyhítési ciklusának végét. 

A Barclays elemzőihez hasonlóan 1,6 százalékos tizenkét havi inflációt jósoltak a múlt hónapra a 4cast londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház szakértői. Közölték: becslésük szerint az általuk várt lassulásból hozzávetőleg 0,4 százalékpontnyi ered az üzemanyagárakból, mivel az éves bázist a tavaly áprilisi meredek emelkedés adja, és ehhez járul az idei áprilisi jelentős havi összevetésű üzemanyag-árcsökkenés.

A 4cast elemzői szintén azzal számolnak, hogy a tervezett további közműdíj-csökkentések révén a magyar inflációs pálya a későbbiekben is nagyon alacsony ívű lesz.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai 1,7 százalékos tizenkét havi inflációt várnak, ugyancsak a tavaly áprilisi erőteljes üzemanyag-áremelkedés most belépő éves bázishatásával indokolva az általuk várt lassulást. A ház szerint emellett a maginflációs termékkörben is folyamatosan gyengül a felfelé ható inflációs nyomás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!