szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ötszázalékos áfakulcsot javasol a közétkeztetésben a VIMOSZ, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége. Szerintük csekély negatív költségvetési hatás mellett az áfacsökkentés számos gazdasági és szociális előnnyel járna.

Gál Pál Zoltán, a VIMOSZ elnöke szerdán budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a szövetség mint a közétkeztetési szakma meghatározott képviselője azt javasolja, hogy a jövő évben a közétkeztetés - gyermek és ifjúsági, kórházi, munkahelyi és szociális étkeztetés - áfakulcsát a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökkentsék.

A VIMOSZ által felkért Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatása alapján az áfacsökkentés csupán 0,02 százalékos negatív hatással lenne a költségvetésre, azaz 6 milliárd forint kiesést jelentene az államnak - közölte Gál Pál Zoltán.

Az előnyök közé sorolta, hogy az áfacsökkentés árcsökkenéssel járna a szülők és az önkormányzatok számára, emellett becsléseik szerint mintegy 1800 munkahely jönne létre. Továbbá segítené a közétkeztetési szakmával szemben megfogalmazott magasabb minőségi étkeztetéshez szükséges források előteremtését, valamint csökkenthetné a jelenleg még sok helyen jelen lévő gyermekéhezést - mondta.

A szövetség az áfacsökkentés mellett javasolja a közbeszerzési gyakorlat újragondolását, az összességében a legelőnyösebb ajánlat kötelezővé tételét a közbeszerzéseken, hogy dietetikai és egyéb szakmai elvek is érvényesülhessenek. Továbbá szerintük meg kellene határozni a minimum nyersanyaghányadot, valamint csökkenteni kellene a jogorvoslati díjakat.

Gál Pál Zoltán elmondta, a VIMOSZ szerint szükség lenne arra, hogy az ágazati étkeztetés szabályait konszenzussal határozzák meg, emellett fontosnak tartják a szakotatás fejlesztését is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szabaddá tették a repülést Ausztrália és Új-Zéland között, másnap koronavírusos lett egy reptéri dolgozó

Szabaddá tették a repülést Ausztrália és Új-Zéland között, másnap koronavírusos lett egy reptéri dolgozó

Nyomozás indult a ZTE-Budafok meccs ügyében, amelyen véletlenül buktatták le a szurkolókat

Nyomozás indult a ZTE-Budafok meccs ügyében, amelyen véletlenül buktatták le a szurkolókat

Bloomberg: Hollandia diplomáciai útra vitte a magyar kormány eljárását az Aegon ügyében

Bloomberg: Hollandia diplomáciai útra vitte a magyar kormány eljárását az Aegon ügyében