szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Benyújtotta a kormány a jövő évi költségvetés tervezetét, a horvátok kérésére az Interpol kiadta a nemzetközi körözést Hernádi Zsolt ellen, leállt az amerikai szövetségi kormányzat működése és egy felmérés szerint a magyarok komolyan hisznek a megszorítások politikájában. A vatikáni bank pedig hetvenéves történetében először közölte éves mérlegét. Tippelje meg a tündérmese folytatását a hvg.hu-val!

Benyújtotta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlésnek a jövő évi költségvetés tervezetét. A kormány választási költségvetést készített: megugranak a kiadások, lesz pénz közmunkára, stadionra, adósságátvállalásra, még nagyobb családi adókedvezményre.

Horvátország kérésére kedden az Interpol kiadta a nemzetközi körözést Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, az európai elfogatóparancs csütörtökön meg is érkezett. A Közigazgatási Minisztérium közölte, csak horvátul kapta meg, de a horvátok cáfolták, angolul – az eljárás egyik hivatalos nyelvén - is megküldték, úgyhogy a kézbesítés szabályosan megtörtént.

Több mint hetvenéves történetében először közölte éves mérlegét az IOR vatikáni bank kedden, amely szerint 2012-t majdnem 87 millió euró tiszta nyereséggel zárta. Újdonságnak számít, hogy az IOR mérlegét nemzetközi könyvvizsgáló cég hitelesítette, vagyis teljes mértékben megfelel az átláthatósági és a pénzmosás elleni szabályoknak.

Bulgária mellett a magyarok hisznek a leginkább a megszorítások politikájában – derült ki a Gallup intézet friss közvélemény-kutatásából. A magyar emberek harmada vallja, hogy a megszorítások politikája nem működik, 43 százalék szerint idő kell, hogy az intézkedések beérjenek, 19 százalék viszont úgy gondolja, hogy a megszorítások működnek.

Hosszas huzavona után hétfőn hivatalosan is állami tulajdonba kerültek az E.On gázcégei 260 milliárd forintért. Az MVM idén március végén kötötte meg a szerződést, de annak zárása mostanáig váratott magára, feltehetően pénzügyi nehézségek miatt. A gáztározókban lévő technológiai gázmennyiség (párnagáz) egy részének kereskedelmi gázzá minősítésével kívánja a kormány megoldani a földgáz lakossági árának a csökkentését.

A bankkártyás vásárlásoknál megszűnő tranzakciós illetékfizetési kötelezettség, a családi kedvezmény kiszélesítése és a családon belüli vagyonmozgások illetékmentessége is szerepel a nemzetgazdasági tárca jövő évi adójavaslatai között – mondta kedden Varga Mihály. Emellett a csomag jövőre is tartalmaz egy újabb, egyszeri banki különadót, és a szörpökre is kiterjesztik a csipszadót.

A 2014-es költségvetés tervezete szerint a mostani három II-es kategóriájú játékkaszinó mellett kilenc új nyílik, így 2,1 milliárd forint bevétele lehet az államnak a koncessziókból. Vidéken 54 millió forint, Budapesten és Pest megyében pedig 377 millió forint évente a koncessziós díj. A játékadó-bevételek azonban meredeken zuhannak.

Újra megindultak a brüsszeli eurók Magyarországra. Csütörtökön 350 milliárd forint európai uniós forrás érkezett Magyarországra azon számlák ellenértékének első részleteként, amelyeket érintett az operatív programok szeptember 9-i tárgyalásokig hatályos felfüggesztése. Október közepén az Európai Bizottság (EB) várhatóan újabb 900 millió euró, átszámítva mintegy 267 milliárd forint korábban visszatartott uniós támogatást utal át Magyarországnak.

A hét képe: Október elsején leállt az amerikai szövetségi kormányzat működése. A republikánusok ugyanis nem voltak hajlandóak pénzt biztosítani Barack Obama elnök egészségügyi reformjára, így a következő pénzügyi évre vonatkozó áthidaló költségvetésről nem tudtak megegyezni a törvényhozók. A leállás naponta alsóhangon is 300 millió dolláros veszteséget okoz az amerikai gazdaságnak, miközben a republikánusok maguk se tudják, hogy pontosan mit is akarnak már elérni. Időközben robbanhat az adósságplafon-bomba is: ha október végéig nem sikerült megegyezni a két politikai oldalnak az államadósság szintjének törvényi emeléséről, az USA csődbe mehet.
©

A hét mondata:  "Nem fogjuk engedni, hogy a bankok degeszre keressék magukat a magyar családokon! A kétszeri ingyenes készpénzfelvétel az átlagjövedelem erejéig fogyasztói jog, amit a Fidesz-frakció törvényben fog garantálni" - közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szombatii közleményében azt követően, hogy a Magyar Bankszövetség nem tartotta jó ötletnek Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában bedobott ötletét, miszerint az átlagjövedelem mértékéig havi két készpénzfelvétel tranzakciósilleték-mentes lesz.

Aktuális Tündérmese Mutatók (ATM)

Az idén augusztusban a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 0,7 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest. Míg a feldolgozóipari ágazatokban az árak nőttek, az energiaipar és a bányászat területein csökkenés történt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn. A kormányzati szektor első félévi hiánya a GDP 2,6 százaléka, 381,5 milliárd forint volt, a kiadásoknak a bevételeknél nagyobb növekedése miatt a hiány 73,5 milliárd forinttal, GDP-arányosan 0,4 százalékponttal nagyobb volt, mint a múlt év azonos időszakában – jelentette kedden a KSH. Júliusban az export 4,8 százalékkal, az import 4,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit euróban számolva, a 448 millió euró exporttöbblet 68 millióval több a tavaly júliusinál – jelentette szerdán a KSH.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Azért menő, hogy a Tesla az űrkamionjával viszi házhoz az új Teslákat – videó

Azért menő, hogy a Tesla az űrkamionjával viszi házhoz az új Teslákat – videó

Jogerősen elítélték a biztonsági őrt, aki megverte az Index újságíróját

Jogerősen elítélték a biztonsági őrt, aki megverte az Index újságíróját

Fotó: Kim Dzsong Un kalácsmajszolással kezdte oroszországi turnéját

Fotó: Kim Dzsong Un kalácsmajszolással kezdte oroszországi turnéját

Miután a Hír Tv-n kutyapiszokhoz hasonlították a melegeket, a Pride 300 ezer forintot gyűjtött össze

Miután a Hír Tv-n kutyapiszokhoz hasonlították a melegeket, a Pride 300 ezer forintot gyűjtött össze

Jön egy új magyar családi-iskolai társasjáték, rendes táblán és a neten is játszható lesz

Jön egy új magyar családi-iskolai társasjáték, rendes táblán és a neten is játszható lesz

Zseniális ötlet a vészfékezős bevásárlókocsi

Zseniális ötlet a vészfékezős bevásárlókocsi