szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megnyíltak a szavazóhelyiségek vasárnap reggel 8 órakor Svájcban, ahol a polgárok véleményt mondhatnak a 22 svájci frankos (5500 forint) minimális órabérről és 22 harci repülőgép vásárlásáról.

A szavazásra jogosultak többsége már szombaton leadta voksát, vagy azért, mert Zürichben egyes helyeken már szombaton az urnákhoz járulhatott, vagy úgy, hogy levélben szavazott. Genfben például a jogosultak 95 százaléka már voksolt. A szavazóhelyiségek délben zárnak, és az első tájékoztató részeredmények már kora délutánra várhatók. Az utolsó felmérések szerint a svájciak többsége - munkahelyek elvesztésétől félve - el fogja utasítani a szakszervezetek követelését, az óránként 22 frankos minimálbért 42 órás munkahétre. Ez lenne a legmagasabb órabér a világon, mint azt tegnap már megírtuk, 900 ezer forintot is elérne a havi juttatás.

A kezdeményezés ellen fellépett a jobboldal, az agrárium, a parlament és a kormány is. A lakosság egy jelentős része attól tart, hogy a minimálbér ilyen "világbajnoki" szintje növelné a munkanélküliséget, ami csaknem ismeretlen dolog Svájcban (áprilisban a munkanélküliségi ráta 3,2 százalékos volt). A 22 svéd harci gép vásárlása körüli feszült várakozás viszont fokozódott az utóbbi hetekben. Az utolsó felmérések azt mutatták, hogy a Gripenekre mondott nemnek - a baloldali pártok és a zöldek támogatta kezdeményezésnek - többsége volt, de veszített előnyéből.

A kormány és a parlament elavultnak ítélte a svájci fegyveres erők repülőgépeinek egy részét, ezért döntött "22, Gripen típusú korszerű harci gép" megvásárlása mellett. Az ellenző szerint a számla túlságosan súlyos, Svájcot baráti országok veszik körül, és a gép - amelynek megrendelt E változata még csak papíron létezik - nem elég jó teljesítményű, később pedig még mindig lehet tanulmányozni egy másik rendelés lehetőségét.

Van még egy harmadik kezdeményezés is, amelyre a svájciak bizonyára igent mondanak vasárnap: az, hogy a gyermekek vagy függő helyzetben lévő személyek elleni nemi visszaélés miatt elítélteket egész életükre fosszák meg a gyermekekkel vagy függő helyzetű személyekkel kapcsolatos szakmai vagy jótékonysági tevékenységtől. Svájcban a népszavazási kezdeményezések elfogadásához a lakosság és a kantonok többségének beleegyezése kell.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!