szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre jobban hódítanak az Egyesült Államokban a borravalómentes éttermek. Az éttermi pluszpénz eltűnését ugyanakkor szervízdíj beépítésével kompenzálják. Sokak szerint ez javíthat az éttermi bérezések átláthatóságán, ám a kritikusok szerint így eltűnik a minőség díjazása.

Az amerikaiak is egyre kevesebb borravalót adnak már az éttermekben, egy felmérés szerint majdnem felük ad kevesebb pluszpénzt, mint öt éve. Mindeközben egyre több étterem vezeti be azt, hogy nem fogadnak el borravalót. Az ilyen policyt vivő étteremvezetők szerint senki sem szereti igazán a vacsora végén még a borravalót dugdosgatni a pincéreknek, egyszerűen a vásárlók csak élvezni akarják az ételt és az italokat – írja a MarketWatch.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a borravaló eltűnne az árakból. A borravalót el nem fogadó helyek ugyanis legtöbb esetben a borravaló eltörlése után 15 százalékkal megemelték áraikat – a szervízdíj így bekerült a hivatalos csatornába. A borravaló eltörlése ráadásul azt a problémát is megoldja, hogyan is osszák el a munkavállalók az így befolyó pluszpénzt. A Starbucksnál korábban volt ugyanis arra példa, hogy a pultosok perre mentek elmaradt borravalójuk miatt. Az éttermek egyes vélekedések szerint így most nyerhetnek a borravaló eltörlésével, átláthatóbbá válik a rendszer.

Ám egyesek szerint a borravaló felszámolása megszünteti a magasabb minőség díjazását. Ha valaki magas minőségű szolgáltatást nyújt, akkor több bevételt tud esetleg elérni a borravalóval, ráadásul a pincérek egyik része szerint a borravaló eltörlésével, a folyamatosan egy szinten lévő bérekkel nem is igazán lennének elégedettek. Emellett pedig időbe is telhet a borravalóadás szokásának megváltoztatása: az amerikai éttermi kultúrának ez ugyanis szerves része. E hagyomány változása ugyanakkor csak idő kérdése lehet.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!