szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Miután Brüsszel közölte, hogy az európai uniós jog alapelvei nem tükröződnek a Déli Áramlat orosz földgázvezetékhez kötött kormányközi megállapodásokban, a magyar kormány a Gazprom vezetéke iránti elkötelezettségét hangsúlyozta.

A kormányzat mindent megtesz azért, hogy a Déli Áramlat földgázvezeték megvalósítása előtt álló akadályok mielőbb elháruljanak, és minden fél számára elfogadható megoldást sikerüljön kialakítani - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) hétfőn. A tárca válaszában hangsúlyozza, hogy a vezeték alternatív földgázszállítási útvonal biztosításával hozzájárulhat Magyarország és a régió ellátásbiztonságához, ezért a projekt politikai támogatása folyamatos.

Az MTI azt követően kérdezte a tárcát, hogy az Európai Bizottság energiaügyekért felelős szóvivője múlt csütörtökön közölte: az európai uniós jog alapelvei nem tükröződnek a Déli Áramlat földgázvezetékhez kötött kormányközi megállapodásokban. Megerősítette, hogy a brüsszeli testületnek aggályai vannak, és úgy véli, hogy az Oroszország és a Déli Áramlat által érintett EU-tagállamok közötti kétoldalú megállapodások ellentétesek az uniós joggal.

Újságírói kérdésre a szóvivő azt is elmondta, hogy abban az esetben, ha Oroszország nem hajlandó újratárgyalni és módosítani a megállapodásokat, akkor azt fogják javasolni az érintett tagállamoknak, hogy ne hajtsák végre a megkötött szerződéseket, máskülönben a bizottság kénytelen lesz kötelezettségszegési eljárást indítani ellenük.

A Gazprom orosz energiaipari óriáscég befektetésekért felelős leányvállalatának vezetője múlt csütörtökön a dél-oroszországi Anapában azt mondta: a Déli Áramlat gázvezeték olyan hatalmas projekt, amelyet, miután elindult, már nem lehet leállítani. A Gazprom-Inveszt vezetője kijelentette: tartják az ütemtervet, minden beruházással az előre eltervezett időben készen lesznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem a tájban gyönyörködött a rendőrségi drón a Kőröshegyi völgyhíd felett

Nem a tájban gyönyörködött a rendőrségi drón a Kőröshegyi völgyhíd felett

Olcsóbb változat jöhet a Samsung Galaxy Z Flip összehajtható telefonból

Olcsóbb változat jöhet a Samsung Galaxy Z Flip összehajtható telefonból

Fegyverért cserébe iPadek: súlyos vesztegetési ügybe keveredett az Apple biztonsági főnöke

Fegyverért cserébe iPadek: súlyos vesztegetési ügybe keveredett az Apple biztonsági főnöke