szerző:
hvg.hu

Az adóhatóság visszautasítja Horváth András vádjait, és megtette a feljelentést a rendőrségen – jelentette be Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese.

Visszautasítja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Horváth András konkrétumok nélküli vádjait a hatósággal szemben, és hogy nyomatékot is adjon ennek, megtette a feljelentést a rendőrségen – jelentette be Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese csütörtökön rendkívüli sajtótájékoztatón. A feljelentést többek között olyan állítások miatt teszi a NAV, mint az, hogy a hatóság elnéző a kiemelt adózókkal. A NAV elnökhelyettese szerint, amit Horváth András tesz, rombolja az adómorált. A hivatal a vádakkal kapcsolatban háttéranyagot is közzétett, amelyet itt olvashat.   

Varga Árpád szerint Horváth András interneten is megjelent 20 oldalas anyagában nem voltak konkrétumok. Hangsúlyozta, a konkrét ügyeket meg lehet és meg kell vizsgálni, de ha abba az irányba megy el a történet, hogy itt mindenki lop, csal és hazudik, annak nincs értelme. A NAV nem tudja még, hol tart az ügyészségi feljelentés – mondta Varga Árpád kérdésre válaszolva. Tessék kiállni konkrétumokkal, semmi probléma nincs ezzel, de általánosságokat nem lehet még megcáfolni sem – tette hozzá később.

Tudathasadás, küldetéstudat, összeesküvés-elméletek

Az elnökhelyettes szerint Horváth András dolgozott egy ügyön, de mivel 10 hónap után nem tudta befejezni, leállították. Ezen kívül nem tudnak olyan ügyről, amelyet leállítottak volna a NAV-nál – mondta Varga Árpád, és hozzátette, a NAV Horváth András első sajtótájékoztatója után elvégzett egy belső vizsgálatot, és nem talált leállított vizsgálatokat. Ez egyszerűen megoldható, csak le kell futtatni a számítógépes rendszeren Varga Árpád szerint.  

Horváth Andrásról elmondta, hogy a NAV kockázatelemzőjeként dolgozott. Miután távozott a hatóságtól, szekrényét kibontották, és rengeteg, mintegy 60 ezer oldal fénymásolatot találtak. Ez Varga Árpád szerint nagyon sok, mintegy 100 revizor anyaga. Nem volt jogosultsága, mégis összeszedte az összes kollégának az anyagait és összeesküvés-elméleteket gyártott – mondta

Varga Árpád kiemelte, hogy nem volt rossz kolléga, de nem fogta fel, hogy nincs jogosultsága utasítani revizorokat, „ez volt az ő tudathasadása”. Nem a saját gépéről dolgozott, és rengeteg adatot megnézett – mondta. Önjáró volt, és nem vette figyelembe, hogy ez egy hierarchikus szervezet, úgy nem működik, hogy odaszól valahová, hogy adócsalás van, de nem tudja bizonyítani.  

„Azt gondolom, hogy küldetéstudata van, aki azt gondolja minden átvilágított” – mondta Varga Árpád, és megjegyezte, nem lehet akkora területeket egy év alatt átvizsgálni, amikről Horváth András beszél. „Meggyőződésem, hogy jót akar, és ő nem egy sértett ember” – mondta kérdésre válaszolva. Az elnökhelyettes szerint Horváth András jó képességű kolléga volt, és hangsúlyozta, hogy ő tárta fel azokat a gabonahálózatokat, amelyeket még most is vizsgál a NAV.  

Az áfaügy nem új

A NAV elnökhelyettese kitért arra is, hogy a Horváth András által felhozott probléma, az áfacsalás, egyáltalán nem új. Varga Árpád szerint Horváth András a NAV kézikönyveiből és eljárási rendjéből vette a példáit. Horváth András 1000 milliárdos áfacsalást említ, de ez Varga Árpád szerint pontosan áfarés. Utóbbi tartalmazza a felszámolás alatt álló cégek áfahátrányát, és ez legalább 500 milliárd forint. Varga Árpád hangsúlyozta, hogy a vezetőségi információs rendszerre, amely az országos rendszer a NAV-nál, Horváth András nem látott rá.

A NAV volt munkatársa azt állítja, a problémák 2007-ben kezdődtek, Varga Árpád szerint viszont 2004-ben, az uniós csatlakozás, vagyis a határok megnyitása után.  

Varga Árpád sajtótájékoztatóján azt is hangsúlyozta, nem érti, honnan tudhat a kiemelt adózók ügyeiről Horváth András, ha ő nem a kiemelt adózókkal foglalkozó osztályokon dolgozott.

Tudnak N úrról

Varga Árpád azt is kifejtette, a Kiemelt Adózók Igazgatóságának megszüntetése – amit Horváth András számon kér a szervezeten – indokolt volt, mert az újabb szervezeti egységek az átalakult Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál helyettesítik.  

N úrra, a második kitálaló NAV-osra kitérve Varga Árpád azt mondta, azt gondolják, tudják, ki ez az ember. Az általuk vélelmezett N úr jelenleg munkaügyi perben áll a NAV-val.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megöltek egy nőt Pécsen

Megöltek egy nőt Pécsen

Egymillióval több gazdag ember él Kínában, mint Amerikában

Egymillióval több gazdag ember él Kínában, mint Amerikában

Wass Albert-verssel üzent Orbán a Facebookon

Wass Albert-verssel üzent Orbán a Facebookon

Macskáik mentettek meg egy házaspárt a biztos haláltól Olaszországban

Macskáik mentettek meg egy házaspárt a biztos haláltól Olaszországban

Nem volt teltház Orbán beszéde alatt a Zeneakadémián

Nem volt teltház Orbán beszéde alatt a Zeneakadémián

Terelésekre, menetrendváltozásokra kell készülni ma Budapesten

Terelésekre, menetrendváltozásokra kell készülni ma Budapesten