szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az Interpol kiadta a körözést a Mol-vezér ellen, és hatályba lépett az európai elfogatóparancs is horvát lapértesülések szerint.

Kedd délután hatályba lépett az Interpol körözése, valamint az európai elfogatóparancs Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen – közölte a Jutarnji List horvát napilap portálja kedden délután. A lap szerint értesülését a rendőrség megerősítette. Ugyanerről az információról számolt be a Dnevnik.hr is.

A horvát portálokon megjelenő hír szerint Hernádi Zsolt az Interpol vörös körözési listájára került fel. A vörös körözés a legmagasabb riasztás, amely arra szólítja fel a szervezet tagjait, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba a keresett személyt, abból a célból, hogy később kiadják annak az államnak, amely a körözést kiadta. Az Interpol gyakorlatilag nem tud kiadni nemzetközi letartóztatási parancsot a szó legszorosabb értelmében, ehhez nincs jogköre, ám a vörös riasztás mégis hasonló erővel bír. 

Hernádi Zsolt
©

A lyoni székhelyű Interpol honlapján kedden kora este Hernádi nem szerepelt a vörös körözési listán. A szervezet illetékese az MTI párizsi tudósítójának azt mondta, hogy ennek három oka lehet. Az egyik, hogy a horvát kérelem még nem érkezett meg Lyonba, vagy a kérelem még elbírálás alatt áll, a harmadik pedig az, hogy az elfogatóparancs csak a tagországok rendőrségei számára hozzáférhető.

A magyar rendőrséghez hivatalosan nem érkezett európai elfogatóparancs Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ügyében - közölte az ORFK kedden este. A Hina horvát hírügynökség beszámolója szerint a horvát rendőrség a hivatalos kérvényt a keddi nap folyamán küldte tovább az Interpolnak, miután hétfőn megkapták az erre vonatkozó kérelmet a zágrábi megyei bíróságtól.

Az Interpol minden tagállama hatóságának kötelező őrizetbe venni Hernádit, ha megtalálják. Például akkor, amikor repülővel utazik valahova, vagy egy közúti ellenőrzésen akad fenn. Komoly dolog ez, a kenyai hatóságok kérésére az Interpol a minap ugyanilyen körözést adott ki a kenyai terrortámadásokat állítólag kitervelő Fehér Özvegy ellen.

A Jutarnji List szerint az Interpol körözése alapján Magyarországnak nem kötelessége kiadni a Mol-vezért, az európai elfogatóparancs szerint viszont már kötelező lesz kiadni.

Hernádi Zsoltot a horvát hatóságok azzal gyanúsítják, hogy 10 millió euróval vesztegette meg Ivo Sanader korábbi horvát kormányfőt annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol–INA vállalat irányításában. A volt horvát miniszterelnök azóta 10 éves börtönbüntetését tölti.

A Nemzetközi Rendőrség Szervezetét, vagyis az Interpolt azzal a céllal hozták létre, hogy a nemzeti rendőrségek munkáját segítse az országokon átívelő bűnözés visszaszorítása érdekében. Az Interpolnak saját nyomozati jogköre nincs, a tagállamok rendőrségeinek munkáját segíti adatszolgáltatással és nyilvántartással.

Nem jelent meg a kihallgatáson 

Mint a hvg.hu pénteken beszámolt, a horvát bíróság pénteken elrendelte Hernádi Zsolt előzetes letartóztatását, ugyanis a Mol-vezér múlt szerdán nem jelent meg zágrábi gyanúsítotti kihallgatásán. A letartóztatási parancsot ezért szökés veszélye miatt adták ki, a horvátok ugyanis úgy látják, a Mol-vezér nem akar megjelenni a horvát igazságszolgáltatás előtt. A bíróság a horvát ügyészség korrupció és szervezett bűnözés ellenes hivatalának kérésére rendelte el a vizsgálati fogságot.

A Mol úgy reagált: érthetetlen, nem felel meg sem a horvát, sem az európai jogi normáknak, és józan ésszel fel nem fogható következtetésekre épül a horvátok elfogatóparancsa. A horvát hatóság két alkalommal kért nemzetközi jogsegélyt, a magyar hatóság a nemzeti érdekek védelmére hivatkozva visszautasította a horvát kérést, hogy kihallgassa a Mol elnök-vezérigazgatóját. Ezt követően kérte azt a horvát fél, hogy adják át Hernádi Zsoltnak a szeptember 25-ei kihallgatásra szóló idézést, a magyar hatóság azonban ezt is visszautasította biztonsági okokra, valamint ismét a nemzeti érdekek védelmére hivatkozva.

Megvédi a kormány?

A hvg.hu egy magas rangú kormányzati forrástól úgy értesült, a magyar kormány az első perctől fogva a Mol ellen indított támadásként és magyar állami ügyként kezeli a horvát vesztegetési vádakat, ezért az az álláspontja, hogy meg kell védeni a Molt, és meg kell védeni Hernádi Zsoltot. A vesztegetési ügy piaci elemzők szerint a Mol és a horvát kormány közötti tárgyalások része. A tárgyalások az INA irányítási jogáról szólnak, ugyanis a horvát olajvállalat esetében az az érdekes helyzet állt elő, hogy sem a Molnak, sem a horvát államnak nincs többségi részesedése, a vállalat menedzsmentjogai mégis a Molhoz kerültek. Ezt a magyar olajcég annak a megállapodásnak köszönhette, amit az Ivo Sanader vezette horvát kormánnyal kötött 2008-ban. Sanader ebben a megállapodásban adta át az INA irányítási jogait, a horvátok szerint ezért kapott kenőpénzt Hernádi Zsolttól.

Az INA irányítási jogáról szóló tárgyalások jelenleg is zajlanak, és a magyar fél magas szinten, Csányi Sándor OTP-vezérrel képviselteti magát, aki egyúttal a Mol igazgatóságának alelnöke. Az OTP-vezér múlt szerdán volt Zágrábban az első fordulón, és a tárgyalás után a horvát rendőrség kihallgatta a vesztegetési ügyben. A horvát fél valószínűleg nem akarja börtönbe zárni Hernádi Zsoltot, inkább az a célja, hogy megszerezze a Moltól az INA irányítását, és a vesztegetési üggyel akarják elérni, hogy engedjen a Mol.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!