szerző:
hvg.hu

Állami tulajdonba kerülő MKB Bank, határozott uniós szankciók Oroszország ellen, komoly elbocsátás a Magyar Telekomnál, megálló alapkamat, csúszóban lévő devizahiteles forintosítás. Ángyán József pedig újabb jelentést adott ki a földmutyikról. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

A magyar állam 55 millió euróért, körülbelül 17 milliárd forintért megvásárolja az MKB Bankot – jelentette be a BayernLB bajor pénzintézet vezetése csütörtökön. A bajorok emellett átvállalnak 270 millió euró MKB Bankkal szembeni követelést is. A bajorok nagyon örültek a tranzakciónak, piaci vélemények szerint is jó üzletet csináltak a hihetetlenül veszteséges bank eladásával.

Ez azt jelenti, hogy az adófizetőknek kell majd finanszírozniuk a pénzintézet veszteségeit?

Jövő évre csúszik a devizahitelek forintosítása – derült ki Varga Mihály hvg.hu-nak adott interjújából. Az átváltás a legrosszabb időpontban történhet meg, nem sokkal azután, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elzárja a pénzcsapot, ami nehezebb időszakot jelent az olyan piacoknak, mint Magyarország. A forintosítás egyes vélemények szerint játék a tűzzel: a végtörlesztés idején történelmi rekordot döntött a forint árfolyama, most viszont rossz időzítéssel akkora akcióra készül a kormány, hogy könnyen elszállhat a valutánk.

Akkor mi lesz?

Április óta nem dől a lé Brüsszelből – derült ki a héten a 444.hu cikkéből. Ugyanis négy könyvvizsgálói jelentés eredményétől teszi függővé az Európai Bizottság (EB) regionális politikai főigazgatósága, hogy zöld jelzést adjon-e azoknak a kifizetéseknek, amelyek a támogatások lebonyolításáért felelős magyar intézményrendszer április közepi átalakítása óta és azt követően váltak illetve válnak esedékessé. A Miniszterelnökséget vezető Lázár János mindeközben arra utasította az államkincstárt, hogy még a héten küldjék el Brüsszelbe az utóbbi három hónap számláit.

Mi lesz itt, ha nem fogadja be Brüsszel a számlákat?

Határozott, első ránézésre kemény,de a legdurvább megoldásoktól eltekintő szankciókról döntött az Európai Unió Oroszországgal szemben csütörtökön. A korlátozásokról szóló végleges döntést csak jövő héten hozzák meg a tagállamok képviselői, az orosz oligarchák ugyanakkor már nekiálltak kivinni Londonból a pénzüket, Putyinék mindeközben válaszcsapással készülnek.

Meddig fajulhat el az EU és Oroszország közötti konfliktus?

Majdnem két éves kamatcsökkentési ciklus ért véget a héten. A jegybank ugyanis kedden még vágott 20 bázispontot, majd Matolcsy György bejelentette, hogy itt a vége, 2015 végéig pedig ezen a szinten maradhat az alapkamat. A jegybank azért álhatott meg 2,1 százalékon, mivel a fejlett világ jegybankjai felől érkező jelek a lehetséges kamatemelések irányába mutatnak.

Meddig maradhat ilyen alacsony a kamat?

Újabb jelentést tett közzé a földmutyiról Ángyán József, a második Orbán-kormány volt vidékfejlesztési államtitkára. Ángyán borús képet fest az állami földek bérbeadásáról: tovább koncentrálódik a nagy gazdasági társaságok, a kormány- vagy Fidesz-közeli oligarchák kezében a föld. A nagyot nyerők között találunk Lázár Jánoshoz köthető vállalkozást, és Mészáros Lőrinc érdekeltségét is. Ha így haladunk tovább, akkor Ángyán szerint egy dél-amerikai típusú rendszer alakulhat ki Magyarországon.

Tehát a megoldás:

Az adóhatóság razziázik a pékeknél. Hét elején közölte, hogy lecsapott egy országos pékláncra, és megvágta közel ö-t-m-i-l-l-i-ó forintra, plusz 50 millió értékben lefoglalt ezt-azt. Ez eddig nem egy nagy fogás. Eközben a hazai lisztforgalom 20-25 százaléka évek óta áfacsalással fertőzött, ami messze nagyobb összeg, jópár milliárd elfolyhat így. A dolog másik érdekessége, hogy általánosnak tűnik a vélekedés, hogy albán sütőipari érdekeltségeknél razziázott az adóhatóság. A vizsgálatokat konkurenseik, a magyar pékek sürgetik, mert szerintük a szakmai és jogszabályi előírásokat semmibe véve jelentős versenyelőnyre tesznek szert. Tegyük hozzá, nem csak az albánok tudnak adót csalni, ebben az esetben az egész szektor sáros valamennyire.

Miről szól a cirkusz?

Két egymást követő héten is nagy elbocsátás korbácsolta fel az indulatokat. A múlt héten a Nokia komáromi gyárának bezárásával 2000 ember veszíti el a munkáját, nem is csoda, hogy ott, ahol három hónapja még nagy ünnepséget rendeztek, most letargia uralkodik. (Helyszíni riportunkat itt olvashatja.) Ezen a héten a Magyar Telekom jelentette be, hogy bő két év alatt 1700 embert épít le. Azoknak pluszjuttatást ad a cég, akik önként jelentkeznek az elbocsátásra.

Arról se feledkezzünk meg, hogy most derült ki az is, a parlamenti választások után 100 ezer közmunkásnak szűnt meg a munkája.

Mi történik most?

A hét képe: a McDonald'son kívül féltucatnyi más nyugati étteremláncnak is beszállított a Shanghai Husi Food Company (Husi Sanghaj Élelmiszeripari Vállalat), amelyről kiderült, hogy lejárt szavatosságú, újrabedolgozott áruval kereskedett. A hatóságok megállapítása szerint nem dolgozói, hanem vállalati szintű gyakorlat volt a mismásolás, a Husitól vásárló cégeknek ugyanakkor nem tudtak erről.
©

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Ha a cikkre az ismerősei figyelmét is felhívná, akkor a "Megosztom"-ra is kattintson! A közösségi oldalon plusz tartalmakat is talál.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A legtöbb Facebook-felhasználó nem tudja, miket tud róla a Facebook – és ön?

A legtöbb Facebook-felhasználó nem tudja, miket tud róla a Facebook – és ön?

Ahmed H.: "Egy államgépezet akart eltaposni"

Ahmed H.: "Egy államgépezet akart eltaposni"

Nem sokon múlt, hogy elbukjon a görög kormány

Nem sokon múlt, hogy elbukjon a görög kormány

Négyezer Audi-dolgozó sztrájkolt Győrben

Négyezer Audi-dolgozó sztrájkolt Győrben

Megtalálták Tarlós egyetlen ellenfelét

Megtalálták Tarlós egyetlen ellenfelét

Tizenöt perc hírnevet akart, kiugrott egy luxushajó tizenegyedik emeletéről

Tizenöt perc hírnevet akart, kiugrott egy luxushajó tizenegyedik emeletéről