szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Együttműködési Alap és a közigazgatási és igazságügyi tárca vezetője, Navracsics Tibor kapta meg a Civil Citrom Díjat. A díjat azok kapják, akik a civil szektort romboló intézkedéseket, eljárásokat szervezik, irányítják.

Pénteken délelőtt kiosztották a Civil Citrom Díjakat. Az első díjazott a Nemzeti Együttműködési Alap lett. A díjat osztók közleményükben azt írják, a NEA "sokat ártott a magyarországi civil szektornak azáltal, hogy jelentősen beszűkítette a civil szervezetek rendszerszerű kormányzati támogatáshoz jutásának lehetőségeit. "Mind a felosztható támogatási összeg, mind az ebből támogatott civil szervezetek száma nagyságrendileg az egyharmadára esett vissza a NEA előtt működött Nemzeti Civil Alapprogramhoz (NCA) képest.

A Nemzeti Együttműködési Alap működése összességében korlátozza a civil szektor autonómiáját és a civil szervezetek jogegyenlőségét, valamint érvényesülésük esélyegyenlőségét.

A Civil Citrom Bizottság döntése alapján díjazott lett a civil stratégiai partnerség létrehozásáért a jogalkotásért felelős KIM-et vezető miniszter, Navracsics Tibor.

"Régi törekvése az államigazgatásnak, hogy a civil szektort a saját képére formálja, működését a hivatalok kiszámítható, beszabályozható bürokratikus működéséhez igazítsa. Az utóbbi 5-6 évben ez a törekvés felerősödött, és egyre több jogszabályban jelent meg a hivatalok által kiválasztott egyes civil szervezetekkel megkötött partnerségi megállapodásokra történő utalás" – jegyezték meg.

A „civil partnerek állami kijelölését” a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló törvény továbbfejlesztette, intézményesítette, majd további törvények, rendeletek és utasítások építkeztek erre a modellre az állam-civil egyeztetés és párbeszéd számos területén – teszik hozzá.

"Ez egy áldemokratikus szabályozási elképzelés, amelynek alapján az állam (a politikai hatalom) az egyeztetés, illetve párbeszéd civil oldalán résztvevő képviselőket egyoldalúan jelölheti ki. A jogállamot, demokráciát és a civil szektor autonómiáját sértő törekvésnek tartjuk a civileket képviselő szervezetek és személyek kormányzati meghatározását. Egy ilyen szabályozás alapján fennáll a veszélye annak, hogy egyes civil szervezeteket – adott esetben politikai alapon kiválasztva – a kormányzat kinevez a civil szektor egészének biztosított jogok gyakorlására, a civil szervezetek vonatkozó halmazának képviseletére" – vélik a díjat osztók.

"Nyilvánvaló számunkra, hogy a civil szektorra fordítható erőforrásokból a kiválasztott szervezetek kiemelten részesülhetnek majd, a többieket pedig nem vagy alig. A „civil partnerek állami kijelölése” tehát sérti a civil szervezetek jogegyenlőségét és a tevékenységük gyakorlásának esélyegyenlőségét, valamint a civil szektor autonómiáját és függetlenségét" – olvasható a közleményben.

A Civil Citrom Díj a civil szektor működésének lényegének félreismerése miatt is jár: ez a szektor dinamikusan változik, erőforrásai, érdeklődésének iránya állandóan módosul. Az a szervezet, csoport, amely az egyik évben jelentős erőfeszítést tesz egy kampánytémájában, a következő évben egy másik célért fog dolgozni, a partnerségre már nem lesz alkalmas, viszont más szervezeteknek, akiknek fontossá válik az adott téma, a partnerség hiányában nem nyílnak meg a részvételi lehetőségei – jegyzik meg.

A Civil Citrom Bizottság tagjai: dr. Bíró Endre, Domokos Tamás, dr. Fülöp Sándor PhD, Györfi Gyula, Huszerl József, Kárpáti Árpád, Liling Tamás, Monostori Éva, dr. Nagy Ádám PhD, Peták Péter, Szalai Tünde és Szentirmai Judit.

CCD

A Civil Citrom Díjat a civil-nonprofit szektor politikai függetlenségére, autonómiájára, közfeladat-ellátásban való egyenlő esélyű részvételére, támogatási rendszerének tisztességére, az egyes szervezetek jogegyenlőségére, érvényesülésük esélyegyenlőségére, a földrajzi, ágazati és szakmai vagy intézményi területeken mért legnagyobb csapások, szektort romboló intézkedések, eljárások, technikák, tevékenységek, illetve ezek szerzői, irányítói, megjelenítői kapják.

A javaslatokat a www.civilcitrom.hu honlapon június 1. és augusztus 20. között fogadták. A beérkezett 242 javaslatból a 12 tagú civil szakemberekből álló társadalmi zsűri (Civilcitrom Bizottság) választotta ki a hivatalos jelölteket, illetve ítélte oda a díjat. A jelölteket felkérték, hogy fejtsék ki esetleges ellenvéleményüket a jelölésről, nehogy valaki „érdemtelenül” részesüljön díjazásban, vagy legyen áldozata "bármilyen kicsinyességnek". A hat hivatalos jelöléséből három jelölttől kaptak részletesen kifejtett választ a jelölésben megfogalmazott „laudációra”.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gyermekei szeme láttára alázta meg élettársát egy többszörös visszaeső férfi

Gyermekei szeme láttára alázta meg élettársát egy többszörös visszaeső férfi

Tovább közlekednek a metrók hétvégenként

Tovább közlekednek a metrók hétvégenként

Hiába szállt el az infláció, a jegybank nem lépett

Hiába szállt el az infláció, a jegybank nem lépett