szerző:
hvg.hu

Brüsszelből fenyegetett pálinka-szabadságharc, burjánzó cigarettacsempészet, egy bezárt Samsung-gyár, az életbe visszatérő Görögország, és sok-sok diósgyőri export csoki nyuszi. Tippelje meg a tündérmese újabb részét a hvg.hu-val!

Elbukott a magyar pálinka szabadságharca. Az Európai Bíróság csütörtöki ítéletében kimondta, hogy nem összeegyeztethető az uniós joggal, hogy Magyarország lehetővé tette, hogy évente legfeljebb 50 liter gyümölcspárlatot saját felhasználásra jövedékiadó-mentesen lehessen főzni. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tárgyalásokat kezdene az Európai Bizottsággal, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pedig kiakadt a döntésen.

Engedhet a bankadóból a kormány azoknál a pénzintézeteknél, amelyek kedvezményeket nyújtanak a devizában eladósodott ügyfeleknek – írta Rogán Antal nyilatkozatára hivatkozva a Magyar Nemzet. A lap azt írja, hogy a Kúria ősszel dönthet a devizahitelekről.

Szárnyalt a feketepiac és zsugorodik a legális dohányforgalom. A NAV számításai szerint (melyekben becsülte a sodrós dohány fogyasztását is) a teljes magyar legális fogyasztás tavaly 17,2 milliárd szál volt, szemben a 2012-es 18,1 milliárddal. A NAV azt is megállapította, hogy a 2013 elején 5,8 százalékosnak mért  feketepiac tavaly 11,8 százalékra ugrott.

Négy év után Görögország visszatért a kötvénypiacokra: 3 milliárd euró értékben bocsátottak ki államkötvényt, ráadásul komoly túljegyzés alakult ki a papírokra, így a hozamot is igen kedvező szintre tudták lenyomni.

Magyarország készen áll az Ukrajnába irányuló gázszállításra, ennek technikai feltételei adottak – mondta Martonyi János külügyminiszter, amikor csütörtökön fogadta Danilo Lubkivszkij ukrán külügyminiszter-helyettest.

Jogutód nélkül megszűnik a 2012-ben még 76 milliárd forint árbevételt produkáló Samsung SDI Magyarország Zrt. A második legnagyobb magyarországi Samsung-vállalat alól kifogyott a piac. A korábban színes televízió-képcsövet, plazma tv-paneleket és mobiltelefon-kijelzőket gyártó gödi gyárból a tulajdonos már korábban kivette amit lehetett - a mérleg szerinti eredmény tavalyelőtt már nulla forint lett. Nem tudni, a bezárás előtt hány embert foglalkoztattak, az üzem semmilyen megkeresésre nem reagált.

Miután az oroszok krími akciója után a cseh védelmi miniszter márciusban azt mondta, hogy nem tudják elképzelni a további munkát a temelini atomerőmű bővítésére kiírt tenderen győztesnek tűnő orszokkal, a héten a miniszterelnök, Bohuslav Sobotka kijelentette: kormánya nem ad semmiféle állami támogatást, vagy garanciát a projektet menedzselő CEZ-nek, mivel a piac és főleg az ármozgások kiszámíthatatlanok. A bejelentést követően a cseh energia óriás – mely a meglévő nukleáris létesítménynek is a tulajdonosa – úgy döntött, hogy nem bővítik a dél-csehországi temelíni atomerőművet. A hírre cég részvényárfolyama emelkedni kezdett.

Mintegy ötödével több tavaszi szezonális édességet gyártottak Diósgyőrben, mint tavaly. A több mint 1800 tonna csokit a Nestlé mintegy 90 százalékban exportra termelte, a diósgyőri csoki-nyuszik, tojások, csibék, katicák így Chilétől Kanadáig, Új-Zélandtól Máltáig húsz országba kerülnek a boltok polcaira. A húsvéti ünnepek előtt az is kiderült, az idén jobb ára van a magyar báránynak is, amiért a kereskedők kilónként 2,8-3,0 eurót (840-900 forintot) adnak. Ez 5-10 eurócenttel magasabb ár, mint tavaly.

Keményen bírálta Orbán Viktort a Financial Times több szakértőt is megszólaltató blogja, melyen azt prognosztizálták, hogy a továbbra is gyorstüzelő miniszterelnök nem változtat a stílusán, és így a folytatódó "orbanomics" miatt nem lesz nyugodtabb időszak a külföldi és hazai vállalatok vezetői számára.
©

A hét mondata: Nem volt indokolt az ellenőrzés - ez volt a magyarázata az Átlátszó által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint egy újabb áfa-csalási ügyben történt hatósági maszatolásnak. Az oknyomozó portál állítja: bizonyítéka van arról, hogy a NAV Kiemelt Ügyek Igazgatóságát (KÜIG) irányító főigazgató, Somos Katalin személyesen hozott olyan döntést, ami lehetetlenné tett egy olyan „cukros” céghálózat felderítését, amelynek egyik tagja egy évek óta számlagyárként működő társaság volt.

Aktuális Tündérmese Mutatók (ATM)

Minden harmadik fiatal számol azzal, hogy külföldre költözzön, és minden tizedik kifejezetten tervezi ezt – áll a Tárki által közzétett, KSH-adatokra támaszkodó adatsorban. Az uniós csatlakozás idején egy százalékkal még ennél is többen voltak.

 

Az év első két hónapjában az ipari kibocsátás 7,1 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest – közölte a KSH.

 

Az év első két hónapjában a kivitel 4,0 százalékos növekedését mérte a KSH, miközben az import 1,6 százalékkal emelkedett.

 

A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma 10,6 százalékkal nőtt februárban az egy évvel korábbihoz képest – jelentette csütörtökön a KSH.

 

Az infláció 0,2 százalék volt márciusban februárhoz képest, egy év alatt pedig 0,1 százalékkal emelkedtek az árak a KSH adatai szerint. Az utóbbi egy évben a háztartási energia, a járműüzemanyagok, a ruházkodási cikkek, valamint a tartós fogyasztási cikkek ára csökkent, míg a szeszes italok, dohányáruk és szolgáltatások drágultak.

 

Mindeközben tovább csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma, 2014 márciusában a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 431 500 álláskereső szerepelt, 2,7 százalékkal kevesebb, mint az előző hónapban, és több mint 30 százalékkal kevesebb mint az előző év azonos időszakában – derült ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján pénteken közzétett legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Élőben egészen félelmetes Batman autója, körbefotóztuk

Élőben egészen félelmetes Batman autója, körbefotóztuk

Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Székesfehérvár vonalon

Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Székesfehérvár vonalon

Megkezdődött a Móricz Zsigmond tér környékének kiürítése bomba hatástalanítása miatt

Megkezdődött a Móricz Zsigmond tér környékének kiürítése bomba hatástalanítása miatt

Kínában több, mint a kétszeresére nőtt a felhőszolgáltatásokból származó bevétel

Kínában több, mint a kétszeresére nőtt a felhőszolgáltatásokból származó bevétel

Kína osztályozná a lakosságát

Kína osztályozná a lakosságát

A General Electric 38 milliárd dollár bevételt vár üzletágeladásokból

A General Electric 38 milliárd dollár bevételt vár üzletágeladásokból