Ki tud majd itt mézet venni?

A Business Insider összegyűjtött hat olyan terméket, melyek ára a csillagos egekbe emelkedhet a következő években, legalábbis az Egyesült Államokban mindenképp. A méz, csoki és a marhahús is a listán szerepel.

  • hvg.hu hvg.hu
Ki tud majd itt mézet venni?

Több élelmiszert is komoly drágulás fenyeget, ennek pedig sok esetben a kereslet növekedése, vagy a klímaváltozás miatt a kínálat csökkenése lehet az oka. A Business Insider összegyűjtött most hat olyan terméket, melynek az ára a csillagos egekbe szökhet.

A listán előkelő helyen szerepel például a méz, az USA-ban a méhkolóniák száma 30 százalékkal csökkent az utóbbi hat évben, döntően a vegyszerhasználat, rossz időjárás és betegségek következtében. A méz ára az Egyesült Államokban emiatt rekordmagasságokba emelkedett.

AFP / Paul J. Richards

A marhacsordák száma eközben 60 éves mélységben található, ez pedig 30 éve nem látott magasságokban hajtotta a marhahús árát az USA-ban. Mindez a rég nem látott aszály miatt alakult így, ez az időjárási helyzet ráadásul minden bizonnyal így maradhat. Az aszály komoly probléma a kávénál is, ezzel Brazíliában vannak gondok. 2020-ig a globális felmelegedés 34 százalékkal vetheti vissza a termelést.

A csokiról már korábban írtuk, hogy hatalmas drágulás előtt állhat, itt döntően a kínálat nem tud lépést tartani a rohamosan növekvő kereslettel. Az avokádóval is gondok vannak: Kaliforniában, ahol az USA avokádóinak 95 százalékát megtermelik, hatalmas az aszály, és szakértők szerint ha így marad a helyzet, akkor 30 év múlva 40 százalékkal is csökkenhet a termésmennyiség. A fentiek mellett a müzli miatt is aggódni kell: felmérések szerint például a kukorica és rizs hozamai jelentősen csökkenhetnek a klímaváltozás és más faktorok miatt, így 2030-ra az amerikai fogyasztók 30 százalékkal is többet fizethetnek egy tál müzliért, mint ma.

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Aktuális pályázatok

Összefoglaló az aktív pályázatok legfontosabb feltételeiről: kik pályázhatnak, mekkora összeget lehet igényelni, mire fordítható az elnyert támogatás.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.