szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió követeli megszorítások bevezetését - ezzel magyarázta Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője szombaton az esetleges reklámadót. Azt mondja, valahonnan pénzt kell előállítani.

Az EU igazságtalanul bánik Magyarországgal, azt követeli a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése érdekében, hogy megszorításokat vezessen be a magyar kabinet, a kormány és a Fidesz azonban nem hajlandó megszorításoknak kitenni a családokat, "ezért valahonnan pénzt kell előállítani, az Európai Unió kérésére" - mondta sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella.

A kormánypárt szóvivője ezt Burány Sándor MSZP-s országgyűlési képviselő szavaira reagálva közölte. A szocialista politikus szombati sajtótájékoztatóján azt mondta, a reklámadó bevezetésével a kormány célja az, hogy térdre kényszerítse azokat a médiumokat, amelyek nem állnak 100 százalékig a Fidesz ellenőrzése alatt.

Selmeczi Gabriella úgy fogalmazott, az Európai Unió "ha a feje tetejére áll is", a kormány akkor sem fog a magyar családoktól több adót behajtani. Egyúttal hangsúlyozta, hogy csak az egymilliárd forintnál több reklámbevétellel rendelkező cégek esetében jöhet szóba a reklámadó.

A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken tette közzé a reklámadó bevezetéséről szóló törvényjavaslat tervezetét. E szerint az adó alanya a reklám közzétevője, alapja pedig az ebből származó nettó árbevétel lenne. Az adó mértéke sávosan emelkedne: 1 milliárd forint alatt nem kellene fizetni, majd 1 százalékot, az 5 és 10 milliárd forint közötti részre 10, az ezt meghaladó részre pedig 20 százalékot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!