szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Litvánia nem öncélúan vezetné be január 1-jétől az eurót, hanem a gazdaság további fejlődéséhez szükséges eszközként tekint az egységes európai fizetőeszközre – mondta egy keddi sajtóbeszélgetésen Litvánia pénzügyminisztere. Rimantas Sadzius szerint szinte nincs is más választásuk, mert a litas árfolyama két évtizede valamelyik vezető valutához, előbb a dollárhoz, majd az euróhoz kötött, ami mellett a balti ország a válság alatt is kitartott, ezért az euróválság minden megrázkódtatását kénytelen volt elviselni az eurót használó országokkal együtt.

Litvánia gazdasága 2009-ben 14,8 százalékkal esett vissza, mostanra viszont a GDP újra meghaladja a válság előtti szintet – ezt már Vitas Vasiliauskas, a litván jegybank igazgatótanácsának elnöke mondta. Sadzius pedig rámutatott, hogy a válságban 10 százalék közelébe ugró költségvetési hiány tavaly 3,2 százalék volt, idén pedig várhatóan 1,9 százalékra mérséklődik. Mint mondta: még nem biztos, hogy sikerül, nem túl derűlátó, de van némi esély, hogy a litván büdzsé 2016-ra egyensúlyba kerül.

Sadzius szerint egy kicsi és nyitott gazdasággal rendelkező ország számára nem igazán lát más lehetőséget, mint a csatlakozást az euróövezethez, amelyet az EU magjának nevezett.

Vilnius 2006-ban már egyszer nekifutott, hogy bevezesse ez eurót, ám akkor az infláció magasabb lett a megengedettnél, majd kétszámjegyűre nőtt. Sadzius szerint a legfőbb lecke, amelyet meg kellett tanulniuk, az volt, hogy a maastrichti kritériumok teljesítése nem "bűvésztrükk", azokat nem elég névleg teljesíteni, kulcsfontosságú, hogy a feltételek teljesülése fenntartható legyen.

Sadzius figyelmeztetett, hogy az euró bevezetésével csökkeni fog a kamatláb Litvániában, a jelenleginél valamivel olcsóbbá válik majd a hitelezés, és az olcsó pénz "nem bölcs" pénzügyi döntésekre késztethet egyeseket, amit szerinte el kell kerülni.

Vitas Vasiliauskas jegybankelnök a beszélgetésen "nagyon-nagyon logikus" lépésnek nevezte, hogy Litvánia bevezesse az eurót, mint mondta, a korábbi próbálkozással ellentétben Litvánia gazdasága nemcsak nominálisan, az elvárt főbb makromutatók szintjén konvergál az eurózónához, a konvergencia valós.

Kitért arra is, hogy a litván bankszektor az ország gazdaságához mérten nem túl jelentős, főleg skandináv bankok leányvállalataiból áll, egészséges, likviditása és kapitalizációja megfelelő. Vasiliauskas szerint most egyáltalán nem fenyeget az a veszély, hogy elszabadulna az infláció. Idén 0,7, jövőre 1,5, azután pedig 1,9 százalékos pénzromlásra számít – mondta.

Mind a jegybankelnök, mind a pénzügyminiszter beszélt arról is, hogy aggasztja őket ugyan egy esetleges gazdasági háború, amely az EU és Oroszország közötti szankciókból, a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok drasztikus megromlásából következne, de aggályaik nem túl súlyosak, mert Litvánia kereskedelmét ez inkább közvetetten érintené, az exportnak alig 5 százaléka irányul ugyanis közvetlenül Oroszországba.

Elismerték ugyanakkor, hogy az ország földgázellátása teljes mértékben Oroszországtól és a Gazpromtól függ, jelenleg Litvánia gázhálózata nincs is összekötve a többi uniós tagállammal. Reményeik szerint viszont 2014 vége felé működni kezd az ország első LNG-terminálja, amelyen keresztül az orosz gáztól függetlenül tankerhajókon érkezhet Litvániába a cseppfolyóssá alakított földgáz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A koronavírus-járvány ajándéka: a csend

A koronavírus-járvány ajándéka: a csend

Már nem a Heathrow Európa legforgalmasabb reptere

Már nem a Heathrow Európa legforgalmasabb reptere

Kiszámolták, mennyivel járulnak hozzá a bankok az élővilág pusztulásához

Kiszámolták, mennyivel járulnak hozzá a bankok az élővilág pusztulásához